aanmelden
Istanbul Agop Traditional Cymbal Set
Drums & Percussion 25-01-2008
door:
Cymbal Sets of Box Sets zijn veelal de ideale formule om je cimbaal set-up aan te schaffen. Je doet er financieel voordeel mee en bovendien gaan sommige merken zover dat de cimbalen onderling op elkaar (klankgewijs) afgestemd zijn. Deze sets zijn er dikwijls voor de beginneling, maar met deze Traditional Cymbal Set van Istanbul Agop ligt dat wel enigzins anders. De traditionele, en tot op heden steeds gangbare "basic" set-up van de professionele Jazz- of pop drummer bestaat uit een 20" ride, 16" of 18" crash (of crash- ride) en een 14" paar Hihats. En dit zijn nu juist de maten die we in deze set-up terug vinden.

 

ALGEMEEN

 

CONCEPT
De Traditional Series is zeg maar de "standaard" reeks van Istanbul Agop. Zoals alle Agop cymbals zijn ook deze volledig handgemaakt. Box sets waren reeds verkrijgbaar van dat andere merk afkomstig van dezelfde fabriek, de Alchemy Cymbals, maar daar betreft het machinaal afgewerkte, voordeliger cimbalen. Nu wordt een dergelijke kant-en-klare setup aan een interessante prijs dus ook aangeboden in deze professionele serie.

 

UITZICHT & BOUW
Deze uit het "Secret Alloy" (B20 met geheime toevoegsels) vervaardigde cimbalen zijn licht goud gekleurd en hebben een medium gewicht. Uit de complexe oppervlakte structuur wordt direct afgeleid dat dit hand-made, professionele cimbalen zijn.

 

TOEBEHOREN
De cimbalen komen in een mooie, zwarte "deluxe" draagtas die binnenin gewatteert is en zorgt voor de nodige bescherming. De hihat cimbalen zitten in een appart compartiment vooraan terwijl achteraan een opbergruimte voorzien is voor je sticks. De tas, en vooral de ritsluitingen zien er erg degelijk uit.

 

KLANK

 

Mijn eerste indruk bij het bespelen in ons testlokaal was: "Dit zijn typische jazz cimbalen". Het "jazzgehalte" is immers vrij hoog, vooral voor wat betreft de hihat, gevolgd door de ride. We namen de set echter ook eens mee naar een stevige disco gig, en bleek dat deze bekkens eveneens voldoende power in petto hebben voor pop-related muziekstijlen. Alle exemplaren hebben alvast gemeen dat ze een vrij hoge pitch produceren. Nergens is sprake van storende metaal bijklanken, wat alvast duidelijk maakt dat dit uitstekende, professionele cimbalen zijn. De 16" Medium Crash met vrij grote bel spreekt erg direct aan en heeft een medium sustain. Heel wat zilverachtige harmonischen en de nodige explosiviteit maken van dit cimbaal een mooi klinkende, all-round crash. Voor in de jazz-setup laat het cimbaal zich eveneens als ride bespelen, zonder daarmee oncontrolleerbaar te worden. De 20" Medium Ride valt, alvast in kleine ruimtes, op door de rijke, zilverachtige "wash" waar de duidelijke "ping" mee wordt omgeven. Bij stevig "riden" blijft deze "wash" wel enigzins onder controle. De vrij krachtige, hoog gepitchte bel klinkt goed geïsoleerd, wat bij uitgesproken jazz-rides dan weer minder het geval is. Tot slot heeft deze ride eveneens crash capaciteiten, al gaat hij volume-gewijs dan wel erg domineren. We besluiten dat dit een uitstekende, zeer muzikale ride is, toepasbaar voor zowel stevig pop-werk als voor lichtere, bv. Jazz genres. Tenslotte is er de 14" Regular Hihat. Deze is, althans voor wat ons betreft, het meest "jazz-" klinkende cimbalenduo van het geheel. Een mooie, licht donkere, zilverachtige sizzle maakt deze hihat erg geschikt voor die typische swing patterns. Het is een medium-luid klinkende hihat en de "chick" is vrij vol, met wat extra laag. De stick-defenitie is vrij soliede maar niet erg "tight", wat de hihat naar onze smaak iets minder geschikt maakt voor typische pop-ritmes.

 

BUDGET

 

Voor deze set bestaande uit Traditional Series 14" Regular Hihat, 16" Medium Crash en 20" Medium Ride betaal je 600,00 € (Bruto advies, BTW incl.), de handige draagtas krijg je er bovenop. Dit is een zeer eerlijke prijs voor de geleverde handgemaakte en professionele cimbalen.

 

BESLUIT

 

Istanbul Agop laat zich duidelijk meer en meer gelden op de professionele cimbaal markt. We wisten reeds uit vorige tests (MMM nr 205 van jan. 2006) dat deze Turkse producent prachtig klinkende authentieke en handgemaakte jazz-cimbalen produceerde. De "Traditionals" zijn dan weer wat meer universeel klinkend, al hebben ze dat "rijke" en muzikale eveneens in hun klankenspectrum. De set-up van deze box set is alvast perfect inzetbaar voor jazz-, latin- en aanverwante muziekstijlen. De cimbalen hebben tevens voldoende "power" in petto voor krachtiger muziekstijlen, al mist de hihat hier misschien wat defenitie in de aanslag.