aanmelden
Markbass MB Octaver, Compressore & Super Synth
Bass 27-06-2014
door:

EFFECT PEDALS

 

Dat Markbass kwalitatieve producten voor bassisten op de markt brengt, daar zijn we het volgens mij allemaal over eens. Hun lichtgewicht versterkers en speakercabinets zorgden voor een nieuwe revolutie op gebied van basversterking. Naast het versterken heeft Markbass zich de laatste jaren ook gestort op het ontwikkelen van effecten voor bassisten. We kregen drie van hun pedalen toegestuurd voor een korte test: de MB Octaver, de Super Synth en de Compressore.

 

Toebehoren
Deze pedalen worden geleverd met een handleiding waarin duidelijk de regelmogelijkheden worden besproken. Bij ieder pedaal worden enkele zelfklevende anti-slipstrips meegegeven. Verder worden de Compressore en de Super Synth vergezeld van een adapter, bij de Octaver krijg je een 9 Volt batterij.

 


 

BOUW
Ook de herkenbare kleuren van Markbass, namelijk zwart en geel, ontbreken niet in het design van de pedalen. De Octaver heeft de afmetingen van een gewoon standaard effectpedaal, de andere twee pedalen zijn in de breedte dan weer dubbel zo groot. Opgetrokken in een stevige maar lichte metalen behuizing, kunnen de pedalen alvast tegen een stootje. Het is ook slim gezien dat de regelknoppen dieper ingewerkt zijn en niet uitsteken. Dit heeft als voordeel dat de regelknoppen beter beschermd zijn en minder snel ontregeld worden.

 


  

 

FUNCTIES

MB Octaver
Wat doen deze pedalen precies? De kleinste van de drie, de Octaver, voegt aan de gespeelde noot twee octaven toe die elk afzonderlijk kunnen geregeld worden. We spreken hier van octaven die lager zijn dan de gespeelde noot. Verder kan het signaal van de Octaver qua hoeveelheid afgestemd worden ten opzichte van het cleane bassignaal. Dit doe je via de dry/wet regelknop.
De Octaver is analoog en doet zeer goed z’n werk. Hij voegt een lekkere, vette, diepe en lage sound toe aan je bassignaal. Klinkt best leuk als je bijvoorbeeld melodielijnen speelt in een hoger octaaf, om die toch van een bepaalde diepgang te voorzien. Op Youtube kan je enkele leuke regel-instellingen vinden die je op weg helpen met het creëren van bepaalde sounds.

 

Super Synth

 

De Super Synth is eigenlijk een dubbel effectpedaal. In dit pedaal huist zowel een synthesizer- als een octavereffect. Maar is er dan wel een verschil met het MB Octaver pedaal? Jazeker: bij de MB Octaver is het enkel mogelijk om de octaven ònder de gespeelde noot te regelen. Bij de Super Synth kan je zowel een octaaf hoger als een octaaf lager gaan.
Wat interessant is bij dit pedaal, is dat je negen synth presets hebt en drie octaver presets. Die kan je niet alleen via het pedaal aanpassen, maar ook met de gratis Markbass software. Dit via de USB-aansluiting, waarna je de presets via de software kan instellen en rechtstreeks opslaan op je pedaal. Op deze manier kan je echt alles aanpassen - en veel gedetailleerder dan op het pedaal zelf. Dit stelt je in staat zeer verschillende synth en octaver effecten creëren.
Verder is er nog een gain knop (met clip ledje) waarmee je het inkomend signaal regelt. Met de “Cut freq/oct”-knop regel je, in synth modus, de cut off frequentie. In octaver modus kan je dan de octaaf lager zetten qua volume. De “tone/oct+” knop dient om in synth modus zeven verschillende settings (qua detune, amp en panning) te selecteren, alsook een gebruikerssetting die je zelf kan maken. In octaver modus kan je het octaaf dan hoger bijstellen. Tenslotte is er nog de “wet/dry” knop. Een zeer interessant pedaal!

 

 

Compressore
Als laatste hebben we de Compressore, die voorzien is van, jawel: een lamp! Geen simulatie, maar een echte lampencompressor in een compacte behuizing. Deze compressor helpt je om het bassignaal te controleren, zodat je geen pieken krijgt bij een vrij wisselende stijl van spelen. Het voordeel van een tube compressor is dat deze meer punch en definitie geeft aan je signaal.
Je beschikt hier over een gain om het inkomend signaal te regelen, threshold om het volume bij te stellen vanaf het volumesignaal waar gecompresseerd wordt, ratio om de intensiteit van de compressie te regelen en attack en release om de snelheid van de compressie te regelen. Tenslotte is er nog een knop waarmee je het volume van de compressor afstelt ten opzichte van het clean, ongecompresseerd volume. Handig als je van slappen naar fingerstyle overgaat!

 

Budget

Markbass bezorgt ons zeer leuke, mooie en nuttige effecten! Maar hoe zit het met het prijskaartje? We gaan van klein naar groot. De MB Octaver kost €160, de Compressore €247 en de Super Synth maar liefst €371 (adviesprijzen incl. BTW). Niet bepaald goedkoop, maar voor goede en kwalitatieve effectpedalen betaal je nu eenmaal wat meer dan voor standaard modellen. De vraag is of je zoveel wil investeren in een pedaal? Wel, als een echt goede sound één van je vereisten is, zijn deze Markbass pedalen het zeker waard!