aanmelden
Yamaha Tyros 2
Keyboard Instruments 22-08-2007
door:
De keyboardmarkt kende een tijd terug een stevig dipje. Het feit dat de features en hun kwaliteit zowat status quo bleven speelden hier een belangrijke rol in. Enkele jaren geleden ontwikkelde Yamaha de Tyros. Deze workstation was een schot in de roos en werd voor oudere modellen en andere producenten een zware concurrent. Na heel wat verkochte exemplaren werd het tijd voor een opvolger: de Tyros 2 is nu verkrijgbaar.

 

CONCEPT

 

Het hele verhaal en de sterke kanten van de oorspronkelijke Tyros kunnen we hier niet uit de doeken doen, maar zijn reputatie mocht er zijn. Hij werd zelfs bekroond met meerdere prijzen. "Never change a winning team" dachten ze bij Yamaha, en de creatieve geesten achter Tyros 1 kregen carte blanche voor een opvolger. Krachten noch moeite (noch budget) werden gespaard. Met authentieke geluiden, krachtige, opwindende stijlen en een ontzaglijke set functies, waaronder audio- en MIDI-opname, moest de Tyros2 een onuitputtelijke bron van muzikale inspiratie worden. Makkelijker gezegd dan gedaan. Mocht er trouwens ergens een filmpje bestaan van het hele geboorteproces, dan zou ons dat zeker interesseren, want wij vragen ons af hoe je er in godsnaam aan begint. Tyros was op elk vlak al revolutionair en een toonbeeld in zijn genre, dat nog eens gaan overtreffen zou men een meer dan serieuze uitdaging kunnen noemen. En dan nog graag allemaal een beetje gebruiksvriendelijk en verkoopbaar. Krijg die vraag maar op uw bureau…

 

AANSLUITINGEN EN CONTROLLERS

 

Aan het design werd niet veel veranderd. De kleur, het materiaal voor de synth en z'n knoppen en het groeperen van bepaalde functietoetsen bleef behouden. Het meubel heeft nu afgevlakte hoeken. Tyros blijft ook in zijn tweede generatie een instrument met een klavier van 61 toetsen. Ten tijde van de PSR9000 kon je al eens een "groter" keyboard vinden in het Yamaha gamma, maar die kenden geen vervolg. Het kleuren LCD- scherm kan je in de gewenste hoek plaatsen en bleef van formaat hetzelfde als bij zijn voorganger. Hierop kan je nu ook je eigen wallpaper zetten. De partituurhouder wordt meegeleverd, de Tyros speakers, het statief, een floppydisk en een interne harde schijf zijn opties. Het interne geheugen kan uitgebreid worden tot maar liefst 1 GB. Drie USB-aansluitingen zorgen voor de rechtstreekse verbinding met een computer of met externe opslagmedia (zoals USB-sticks of schijven) voor het importeren of exporteren van styles, songs, midi files, sounds, samples, tekstbestanden, achtergronden… noem maar op. Achteraan op het instrument vinden we daarnaast aansluitingen voor de optionele speakers, aansluitingen voor drie pedalen, MIDI A en MIDI B (telkens in en out), een RGB out om een computerscherm op aan te sluiten (geeft een hogere resolutie dan de video out), een video out (RCA pin), een USB to host en USB to device, een output voor een subwoofer, een netsnoer aansluiting, 4 line uitgangen, een stereo aux in/loop return met trim, een stereo aux out/loop send en een stereo line in met trim waarvan de linkse ook als microfooningang (weliswaar op jack) kan gebruikt worden. Naast het klavier staan de trouwe pitch bend en modulatie. Op het toestel zelf vind je naast de main volume en het volume van de input geen draaiknoppen meer terug, meer dan 100 drukknoppen en een datawiel zorgen voor de nodige "hands on"-mogelijkheden. Ook de derde USB-aansluiting bevindt zich vooraan het instrument.

 

FEATURES

 

Veiligheidshalve bestempelle men de Tyros 2 best als een digitale workstation. Beter hadden we het zelf niet kunnen benoemen, want we vragen ons af of er eigenlijk iets is dat dit instrument niet kan wanneer we de mogelijkheden eens overlopen. Met z'n nieuwe en vernieuwde uitgebreid arsenaal aan klanken is de Tyros 2 zeker een plaats waard in de aandacht (en de plaats in de winkel) van de synthesizerliefhebbers. Dit is trouwens een punt waar alle Yamaha "home" keyboards een plaatsje in de "keyz-history" hebben verdiend, vraag het maar aan David Paich van Toto die zweert bij zijn PSR-keyboards-arsenaal. Als erfgenaam van diezelfde PSR reeks heeft de Tyros 2 uiteraard styles aan boord, waarbij een simpel akkoord in de linkerhand wordt uitgewerkt door de "auto accompaniment" functie tot een volwaardige begeleiding. Het afspelen van MIDI-files en songs behoort ook tot de mogelijkheden. Meer nog, men kan zelfs zijn partituur, tekst of beiden ondertussen in real time op het scherm bekijken. Yamaha biedt o.a. via zijn website een hele reeks lessen aan, waarbij het kinderspel is om bij te leren en aan je eigen tempo te studeren. De Tyros 2 verbetert je fouten en wacht wel even mocht je de juiste noten niet vinden. Wil je jezelf wel eens bezig horen terwijl je aan het studeren of performen bent? De hard disk recorder (een soort digitale cassetterecorder) neemt op wat je speelt en zelfs zingt (als je een microfoon op de Tyros aansluit). Durf je niet alleen te zingen, dan zorgt de "vocal harmony" (slechts 1 van de vele funties als het op zang aankomt) wel voor de nodige vocale ondersteuning. Bent u ook al even aan een adempauze toe? Wij ook, en dan zijn we nog niet eens aan de eigenlijke test begonnen.

