aanmelden
Gibson ES-Les Paul
bass
Bass 06-10-2015
Met de Gibson ES-Les Paul Bass laat Gibson Memphis zien wat het kan. Waar pakweg een ‘faded’ SG Bass een echt werkpaard is, straalt de ES vooral luxe en exclusiviteit uit. Maar daar hangt dan ook een prijskaartje aan van € 2949,- (incl. koffer - adviesprijs).
Onlangs maakte Gibson bekend dat het in 2016 geen bassen meer zal maken. Gelukkig is er nog een grote voorraad en we hopen dat basgitaren als de Thunderbird en de SG in 2017 gewoon weer terugkeren. Voor het merk uit Nashville gaan gitaren voor en het is ook nog eens zo dat Gibson wel nooit de bas lijkt te maken die de bespeler wil. Denk aan de ‘non reverse’ Thunderbird, die historisch zeer incorrect werd uitgevoerd met zwarte hardware en elementen. Misschien is een jaartje nadenken dan wel fijn?
Gelukkig is er nog Gibson Memphis. Deze aparte tak maakt alleen halfholle instrumenten, die dan ook allemaal uitgevoerd worden met een halspenplaatje met het handelsmerk van deze divisie: het f-gat. Voor dit jaar maakt het merk onze testbas en de geruchten gaan dat er een correcte heruitgave van de EB-2 komt. Wanneer? We houden je op de hoogte.
door: Chris Dekker

Ontwerp

Alle instrumenten uit Memphis zijn halfhol en zo ook onze ES-Les Paul, die geleverd wordt in een luxe bruine koffer. De ES heeft een platte achterkant, een licht gewelfde voorzijde met een prachtige ‘burst’ en vintage uitziende crèmekleurige bindingen. Wat helaas niet op papier is te vangen, is die heerlijke zoete geur die uit de koffer komt en die typisch Gibson is. In tegenstelling tot enkele andere LP bassen van de afgelopen jaren heeft deze geen oversized body, maar gewoon het formaat van een Les Paul gitaar. De hals met korte mensuur past daar prima bij. Op de slagplaatloze body zien we een tune-o-matic-brug, vier knoppen met luxe metalen indicators en een driewegschakelaar. Twee verchroomde humbuckers maken het plaatje af. Waarschijnlijk zijn dit gewoon gitaarelementen, zoals op de ES-335 Bass, maar dat doen veel meer fabrikanten. Vergeleken met een gitaarbroer staat het halselement iets van de hals af.

De ouderwetse flatwoundsnaren verlaten de body via een toets met binding en trapeze-inleg. De kop heeft lichtgewicht stemmechanieken van Hipshot, Les Paul-opdruk en het eerder genoemde halspenplaatje met de ‘f’.

 

Middenblok

Door de twee grote f-gaten is het middenblok nauwelijks te zien. Als je de top zou demonteren, dan zou je zien dat dit blok breed is bij brug en elementen, maar een stuk smaller op de andere plekken. Dit betekent ook dat de ES superlicht is en door de ultralichte stemmechanieken is de bas niet koplastig. Omgehangen is hij dus zeer comfortabel en de fijne bolle hals versterkt dat gevoel. Met 43 mm bij de topkam is de hals niet smal, maar door de korte mensuur en de fijne bolling heb je daar geen last van. Als je met de vingers speelt bieden de elementen goed steun, hoewel het voorste uiteinde van het f-gat ook praktisch als steuntje kan dienen.

Ingeplugd en omgehangen geeft de bas een Höfner-achtig gevoel. De Gibson heeft een korte mensuur, gladde snaren en het geheel weegt niets. Ook de sound zit in Höfner-gebied, maar mede door de metalen brug (in plaats van hout bij de Duitser) heeft de Gibson net iets meer definitie. De basistoon is zacht van klank, warm, vol en rijk. ‘Zoet’ is misschien wel het juiste woord. De body resoneert fijn en de noten zijn niet zo droog en kort als op een Höfner. De Gibson heeft net even meer sustain, waardoor je fijne, lange noten kunt spelen. Het brugelement voegt wat helderheid toe, maar een bas voor zware rock zal het nooit worden.

Qua uiterlijk en geluid zou de bas prima passen in jazzbands, bij singer-songwriters, retro-soulbands of in een sixtiesband, ook al is het geen authentieke heruitgave uit die tijd. Van de betaalbare Höfner HCT Club, ook met middenblokje, weten we dat je net even meer felheid kunt krijgen door roundwoundsnaren te monteren, dus die optie heb je zelf in de hand.

 

Conclusie

De Gibson ES-Les Paul Bass is een ontzettend mooie, maar fragiel aanvoelende bas. De afwerking is top en het is duidelijk dat er liefhebbers in Memphis zitten. Dit alles heeft een prijskaartje, want de bas moet in de winkel ongeveer 2800 euro opbrengen. De bas is dan ook echt bedoeld voor de, vermogende liefhebber, die misschien al een collectie gitaren heeft van het merk. Hoe mooi de bas ook is: wij zien liever de Thunderbird of SG terugkeren. De werkpaarden en dan met chroom, alstublieft. En oh ja: kunnen we die zoete Gibson-geur in een spuitbusje krijgen?