aanmelden
Sabian AAX Omni & Holy China
Drums & Percussion 07-07-2011
door:

cymbals

 

Je zou er vanuit gaan dat de voornaamste hoofdrolspelers op het cimbalenfront het ooit wel eens moeilijk zouden krijgen om nog met iets baanbrekends voor de dag te komen. Het opnieuw uitbrengen van oudere series en bestaande series uitbreiden met nieuwe maten, dat wel. Maar nog op de proppen komen met een nieuw concept is er niet makkelijker op geworden. Crash-Rides en China’s zijn niet nieuw, maar Sabian is er toch in geslaagd de nieuwsgierigheid van de drummedia weer eens op te wekken. Zo kreeg de AAX Omni de 2011 MIPA-award voor ‘Best Cymbal’ op de Musikmesse eerder dit jaar.

 

AAX Omni

 

Concept
Een crash-ride brengt een stevige, crashachtige ride sound voort en is geschikt voor het ruigere werk. Sabian is, meer bepaald op aanvraag van drumvirtuoos Jojo Mayer, op zoek gegaan naar een cimbaal die je écht als crash én als ride kan gebruiken. Het resultaat: AAX Omni.

 

Bouw
Ook al is het concept van de zogenaamde ‘hybride’ cimbaal (deels ‘lathed’ of ‘gedraaid’, deels onbewerkt) niet nieuw, het resultaat is hier toch meer dan bevredigend. Het centrum, inclusief de bel heeft een ‘brilliant finish’ (wel gehamerd), terwijl de rand een ‘natural finish’ (‘lathed’) meekreeg. Het midden van het cimbaal is medium qua gewicht terwijl de rand extra dun werd gehouden, een eigenaardigheid die direct opvalt als je een Omni ter hand neemt. Het materiaal is B20 brons en de maten 18” en 22”.

 

Klank
Mijn eerste impressie bij het bespelen van deze cymbals was: dit zijn geen al te luide cimbalen en ze hebben een eerder droog, licht oosters zelfs, karakter. De controleerbaarheid is prima en uitstekende crash-rides zijn het ook. Maar er is meer. Je kan de cimbalen wel degelijk als ride òf als crash bespelen. Al voeg ik hier aan toe dat de ‘ride klank’ hier niet zo veelzijdig is als bij een high-end-, bv. jazz-ride. Ik kom al snel tot de conclusie dat er in feite 4 voorname speeloppervlakken zijn. Eén is de bel, die jawel, een belklank teweeg brengt die hier vrij hoog gepitcht is, uiterst geïsoleerd (vooral bij het 22” exemplaar) en een eerder droog karakter heeft. Tweede zone is het eveneens onbewerkte, wél gehamerde, middengebied waar je naar hartelust kunt op riden. Het ‘ride’ geluid is hier wel een tamelijk droge ‘ping’ (weinig wash) en de sound variëert weinig naarmate je de stick positie variëert over dit gebied. Het meest ‘echte’ ride geluid verkrijg ik wanneer ik de grenszone van de 2 oppervlakken van het cimbaal bespeel. Hier hoor je echt een mooi, wazig ridegeluid met voldoende stickdefinitie. De cimbalen blijven goed controleerbaar hier, zelfs als je er stevig tegenaan gaat riden. Tenslotte heb je het dunne randgebied met de ‘lathing’ of de klassieke cimbaalfinish. Bespeel je dit gebied met de tip van je stok, dan verkrijg je een volle waas die al snel gaat opbouwen tot het cimbaal moeilijk nog te controleren valt. Dit gebied bespeel je dus best stevig met de rug van de stok, m.a.w. ‘crash’ je, met een mooi vol en complex crashgeluid als gevolg. De 18” toont hier dat oosterse karakter en heeft een hoge pitch terwijl de 22” een uiterst vol crashgeluid met lange sustain produceert. Het toepassingsgebied van de Omni’s zie ik best wel breed, al voel ik toch vooral een voorkeur voor fusion-gerichte set-ups. Voor de minimalistische drummers misschien ook wel geschikt. Je zou immers op deze manier je cimbalen set-up kunnen beperken tot een hi-hat en een Omni, omdat deze laatste zowel als ride of als crash kan fungeren. Een cimbaal die zowel als ride als crash fungeert heeft ook zo zijn beperkingen. Zo is het ridegeluid van de Omni’s dus niet zo veelzijdig als bij een high-end ride het geval zou zijn.

 

Holy China

 

Concept
Je moet het maar durven, in een tijdperk dat oorbescherming al de aandacht en promotie krijgt, het ‘luidste’ cimbaal produceren. Volgens Sabian is het alvast het luidste exemplaar van hun, intussen zeer uitgebreid, gamma. Chad Smith gaf de aanzet en zette zijn handtekening op het uiteindelijke exemplaar dat uit de prototypes is gegroeid.

 

Bouw
Het materiaal is B20 brons en het opvallendste visuele kenmerk van deze China’s zijn de vele gaten, nl. 51, resp. 64 voor het 19” resp. 21” exemplaar. De wat ruwe, onbewerkte bel, de brede lip en Chad’s handtekening onderaan de cup zijn verder de meest opvallende items. Tenslotte zijn het vrij dunne, dus niet al te zware cimbalen.

 

Klank
Deze China’s zijn niet zo heilzaam voor onze oren als hun naam laat uitschijnen. Oordopjes heb ik al meer dan eens aanbevolen bij luide cimbalen in het verleden, maar dit is echt de eerste keer dat ik ze daadwerkelijk zelf nodig had voor de test. Tenzij je ze heel lichtjes aanslaat, produceren deze China’s een uiterst krachtig en doordringend geluid. De sound is trashy, uiteraard, maar met meer oosterse wash dan die typische ‘clang’ die je bij veel China’s hoort. Ondanks de gaten een enorm volume dus, en de kleinere 19” blijkt nog het meest venijnig en snijdend voor de dag te komen. Het 21” exemplaar is ietsje ‘milder’, al is dergelijk adjectief hier niet echt op zijn plaats. Je kan deze cymbals maar best in een rock setup gebruiken (grote maten) of je riskeert dat het cimbaalgeluid al teveel het drumgeluid gaat overheersen. Ik heb jullie nu uitvoerig overtuigd over de luidheid van deze cimbalen en ik zou nog vergeten te vermelden dat de Holy China’s verder enorm snel aanspreken en zeer consistent qua sound zijn.

 

Budget

De Holy China 19” en 21” kost 299 euro, resp. 359 euro, terwijl de AAX Omni over de toonbank gaat voor 255 euro (18”) en 350 euro (22) (prijzen zijn bruto advies, inclusief btw). Vooral voor het Omni cymbaal is dit ‘betaalbaar’ als je het vergelijkt met andere high-end cymbals en zeker omdat het toch een bijzonder cimbaal betreft.

 

Besluit

Met de AAX Omni cimbalen is Sabian goed in zijn opzet geslaagd, nl. het creëren van een cimbaal dat zowel als crash én als ride kan fungeren. Voor drummers die wel eens op zoek zijn naar vernieuwing in hun cimbaalset kan dit cimbaal zeker de moeite waard zijn om uit te proberen. Zelf zie ik het als een prima oplossing voor kleine set-ups. Zo zou je gesteld kunnen zijn met 2 cimbalen, een hi-hat en de Omni. De Holy China’s hoeven wat minder betoog omdat het hier vooral gaat over het halen van een maximum aan projectie. De China’s klinken verder wel mooi vol en complex en spreken erg snel aan. www.sabian.com