 

PRAKTIJK

 

Het mag dan een mooi meubel zijn met veel leuke spielereien, het gaat ons toch nog steeds om de prestatie van het beestje en de klank die het voortbrengt. Vergeef ons dus dat we geen uitgebreid discours doen over het installeren van de muziekhouder of van de rechtstreekse internetverbinding (IDC: Internet Direct Connection). Al na een paar vluchtige luister- en speelbeurten durven we dit instrument met z'n amper 14,5 kilogrammen toch een zwaargewicht noemen. Zowel in de klanken als in de styles komen we algauw een paar oude bekenden tegen, maar de nieuwe voices en begeleidingen getuigen van een enorme vooruitgang in realisme onder de keyboards. De styles staan nog steeds gerangschikt per genre. Onder "Entertainer" vind je al het nodige voor een geweldig gevarieerd feestrepertoire: van een scottisch over een alpenhit naar een Franse meezinger, u bent er slechts een druk op knop van verwijderd. Alle styles, of zelfs enkel onze favorieten even snel overlopen zou van dit magazine algauw het Tyros fanblad maken, dat zit er dus niet in. We verwijzen u graag door naar de Yamaha website of naar uw lokale muziekwinkel, je moet het horen om het te geloven. Zo huist onder de categorie R&B een aantal van de meest funky styles die u zich kan inbeelden. De JazzFunk bestaat enkel uit patterns die we herkenden uit de muziek van Tower of Power en alles wat het woord Soul of Gospel in zijn benaming heeft, swingt als de beesten. Per style kan je kiezen uit drie intro's, vier variaties, een break (die ook nog eens varieert, afhankelijk in welke variatie je zit) en drie outro's. Met de "auto fill in" functies speelt uw (niet-drinkende, steeds-op-tijd-komende) begeleidingsband een fill wanneer u van variatie (of deel van het lied) verandert. De Bossa's, Mambo's en Big Bands onder de categorieën Latin en Swing&Jazz zijn meesterlijk geprogrammeerd. De FunkPopRock is dan weer schatplichtig aan en keurig gejat van bands als Maroon 5 en hun hits. Voor wie denkt dat een keyboard voor thuisgebruik of voor entertainers als deze Tyros iets uit een ver verleden is, dan kan de volledige Dance categorie u wel eens van gedacht doen veranderen. Simpele house deuntjes (genre Milk Inc) maar ook groovende R&B (genre Destiny's child) weerklinken met evenveel gemak uit dit beest. De 70's disco hits kan je in alle mogelijke variaties spelen. De ene style neigt wat naar de Barry White Love Orchestra groove terwijl de andere u weer een meestampend Village People gevoel zal geven. Je kan er alle, maar dan ook alle richtingen mee uit.
Niet alleen de programmatie (het arrangement) zorgen voor het realisme, ook de nieuwe en vernieuwde klanken en effecten hebben daar een groot deel in. Wij lieten ons vertellen dat dit klein ding maar liefst drie (!) DM2000 effectprocessoren aan boord heeft. Als u die mengtafel niet kent of u geen idee heeft waar we het over hebben: het klinkt!
Voor de nieuwe voices werden allerlei pluimage aan kwalitatieve muzikanten en instrumenten gesampled. De Megavoice techniek kenden we al een tijdje uit de Motif ES (het layeren van verschillende samples van één noot en fysieke karakteristieken van een instrument zorgen voor een verbazend realisme) maar daar voegt Yamaha nu de Super Articulation aan toe. Het programmeerwerk van een paar genieën onder contract bij Yamaha heeft ervoor gezorgd dat bijvoorbeeld bij een gitaarklank er "random" bijgeluiden zoals slides en klopjes op het hout zullen tussenglippen. Ander voorbeeld: bij de saxen (één van de paradepaardjes van de Tyros 2) zal een legato-speelwijze resulteren in slechts één aangeblazen noot en bij de andere noten zal enkel het openen en sluiten van de kleppen te horen zijn. Daarnaast werd ook een hele resem ademhalingen gesampled. Hoeft het nog gezegd dat de Tyros gaat voor realisme? Nog een aanrader voor de sceptische twijfelaar: de orgelklanken maak je zelf door het verschuiven van de drawbars en het instellen van de rotor speaker.

 

BUDGET EN BESLUIT

 

Je haalt de standaard Tyros 2 in huis voor 4644 euro, de XL versie met luidsprekers kost je 4902 euro en de XXL met luidsprekers en stand 5120 euro (bruto adviesprijzen incl. BTW). In zowat elk van de hogervermelde features zal de Tyros 2 je verbazen en je mond doen openvallen. Als je de gelegenheid ziet om dit beest van dichtbij te gaan bewonderen of beluisteren (zie Yamaha website voor demo's en demonstraties)…, gewoon doen! Het komt niet zo heel veel meer voor vandaag de dag, maar deze moet je gehoord hebben.