aanmelden
Hartke HA3500 & AK410/115
Bass 06-07-2011
door:
Hartke, gekend o.w.v. het gebruik van aluminium speaker cones (in plaats van papieren), is niet meer weg te denken bij bassisten. Vooral als een virtuoos als Victor Wooten dit merk promoot. Zijn Hartke set-up is al eens aan onze testbank onderworpen geweest. Deze keer the return van een ouwe getrouwe: de HA 3500 versterker met de bijhorende AK serie speakerkasten. Turn up the volume and pump up that bass!

 

Concept

De bedoeling van deze versterker is om een zeer eenvoudig bedienbare versterker op de markt te brengen, maar wel een krachtpatser met nog enkele leuke features. De AK speakercabines hebben papieren speaker cones deze keer. Dit geeft ons terug een warmere bassound. Kortom, een set-up die straightforward is zonder teveel tierlantijntjes en gemakkelijk in gebruik.

 

Bouw

De versterker zelf is heel eenvoudig en Spartaans opgetrokken. Een groot massief zwart blok, zo kan ik hem het best omschrijven. Er is aan de rechter zijkant een plooibaar handvat, maar er zijn ook racklipjes meegeleverd om hem in een rackmount flightcase te stoppen. Aan de voorzijde zitten de regelmogelijkheden en aansluitingen voor ons instrument. Daar vinden we ook een grafische equalizing met lichtjes, heel mooi spektakel in het donker. Aan de achterzijde hebben we verdere aansluitmogelijkheden en een koelventilator die vrij geruisloos is. De AK speakerkasten zijn ook heel eenvoudig vormgegeven. De speakers zijn deze keer uit papier in plaats van het gekende Hartke aluminium. Dit resulteert in een warmere klank. Verder zijn de cabinets vrij licht en gemakkelijk transporteerbaar, dankzij goede en stevige handvaten aan de zijkant en de bijgeleverde wielen die je zo kan monteren en weer losmaken. De wielen hebben geen remmen, maar op de bovenzijde van de cabinets, zijn er inkepingen waarin deze wielen passen. Het geheel is overtrokken met een simili lederen bekleding met hoekbeschermers. De speakers worden beschermd door een afneembaar, stoffen rooster. In de cabinets zit ook nog een regelbare tweeter en aan de achterzijde heb je de aansluitmogelijkheden. Een gesloten, dubbele kamer constructie van de cabinets zorgt voor een betere klankprojectie.

 

Handleiding/ toebehoren

Bij de versterker zit een zeer goede handleiding die een gedetailleerd beeld schetst over de regel- en aansluitmogelijkheden van deze versterker. Ook vinden we een sectie met bepaalde voorbeeldsettings voor specifieke sounds en lege versterkersettings om er je eigen settings in neer te pennen. Dit helpt je alvast op de goede weg. Deze handleiding is opgesteld in het Engels, Frans, Italiaans, Duits en Spaans. Verder zit er nog een stroomkabel en rackmount-lipjes bij om aan de zijkanten van de versterker te bevestigen. Bij de speakerkasten zit ook telkens een beknopte handleiding. Deze geeft je een overzicht van de verschillende aansluitmogelijkheden. Verder ook uitleg over de speakers en de regelbare tweeter. Deze is enkel in het Engels geschreven. Als toebehoren zitten er bij de speakerkasten telkens 4 monteerbare wieltjes om de kasten al rijdend te verplaatsen. Hoewel de cabinets meevallen van gewicht is dit toch wel aangenaam voor de rug. Deze wieltjes kan je gewoon in de kasten inschuiven en uitrekken.

 

Mogelijkheden

Aansluitmogelijkheden
Aan de voorzijde zijn we 2 instrumentingangen, één voor passieve en één voor actieve basgitaren. Aan de achterzijde hebben we 2 speakeroutputs van 8 ohm (zie handleiding van de speakerkasten voor bekabeling), een send en return ingang om de effecten aan te sluiten los van het cleane bassignaal. Deze heeft een balans regelknop meegekregen waarbij we kunnen mixen tussen clean signaal (send) en het effectsignaal (return). Als laatste hebben we een XLR DI-output waarbij je doorgestuurd signaal met of zonder de equalizing van de versterker kan zenden (pre/post). Op de speakercabinets zelf hebben we telkens 2 speak-on (op jack) ingangen. Aansluitmogelijkheden zat dus op de speakerkasten! />

Regelmogelijkheden
Terug naar de versterker, we hebben 2 soorten preamp regelaars. Een tube preamp regelaar en een solid state preamp. Kortom, het beste van beide werelden kunnen we op mekaar afmixen. Dit geeft ons leuke regelmogelijkheden. Daarnaast is er een regelbare compressor met verklikkerlampje dat aangeeft wanneer hij in werking treedt. De equalizing van deze versterker bestaat uit een 10-bands grafische equalizer die we kunnen in- en uitschakelen. Ook zit er een contourregeling op van 2 regelknoppen: low pass en high pass, om de lage en/of hoge frequenties op te boosten. Alsjeblieft! Tot slot hebben we nog een master volume knop. Op de speakerkasten heb je een regelbare tweeter met 3 standen voor het bijregelen van de hoge frequenties (-6dB, off & on).

 

Sound

De eerste indruk is zeer goed. Ik begin gewoon thuis een beetje te jammen met de master op 3 en mijn vriendin komt me vragen ‘of ik voor de hele buurt een optreden ga geven?’ Dankzij de goede regelmogelijkheden heb je een krachtpatser van een set-up die heel luid gaat. De preamp regeling geeft al een vrij groot spectrum aan sound mogelijkheden. De tube geeft ons meer een warme, wollige klank en de solid state meer een hifi, gedefinieerde klank. Mijn voorkeur gaat uit naar de solid state. De compressor geeft nog eens een goede compressie, zonder dat het signaal te veel afgesneden wordt. Dat hebben we te danken aan het groene lampje dat rood kleurt als de compressie aanslaat. Als hij constant in het rood gaat, moet je de gain (inputsignaal van je bas) en de compressor verder afstellen. De grafische 10-bands equalizing geeft ons verder de mogelijkheid om onze sound te ‘finetunen’. De contour regeling geeft ons de mogelijkheid om zeer snel de hoge of lage frequenties bij te regelen. Qua regelmogelijkheden zitten we goed bij deze versterker! De papieren speakers klinken iets warmer en wolliger dan hun aluminium collega’s. En dat treft, want da’s nu net waar ik van houd. De nieuwe Hydrive serie speakercabinets geven je het beste van de 2 werelden. Aan jou de keuze. Ik heb deze set-up vervolgens mee in het heetst van de strijd genomen: een openlucht optreden en ja hoor, daar stond hij zijn mannetje. Deze HA-versterker is een klassieker van Hartke en zo klinkt hij ook! Een zeer warme, maar toch punchy sound. De band waarin ik hem getest heb speelt vooral stevige folkrock en ik heb mezelf verdomd goed horen spelen! Die gitaristen ook met hun ‘om ter luidst’ spelletjes... en de bassist moet maar volgen. Geen probleem voor deze Hartke! Het enige echte minpuntje vind ik bij het send & return circuit met regelbare knop. Hoewel ik de knop volledig op effectsignaal had gezet, was mijn effectsignaal toch zeer magertjes. In de handleiding staat dan dat je best je effecten tussen je bas en de versterker moet plaatsen, maar ik wil toch even meegeven dat mijn eigen set-up geen problemen geeft om via het effectcircuit te werken, het is dus wel mogelijk.

 

Toepassing