aanmelden
Yamaha Stage Custom
Drums & Percussion 03-10-2007
door:
Yamaha Stage Custom Advantage Nouveau... Dit is een hele mond vol voor een Yamaha Drums lijn. We zullen dit dus verder afkorten als SCAN. Deze lijn bevindt zich onderaan het gamma, net boven de budget lijn, de "Rydeen". Nochtans zullen we zien dat voor een haalbare prijs, heel wat kwaliteit wordt geleverd. Goed om weten is dat Mr. Hagiwara, die destijds de drumafdeling van Yamaha oprichtte, met pensioen gaat. De SCAN was het allerlaatste ontwerp van zijn hand. "Nouveau" slaat op de "Nouveau lugs", dit zijn afneembare spanblokjes uit het lichte materiaal FRC (Fiber Reinforced Composite). Ze zorgen voor een meer resonerende trommel en maken het vervangen van een vel bijzonder gemakkelijk. We zullen gaandeweg zien in deze test dat dit drumstel dat vervaardigd is in de Yamaha fabriek in Indonesië, alles behalve beginners allures heeft.

 

ALGEMEEN

 

Concept
De reeds beproefde Stage Custom Advantage wordt nu dus uitgerust met de afneembare Nouveau Lugs en hiermee wordt de "working" drummer een nog beter product aangeboden, aan een betaalbare prijs. We kennen het fenomeen reeds verschillende jaren bij de grote merken, en ook hier wordt een betaalbare set aangeboden maar dan met de allures van een professioneel drumstel. Vier verschillende configuraties zijn mogelijk en onze testset is de Fusion Set 1 SCN2T57 (met hangende floor, de andere 3 setups hebben een staande floortom), met maten 22"x17" basdrum, 14"x5" snare, 10"x8", 12"x9" toms en 14"x14" hangende floor. De maten van de toms zijn "universele" maten, dwz 1" inch minder diep dan de powertoms gebruikt bij de Stage Custom Advantage. Voordeel is meer resonantie en betere opstelbaarheid, zeker handig voor jongere drummers die hun toms lager moeten opstellen. Zoals bij professionele series kan er ook "à la carte" besteld worden en is er keuze uit 4 basdrums, 6 toms en 3 floortoms.

 

Vormgeving
De looks van deze set doen ons onmiddellijk terugdenken aan de Yamaha Oak Custom (MMM 183), ondanks dat deze SCAN al snel slechts de helft zal kosten van de professionele Oak Custom! De gelijkenis zit hem in de eiken-nerf die zichtbaar is, de gelijkaardige matte finish, de typische Yamaha hardware looks en het YESS onafhankelijk tom ophang systeem. Alles resulteert in een sobere, degelijke uitstraling. Het prijsverschil zal dus elders moeten worden gezocht. De afneembare lugs zijn dus zwarte "hard plastic" lugs maar dat doet m.i. weinig af van het degelijk karakter van de set. De mooi glanzende aluminium kenplaatjes vermelden de setnaam, het type van de desbetreffende ketel, serienummer en tevens dat de ketel "Made in Indonesia" is.

 

Kleurenpalet
Vijf verschillende finishes zijn mogelijk, namelijk vier in hoog glans en één matte finish. Onze test set quam in "Matte Sienna", de buitenlaag bij deze uitvoering is eikenhout. Voor de glanzende finishes is de buitenlaag berkenhout en we hebben Honey Yellow (HY), Cranberry Red (CR), Fade Raven Black (FBL) en Fade Brown Amber (FBA) als mogelijke uitvoeringen.

 

Afwerking
De draagranden en naadovergangen binnenin de ketel zijn behoorlijk afgewerkt, al haalt de effenheid hier niet het niveau van een drumstel uit een topreeks. Het buitenoppervlak van de ketels voelt wat ruw aan, vooral bij de basdrum, maar dat is inherent aan deze matte uitvoering en wat ruwe nerf van de eiken buitenlaag. Alle verchroomde metalen onderdelen aan de ketels en de degelijke hardware zijn braamloos afgewerkt.

