aanmelden
ESP Vintage 4 PJ/R
Bass 31-05-2012
door:

BASS GUITAR

 

 

ESP wordt in Amerika hoog in het vaandel gedragen, maar hier in Europa krijgt het nog te weinig waardering. Nochtans hebben bassisten zoals bijvoorbeeld Rhonda Smith, Tom Araya en Franko Bello zich alvast door ESP laten bekoren. Het merk is vooral gekend bij de metal scene, maar heeft desalniettemin voor elk wat wils: modellen in verschillende prijsklassen, die zowel vintageliefhebbers als metalheads en moderne allround bassisten zullen aanspreken. Het is reeds enkele jaren geleden dat we de budgetvriendelijke LTD reeks van ESP onder de loep namen. Vandaag bekijken we één van de topbassen van ESP, uit de Vintage reeks, nl. de 4 PJ/R. CONCEPT


De laatste jaren was er heel wat te doen rond de Fender Jazz en Precision bassen van de jaren vijftig, zestig en zeventig. Voor een goed exemplaar werd flink wat geld op tafel gelegd. De slijtage en beschadigingen, die een gebruik van meerdere decennia onvermijdelijk met zich meebrengt, wordt door velen aanzien als een noodzakelijke bijdrage aan hun authenticiteit - een must voor vele liefhebbers en verzamelaars. Bepaalde fabrikanten, zoals Fender zelf, geven tegenwoordig ook sommige van hun nieuwe instrumenten deze populaire “vintage look” mee, door ze al in de fabriek te beschadigen en af te schuren, een beetje zoals de afgewassen en gescheurde jeansbroek, waarvoor je meer betaalt dan voor een gaaf exemplaar. Dus hoewel het instrument er oud en versleten uitziet, zijn de hardware en elektronica nagelnieuw. Uiteraard kon ook ESP deze trend niet aan zich voorbij laten gaan!

 

BOUW

Deze Vintage behoort tot de exportreeksen die door ESP in Japan worden vervaardigd. Japanners staan hoog aangeschreven voor hun uitzonderlijke productiekwaliteit en dat is te merken aan de afwerking van deze basgitaar. Fretwerk en toets zijn zorgvuldig afgewerkt. De nek is mooi gelakt. De laklaag over de body is wat ESP een Distressed laklaag noemt. Ze geeft je het gevoel afgesleten te zijn, want voelt niet meer zo glad aan. Toch merk je ook hier de zorgvuldige afwerking. De vormgeving is onmiskenbaar geïnspireerd op de Fender jazzbas. De body werd vervaardigd uit Alder, de hals uit maple en de toets uit rosewood. Deze houtsoorten werden zorgvuldig geselecteerd, wat je merkt aan hun tekening. Zo loopt één en hetzelfde motief mooi over van slagplaat naar elektronicabehuizing. De stemsleutels zijn van Gotoh en de brug is van ESP zelf: een verbeterde, custom versie van de gekende standaard Fenderbrug. De pick-ups komen van Seymour Duncan, met een precision pick-up aan de nek en een jazzbass pick-up aan de brug. The best of both worlds! Hardware en pick-ups zijn van merken die bij veel bouwers van handgemaakte basgitaren hoog aangeschreven staan. Kwaliteit staat hier dus voorop. De nek is aan de body geschroefd en de vorm van de kop doet wel heel erg aan een Fender denken. Hoewel de bas een versleten look heeft meegekregen, zie je toch dat hij mooi werd afgewerkt. De nek ziet er aan de achterzijde net uit alsof hij al 40 jaar werd bespeeld, maar toch ligt er een mooie, glanzende laklaag bovenop. Dit doet hem wellicht iets minder authentiek vintage lijken, het bevordert echter wel de bespeelbaarheid van het instrument.

 


HANDLEIDING


Een handleiding werd niet meegeleverd, maar dat is ook niet nodig aangezien deze bas enkel beschikt over twee volumeknoppen (nek en brug pickups) en een passieve toonregeling. Een vrij eenvoudige standaardbediening dus. De bas wordt geleverd in een op maat gemaakte, stevig afgewerkte flightcase. Hij past mooi in de uitgespaarde vorm, wat ervoor zorgt dat de bas niet van links naar rechts wordt geslingerd tijdens het transport. Verder vind je enkele inbussleutels, waarmee je de brug en nek kan regelen, in het afsluitbaar opbergvakje aan de binnenkant van de flightcase.

 

REGELMOGELIJKHEDEN

Dit is een passieve bas, dus zonder uitgebreide regelmogelijkheden. Zoals gezegd beschik je over twee volumeknoppen: de ene regelt het volume van de precision pickup aan de nek en de andere dat van de jazzbass pickup aan de brug. Dan is er de toonregeling: hoe meer je deze opendraait, hoe meer hoge frequenties je aan je sound toevoegt. De mogelijkheden zijn dus vrij beperkt, maar de pickups produceren wel die zeer populaire bass sounds!

 

,
SOUND

Deze pick-ups leveren zonder twijfel leuke soundcombinaties op. Zo kan je bijvoorbeeld de echte old school ‘slap’ klank, stijl Larry Graham, bekomen met de precision pickup. Wil je een meer moderne slapklank, à la Marcus Miller, dan draai je beide pickups open. Speel je meer fingerstyle, dan bekom je met de achterste pickup de bekende, knorrende jazzbass sound en met de nek pick-up een meer bluesy precision sound. Wanneer je met plectrum speelt, krijg je met de achterste pickup een agressieve jazzbass klank en met de voorste een zachtere, old school precision klank. Kortom, dit instrument biedt je de twee, wellicht meest herkenbare bass sounds: twee voor de prijs van één! Seymour Duncan pickups staan bekend voor klare en crispy klanken, wat de sound van deze bas toch ook een eigen toets geeft. En met de toonregeling kan je je instrument ook heel boomy laten klinken. Deze ESP is absoluut een lekker klinkend basje.  


 

TOEPASSING

Met deze ESP zal je zeker geen slechte indruk maken. Zowel live als in de studio zullen geluidstechnici er goed mee overweg kunnen, vermits zijn heldere sound zeer bekend klinkt en heel makkelijk af te mixen is. Wie houdt van een bas met eenvoudige bediening, maar toch ook een vrij breed klankspectrum, zal zeker niet teleurgesteld worden!

 

BUDGET

De Vintage 4 van ESP heeft een richtprijs van €2.140,81 inclusief BTW. Deze prijs zit in dezelfde categorie als die van de bassen van Fender en andere merken die deze “nieuwe vintage” instrumenten aanbieden. ESP levert je voor dat bedrag een kwalitatief hoogstaande en goed klinkende bas, die qua sound net iets verschilt van een gelijkaardige Fender. Je zal er dus goed aan doen om de bassen naast elkaar te testen en je oren en smaak te laten beslissen!

 


CONCLUSIE

Een degelijk instrument met dito koffer, een leuke afwerking en goede hardware en pickups. Zijn versleten look? Van op een afstand zien de slijtagesporen en beschadigingen er echt uit, maar als je dit instrument van dichtbij bekijkt, zie je door de glanzende laklaag dat het hier toch om een nieuw instrument gaat. Een uitstekende bespeelbaarheid en zeer goede en bruikbare sounds maakten deze bas echt de moeite waard om te testen!