aanmelden
Istanbul Agop New Cymbals
Drums & Percussion 23-08-2007
door:
We maakten reeds in ons verslag van de Frankfurt Musik Messe begin dit jaar gewag van de 25th Anniversary Ride met de ongewone 20,5" maat. Bij Istanbul Agop viel er dit jaar nog meer nieuws te rapen, en dan hebben we het over enkele prima Special Edition Jazz Rides, de 14" Special Edition Jazz Hihat en de "vuil" klinkende Trash Hits die dus bedoeld zijn voor speciale effecten. Dit zijn allemaal van A tot Z handgemaakte, Turkse cimbalen uit het zeer ruime Istanbul Agop assortiment. We tellen 3 reeksen: de Traditionals, de Customs en de Signatures. Alleen al binnen de Custom reeks vinden we niet minder dan 6 "subreeksen". Alle types cimbalen, waaronder "Sizzle" Rides, "Flat" Rides, "Jazz" Rides, "Crash" Rides, "Funk" Hihats, "Mini" Hihats enz... zijn dan ook nog eens in heel wat maten verkrijgbaar, wat het totale Istanbul Agop aanbod enorm maakt. De website verwijst ook naar de Alchemy Cymbals. Vroeger was dit een Istanbul Agop reeks, maar nu wordt deze serie als een zelfstandig "merk" cimbalen op de markt gebracht. Beide merken worden echter in dezelfde fabriek vervaardigd. De Alchemy's richten zich immers doorgaans meer tot de pop- en rockdrummers, al zijn "crossovers" helemaal niet uitgesloten! Zo zullen we zien dat de Trash Hits bijvoorbeeld eveneens in de smaak kunnen vallen bij hardrockers.
Aangezien we pas voor de eerste keer een volledig artikel aan Agop cimbalen wijden geven we toch nog een woordje uitleg over de naam. Agop Tomurcuk was ooit meestergast in de legendarische K Factory in Istanbul, waar hij overigens sinds zijn 9 jaar actief was! (over kinderarbeid gesproken…). Uiteraard leerde de man de fijne knepen van het vak en hij startte in 1980 zijn eigen bedrijf, Istanbul. In '96, na Agop's overlijden werd Istanbul door z'n 2 zonen, als eerbetoon aan hun vader en meester, omgedoopt tot het huidige Istanbul Agop.

 

UITZICHT

 

Van de 3 types cimbalen die we hier bespreken hebben de 25th Anniversary Rides de meest opvallende kleur. De donkere, bijna zwart-zilveren tint is eerder ongewoon. Voor de rest merken we het "25th Anniversery" logo op, samen met de vrij vlakke bel. Dit geldt eveneens voor de Special Edition Jazz Rides, die verder schitterende (letterlijk en figuurlijk) cimbalen zijn met een duidelijk "handcrafted" look. De onderzijde van deze rides is dan weer wat donkerder en minder bewerkt. Alle Rides zijn vrij dun en licht van gewicht, en bij de bijna flinterdunne Trash Hits is dat wel het meest opvallende kenmerk. De helft van het bovenoppervlak rond de bel is vrij ruw bewerkt zoals bij de Jazz Rides, terwijl de buitenste helft heel wat fijnere "lathing" groeven vertoont. Maar wat vooral deze Trash Hits kenmerkt is hun vervormd oppervlak. Het doet me wat terugdenken aan die dunne jazz crash (van een ander gerenommeerd merk) die ik een aantal weken gebruikte in een pop-set, met alle gevolgen vandien... Maar in het geval van de Trash Hits is het wel degelijk de bedoeling en de invoerder wist ons trouwens te vertellen dat deze cimbalen vrij duurzaam zijn, ondanks hun geringe dikte en flexibiliteit. Net deze laatste eigenschap blijkt ervoor te zorgen dat ze, ondanks harde aanslagen, niet (verder) gaan vervormen. Bij de medium-thin Special Edition Jazz Hihats is de topcimbaal wat "properder" afgewerkt, dus fijner gedraaid dan de meer artisanaal uitziende bottom die een oppervlak heeft dat je kan vergelijken met dat van de Jazz Rides.

 

BOUW & MATERIAAL

 

In geen enkel stadium van het complexe productieproces, van het smelten van de grondstof tot het "lathing" process (het "draaien") is er sprake van enige automatisatie. Alles gebeurt dus nog volgens de eeuwenoude, van generatie naar generatie overgenomen tradities. Over de juiste samenstelling van de grondstof of "Alloy" kunnen we kort zijn: "Onbekend". Officiëel wordt de B20 formule toegepast (ruwweg 80% koper en 20% lood) maar over de verschillende "toevoegsels" en hun preciese verhouding wordt in geen geval iets losgelaten en dit leidt tot dat befaamde "Secret Alloy".

 

CONSISTENTIE

 

Hier "hameren" we dus best nog eens op: het 100% handmatige productieproces impliceert uiteraard dat de nodige (vooral dan klank-) verschillen optreden tussen exemplaren van hetzelfde type en maat onderling. Ieder cimbaal is uniek, en dit maakt het dus ook zo speciaal. Je probeert best liefst zoveel mogelijk exemplaren uit voor je overgaat tot aankoop.