 

Imago
Wat hoeven we nog aan betoog te leveren over dit intussen legendarische merk? Sinds 1967 worden de high-end Yamaha's handgemaakt door een 60-tal vakmensen in de Japanese fabriek (geldt dus niet voor onze SCAN). Interessante weetjes zijn dat het 360 graden draaibare bolgewricht en de combinatie met een cimbaal stand (hideaway cimbal boom) Yamaha uitvindingen zijn. De Recording Custom is zowat het meest gebruikte drumstel bij opname sessies van de laatste decennia, wat ook al veel zegt over het imago…

 

Toebehoren
De gemonteerde Yamaha "by Remo" vellen, vervaardigd in China voldoen aanvankelijk, al zal je zeker betere resultaten verkrijgen door de ketels te voorzien van originele Remo's. Dit geldt zeker voor de snare, waarvan het vel vrij dik en zwaar is, en dus voor wat minder respons en transparantie in de klank zorgt.

 

BOUW

 

Ketels
De 8-lagige SCAN trommels zijn vervaardigd met het Air Seal System, dat zorgt voor een gelijkmatige druk bij het samenpersen van de verschillende lagen en dat tevens perfecte rondheid en uniforme dikte van de ketels garandeert. De buitenlaag is eik (voor deze matte set, berk voor de glanzende sets), er zijn 6 Phillipine Mahogany tussenlagen en 1 Falkata binnenlaag. Basdrum en snare hebben 2 x 8 lugs, de toms 2 x 6 en elke ketel is voorzien van 1 luchtgat. Alle onderdelen zijn perfect gepositioneerd op de ketel. Metalen onderdelen zijn hier wel rechtstreeks aan de ketel bevestigd, zonder plastic tussenmateriaal dus. Eén van de weinige détails die deze set dus toch nog onderscheiden van een high-end set. Het YESS (Yamaha Enhanced Sustain System) ophangsysteem van de toms werd lang gebruikt op Yamaha high-end drums. Het princiepe ligt in het feit dat de bracket is bevestigd aan het "nodal point" van de ketel, dit is de plaats die het minste vibreert. De opvouwbare basdrumsporen zijn eerder fijn en eenvoudig qua opzet maar zorgen voor voldoende stabiliteit. De lengte is instelbaar en te vergrendelen dmv een drumboutje. De voetjes zijn ofwel rubber ofwel spike instelbaar. Het switchen tussen de twee verloopt wat moeizaam maar meestal houden drummers het toch bij spikes en vormt dit dus geen probleem.

 

Spanranden
De spanranden van de basdrum zijn houten hoops met dezelfde finish als de ketels, een kenmerk van professionele sets. De spanranden van toms en snare zijn 1,6 mm triple flange steel hoops, geperste spanranden dus. Enkel duurdere sets zijn meestal uitgerust met stijvere die-cast hoops, die zorgen voor een wat meer gefocuste klank en meer accurate stemming. Deze geperste hoops zijn in elk geval mooi rond en vlak afgewerkt.

 

Snarenmechanisme
Dit werkt naar behoren en is van het "zijdelings-te-bedienen-type". Door de vrij grote plastic draaiknop is de spanning gemakkelijk bij te regelen, ook in de aan-stand. De strainer is dus eenvoudig en vrij degelijk, al heb je hier niet diezelfde qualiteit van bij een duurdere snare.

 

Hardware
Daar waar de ketels vrij "licht-gewicht" aanvoelen, is de bijgeleverde 740-reeks hardware super degelijk, ondanks de single-braced voeten van de statieven. Zelf gebruik ik al jaren regelmatig een enkel-braced Yamaha hihat stand, en deze doet tot op heden nog prima dienst. Deze HS740 Hihat statief is overigens spannings regelbaar, heeft een memorylock voor de hoogte instelling, een draaibaar potengeheel en is voorzien van een vrij grote en robuuste voetplaat. De clutch van Yamaha hihat stands is een van de meest betrouwbare en meest handige op de markt en dit is bij deze reeks niet anders. De FP7210 met single chain drive is één van mijn favoriete budget basdrum pedalen. Deze pedaal wordt op alle drumstellen gebruikt in de school waar ik les geef, en ook op alle drumstellen in de repetitie lokalen. Deze pedaal bewijst daar toch zijn degelijkheid. Een bijzonder soepele actie en eenvoud van afstelling zijn andere pluspunten. De 2 cimbaal statieven zijn van het combinatie type en zijn eveneens super degelijk. De tilters zijn trap-instelbaar en de stabiliteit van het geheel is behoorlijk, ondanks de enkel-benige basis.

