aanmelden
Pearl e-Pro Tru Trac Pack
Drums & Percussion 06-04-2013
door:

ACOUSTIC TO ELECTRONIC DRUMHEADS

 

In ons Pearl E-Pro Live artikel van MMM nr. 270 van juni 2011 maakten we reeds kennis met de nieuwe Tru-Track Heads van Pearl. We verwijzen dan ook naar dit artikel voor aanvullende info omtrent deze triggers. Nieuw is dat je deze Pads nu afzonderlijk kan verkrijgen en dus eender welke akoestische set kan omtoveren tot een elektronische set. Op voorwaarde uiteraard dat je beschikt over een soundmodule zoals de R.E.D. box van Pearl.

We kregen van de invoerder een set (of ‘Pack’) toegestuurd, ‘EPAD 25S’ met daarin Pads voor 10”, 12” en 16” Toms, 14” Snare en een Basdrum Pad die je kan monteren op eender welke maat van Basdrum. Er is ook nog een tweede Pack, ‘EPAD 25’, voor een set met 12”, 13” en 16” Toms. Alle Pads zijn Dual-trigger pads, behalve de basdrum Pad. Bij elke Pad voor de Toms en Snare vinden we nog een ‘No-drill adaptor’, een TRS kabel voor de verbinding met je soundmodule en de nodige, verlengde spanbouten. Deze langere exemplaren zijn nodig omdat de Pads dikker zijn dan een regulier drumvel. Het plaatsen van een Tru-Track triggervel blijkt erg snel te gebeuren, veel sneller dan ik had verwacht. Het vraagt zelfs minder tijd dan bij een drumvel, gezien je niet hoeft te stemmen. Ik span de spanvijzen net genoeg op om de Pad op zijn plaats te houden. De ‘No-drill adaptor’ is in een handomdraai gemonteerd in het luchtgat van de ketel en is zo aangesloten aan de Pad binnenin de ketel. Voor het monteren van de Basdrum Pad liggen de zaken iets minder eenvoudig. Met een sjabloon, op de juiste plaats gepositioneerd, dien je een gat te maken in het basdrumslagvel, iets voor de handige Harry! Alles is voorzien, zelfs een Punchapparaat om de bevestigingsgaten aan te brengen. Het enige wat je nog meer nodig hebt, is een Stanleymes. Daarnaast zit er in het pakket ook een dik, wit basdrum schuimkussen. Dit zorgt ervoor dat de bespeelbaarheid van de basdrum wordt aangepast aan de aanwezigheid van de trigger. Ik slaag er vrij goed in van alles behoorlijk te monteren, al moest ik even opnieuw beginnen omdat ik aanvankelijk de Pad ondersteboven had gemonteerd. Uiteraard is dit alles een eenmalige operatie. Wil je je kit een volgende keer weer omvormen naar een elektronische set-up, dan volstaat het om dit basdrumvel met gemonteerde Tru-Track Pad weer op je drum te plaatsen. De bespeelbaarheid en de triggering van en door de Tru-Track Heads is zonder meer erg goed, wat we dus reeds uitvoerig hebben getest in onze E-Pro Live review. Ik herhaal hier dat er geen sprake is van enig ‘trampoline’-effect dat ik terugvond bij Meshheads, terwijl het harde gevoel van veel drum Pads hier eveneens achterwege blijft. Ik zou het speelgevoel vergelijken met de betere practice Pads. Net voldoende rebound, maar ook niet teveel. De Bassdrum Pad, gemonteerd en geïntegreerd in het basdrumslagvel, benadert nog het meest het natuurlijke speelgevoel.

 

Budget

Het pakket, zowel de ‘EPAD 25S’ als de ‘EPAD 25’, heb je voor €1070 (bruto adviesprijs). De afzonderlijk Pads kosten €173 (10”), €203 (12”), €209 (13”), €221 ( 14”), €268 (16”) en €137 voor de Basdrum Pad. Voor wie zijn akoestische set wil omvormen tot een elektronische set, zijn de Tru-Track Heads een meer dan zomaar te overwegen optie. De snelheid waarmee je ze kan monteren is hoog, je beschikt over uitstekend fungerende en bespeelbare trigger Heads én je behoudt de looks van je set. Graag had ik wel nog een 3-zone 14” Pad voor de Snare gezien in het aanbod. Hopelijk komt Pearl hier in de toekomst toch nog mee op de proppen!