 

KLANK

 

25th Anniversary Ride, 20,5"
Samen met de Special Edition Jazz Rides en Special Edition Jazz Hihats zijn dit zowat de meest "jazz" klinkende cimbalen die ik ooit heb gehoord. We onderscheiden een warme, goed gedefinieerde ping. De kleine, vlakke bel klinkt dan weer heel wat minder gedefinieerd en is nauwelijks geïsoleerd. Misschien niet een echt geschikte Ride voor Latin toestanden, maar des te meer voor traditionele genres, bijvoorbeeld "Cool-" Jazz. Nochtans is het spectrum niet al té uitgebreid en beperkt het zich vooral tot heel mid-klinkende, donkere frequenties. De ping met vrij lage pitch wordt omgeven door heel wat donkere waas en de build-up is verder fantastisch. Daarmee bedoel ik dat deze nooit storend werkt, hoe hard je erook tegenaan gaat. Een uitstekende, heel eigenwijze en originele Jazz Ride dus die vooral klinkt zoals hij er uit ziet: donker.

 

Special Edition Jazz Rides 19" tot 22"
Gelet op de aanzienlijke verschillen tussen verschillende exemplaren van dezelfde diameter lijkt een al te nauwkeurige beschrijving van de klank hier niet aan de orde. Net om die reden zouden klanksamples op de Istanbul website niet zo heel veel zin hebben. Maar nog eens, dit zijn uitgesproken Jazz Rides, met een gigantisch karakter, en dit geldt voor elk van de 4 cimbalen. Zoals bij de 25th Anniversary is de bel hier nauwelijks van betekenis en heeft die zelfs niet een afzonderlijke, geïsoleerde pitch. De all-round pitch van al deze rides is trouwens aan de lage kant. De donkere, complexe en enorme waas is het meest uitgesproken bij de 21", terwijl van onze exemplaren de 19" en 22" versie de meest uitgesproken stick attack hebben. Van de vier gaat onze voorkeur uit naar de 21" die de mooiste balans heeft tussen de duidelijke ping en de mooie, oriëntaalse waas. Ook bij deze rides is de build-up al even fantastisch. Het gaat dus nooit storen en de agressiviteit en het explosieve zullen enkel groeien naarmate je heviger gaat "riden".

 

Special Edition Jazz Hihat 14"
Deze hihat heeft doorgaans dezelfde rijke kleur van de Jazz Rides. Geen enkele storende bijklank, enkel die complexe, donkere sizzles die je van een jazz hihat verwacht. De chick is vol en uiteraard minder "tight" dan een funky hat. De stick attack is duidelijk genoeg, maar met voldoende volheid. "What can I say?", dit is een prachtige, traditionele jazz hat, die voor geen enkel ander merk moet onderdoen.

 

Trash Hits 10", 12", 14", 16", 18", 20", 21",22"
De naam verklapt al veel van wat je mag verwachten aan klank. Doorgaans zit er heel wat "zilver" in deze "trashy" effectcimbalen. Wat me vooral opvalt is dat ook hier geen sprake is van vervelende, lage bijklanken, wat wel eens het geval kan zijn bij bijvoorbeeld china's. De decay van de kleinste 8" en 10" exemplaren is bijzonder kort en deze vergroot uiteraard volgens de diameter voor de grotere modellen. Tot en met het 14" model is de klank dus met veel hoog maar ook nogal dun, zodat ze ongetwijfeld weinig zullen storen in het totaalspectrum van de muziek. De 16" en 18" exemplaren zou ik vooral als "vuile" effect-rides gebruiken, terwijl de grootste 20" en 22" Trash Hits als loeiharde, lage en trashy crashes kunnen uitblinken. De importeur wist ons te vertellen dat ze eveneens door hardrockers als china worden ingezet. Hoe je ze ook gebruikt, dit zijn zeker uit te proberen rariteiten wanneer je op zoek bent naar dat "buitengewoons" voor je set-up.

 

BUDGET

 

Bruto adviesprijzen, incl. BTW.25th Anniversary Ride 20,5": 390,00€

 

Special Edition Jazz Hihat 14": 294,00 €

 

Special Edition Jazz Ride
19": 252,00€
20": 282,00€
21": 312,00€
22": 342,00€

 

Trash Hit
10": 93,00€
12": 111,00€
14": 132,00€
16": 159,00€
18": 192,00€
20": 252,00€
22": 303,00€

 

Voor vergelijkbare, artisanale cimbalen van andere gerenommeerde merken betaal je al gauw 15 tot 35% meer. Ben je op zoek naar degelijke, unieke en authentieke cimbalen vergeet dan zeker niet deze Istanbul Agop's uit te proberen!

 

CONCLUSIE

 

De meest veeleisende jazzdrummer komt zonder meer aan zijn trekken met de authentiek klinkende 25th Anniversary, Special Edition Jazz Rides en Special Edition Jazz Hihat. Isanbul Agop cimbalen worden bovendien volgens de eeuwenoude K-traditie vervaardigd. Komt daarbij dat voor handgemaakte cimbalen hier de prijs zeker aan de lage kant ligt. De Trash Hits zijn uiteraard buitenbeentjes met unieke, trashy effect klank en zijn ook al even betaalbaar. We vermelden nog dat de 25th Anniversary Rides geleverd worden in een mooie gewatteerde hoes en een Certificate of Authenticity. Op dit laatste wordt eveneens het serienummer en het precieze gewicht van de cimbaal genoteerd.