 

SPEELCOMFORT

 

Afstelling
Het is, voor zover ik me kan herinneren, de eerste keer dat we ketels testen die uitgerust zijn met dergelijke afneembare lugs en het dient gezegd, dit werkt inderdaad erg handig bij het vervangen van een vel. Aanvankelijk vraagt het wat aanpassing, maar eens je weet hoever je de spanschroeven dient los te draaien voor je de lugs gemakkelijk kan afnemen, dan is de rest kinderspel. Het gelijkmatig opspannen verloopt eveneens gemakkelijker. Met de hand kun je elke schroef gelijkmatig aandraaien en je voelt mooi wanneer de lug goed inhaakt, alvorens met de sleutel verder te stemmen. Ander voordeel is dat je de spanschroeven niet volledig dient te verwijderen van de lugs, waardoor je de sluitringetjes niet meer kan verliezen. Door de uitstekende wendbaarheid van de bolgewrichten zijn de toms zonder problemen in de juiste positie te krijgen. Enkel met de ride blijf ik wat problemen hebben qua opstelbaarheid, en dit door de hangende floortom die aan de ride stand is bevestigd via de "triple tomholder" die trouwens nog de mogelijkheid biedt om een tweede floortom te bevestigen. Met dit systeem krijg je de ride niet altijd gemakkelijk op de juiste speelafstand (niet ver genoeg), en dit geldt zeker in het geval van grote (22") rides.

 

Respons
De trommels reageren zoals we het willen, de respons van de snaren is prima.

 

KLANKKWALITEIT

 

Eens we ons "laten gaan" op deze set, dan is het helemaal niet te merken dat we niet met een high-end drumstel te doen hebben. Het is een heel mooi klinkende set waar er nauwelijks iets op aan te merken valt qua klank, en dat voor een prijsvriendelijke set…

 

Snare
De snare quam met een behoorlijk hard aangespannen slagvel uit de doos en klinkt, aldus gestemd, bijzonder snedig en "crispy". Gaan we lager in spanning dan wint de snare al gauw aan toon en de center-shots klinken vol en "in the pocket". De snare heeft bijzonder weinig "muffling" nodig en blijkt algauw té droog uit de hoek te komen als we wat tape aanbrengen op het slagvel. Gezien de prijsklasse is deze snarentrommel zeker OK, het is een goede all-round snare die bovendien wat beter - meer snarenrespons en wat directer - gaat klinken met een Remo Coated Ambassador vel, wat we alvast proefondervindelijk kunnen bevestigen.

 

Toms
Terwijl de ketels niet de degelijkheid uitstralen van een duurdere set ketels (o.a. door hun geringe gewicht en ietsje mindere afwerking), is de klank toch echt meer dan behoorlijk. Bij te hoge of te lage spanning gaan de toms wel wat te "doods" klinken maar eens op "nominale" spanning, zeg maar de "ideale" spanning voor elke trommel, durf ik deze toms zeker naast top-level trommels plaatsen! De vrij agressieve attack en het voldoende laag, vooral bij de 14" hangende floor plaatsen deze toms qua klank eigenschappen zelfs in de buurt van de duurdere Oak Custom toms. De sustain is ook al meer dan voldoende en het YESS systeem doet hier zeker zijn werk. Dat merken we als we een tom testen op sustain, gemonteerd én los (hem aan de spanrand vasthoudend), en aldus maar weinig verschil horen qua uitdeining van de klank.

 

Basdrum
Wat direct opvalt is de hoeveelheid laag die deze 17" diepe basdrum voortbrengt. De heldere attack en projectie komen eveneens dicht in de buurt van een high end basdrum en moeten nauwelijks onderdoen.

 

Homogeniteit
Alles klinkt als een mooi geheel en geen enkele trommel valt "uit de toon".

 

Polyvalentie
Ook al is dit een "fusion" set, mits aangepaste stemming en vellen keuze kan je met deze set verschillende kanten op. Je hebt natuurlijk ook nog keuze uit de andere drie configuraties, of je kan "à la carte" gaan bestellen.

 

BUDGET

 

Bruto-adviesprijs, incl. BTW: 1308,00 Euro. De vier mogelijke configuraties van de Stage Custom Advantage Nouveau gaan allemaal over de toonbank voor diezelfde prijs.

 

BESLUIT

 

De posititie in het Yamaha gamma en de prijs laten geenszins vermoeden wat deze SCAN set in petto heeft qua looks, degelijkheid en klank. Ik zou deze SCAN persoonlijk gerust als vaste set durven gebruiken. Het is een sober maar voldoende degelijke set en vooral de uitstekende klank mag er zijn. Qua prijs/kwaliteit scoort de set erg hoog en de afneembare Nouveau lugs zorgen voor een aangenaam extraatje.