aanmelden
LTD AJ-7, EC-1001 FR STBLK & TE-406 SWS
Electric guitars
Guitar 06-10-2015
We testen drie nieuwe LTD gitaren, en AJ-7, een Eclipse en een TE-406.
door: Gertjan Smit

AJ-7

De AJ-7 is de zevensnarige versie van de signaturegitaar van de Britse metalgitarist Andy James. De gitaar is qua specs identiek aan de zessnarige versie, de AJ-1. Omdat waarschijnlijk niet iedereen bekend is met dit model zullen we ze hier allemaal even langslopen. De AJ-7 heeft een mahonie body met een doorlopende esdoorn hals. Deze is voorzien van een palissander toets met 24 jumbofrets, die keurig zijn afgewerkt. Rond de 12e fret vinden we het logo van Andy James, dat erg netjes is aangebracht. De parelmoeren positieblokken aan de zijkant van de toets, samen met de matzwarte afwerking en de parelmoeren binding die langs de gehele gitaar loopt, geven de AJ-7 een strak en stijlvol uiterlijk. De zeven snaren lopen door de body en gaan via een Tone Pros tune-o-matic brug naar LTD’s eigen lockingstemmechanieken. De AJ-7 heeft tot slot een driestandenschakelaar en een enkele volumeregelaar om het EMG 66 en EMG 57 element in toom te houden.
Adviesprijs: € 1724,-.

 

EC-1001 FR STBLK

De Eclipse is een oude bekende. De EC-1001 die we kregen is een versoberde versie van de EC-1000. Verschil is dat de EC-1001 het zonder opvallende abalone inleg moet stellen. Het is nog steeds een prachtige uitvoering, alleen een stuk minder bling bling. Persoonlijk spreekt deze versie mij meer aan.

De EC-1001 heeft een mahonie body met een gevlamde esdoorn top, een gelijmde mahonie hals waarbij de kop ook is voorzien van een gevlamd esdoorn fineer. De palissander toets heeft 24 jumbofrets en de bekende vlaggetjes als positiemarkeringen, die van parelmoer zijn. Bij de 12e fret vinden we een blokje met de type-aanduiding ingelegd. De gitaar heeft zowel aan de voor- als achterkant een transparant zwarte afwerking, waardoor de vlam van het esdoorn en de nerf van het mahonie goed naar voren komt. De body is voorzien van een achtvoudige zwart-witte binding, de kop moet het doen met zes lagen terwijl de toets een enkele witte binding heeft gekregen.

De Eclipse heeft een EMG 60 bij de hals en een EMG 81 bij de brug. Er zijn twee afzonderlijke volumeregelaars en een enkele mastertoonpot. Het geheel wordt gecomplementeerd door een origineel Floyd Rose vibratosysteem.

Adviesprijs: € 1545,-.

 

 

TE-406 SWS

De TE-406 was er al een tijdje, maar nu is er dan ook een witte versie beschikbaar. De TE-406 is de goedkoopste en soberste van de drie gitaren uit deze test en dat zie en voel je gelijk.

Dit Tele-type model heeft een mahonie body met een geschroefde esdoorn hals. De toets is wederom van palissander, maar heeft deze keer maar 22 jumbofrets en moet het zonder inleg doen. Uiteraard zijn er aan de zijkant wel positiestippen aangebracht.

De algehele afwerking is wat minder dan bij de andere twee gitaren. Zo voelen de freteindjes wat scherp aan en doet de dikke wit lak waarmee zowel de body als de gehele hals is afgewerkt wat goedkoop aan.

De TE-406 heeft een moderne Tele-type brug waarbij de snaren door de body lopen en de stemmechanieken zijn van Grover. Net als de EC-1001 vinden we hier ook een EMG 60 bij de hals en een EMG 81 bij de brug. Een driestandenschakelaar en mastervolume en –toon maken het geheel af.
Adviesprijs: € 927,-.

 

Getest

Een zevensnarige gitaar als de AJ-7 zal voor de meesten even wennen zijn. Zo is de hals breder (in dit geval 6 mm breder dan een standaard LTD hals), is de laagste snaar een B en geen E, en moet je rekening houden met een extra snaar die al dan niet gedempt dient te worden. De AJ-7 is echter een comfortabele gitaar en al snel weet je niet beter. De bespeelbaarheid is dik in orde en dankzij de doorlopende hals en de diepe cutaways zijn de hoge posities makkelijk bereikbaar. Je hebt dus een enorm bereik tot je beschikking, van een lage B tot een hoge E vier en half octaaf hoger.

De AJ-7 heeft mede dankzij de EMG’s een strak en gebalanceerd geluid. Lage riffs in B klinken erg strak en blijven ook bij veel vervorming overeind staan. Met een clean geluid is de lage B ook een welkome aanvulling. Lage pedaaltonen in combinatie met mooie akkoordvoicings of bijvoorbeeld walking bass-lijnen klinken nu erg breed. Het biedt zeer veel mogelijkheden, zeker een verrijking voor je spel als je even de tijd neemt.

De Eclipse voelt vertrouwd aan. De afwerking en bespeelbaarheid zijn subliem. Klein minpuntje is misschien de bereikbaarheid van de hoogste posities. Door de standaard halsverbinding heb je toch nog een groot stuk hout van de hiel te overbruggen, ondanks de diepere cutaway. Verder klinkt en reageert de EC-1001 precies zoals je verwacht: een strak en gebalanceerd metalgeluid. En de Floyd Rose is uiterst stabiel en blijft prima op stemming.

De TE-406 klinkt vetter dan ik op het eerste gezicht had verwacht. Geen dunne Tele-twang, maar een vol en vet geluid. Dit komt ongetwijfeld door de mahonie body. De bespeelbaarheid en algehele feel blijven in vergelijking met de andere twee gitaren wel achter, maar de prijs is dan ook een stuk lager. De klank daarentegen maakt een heleboel goed. Zoals gezegd een vol geluid. Ook hier zorgt het setje EMG’s voor, ik val in herhaling, een strak en gebalanceerd geluid, zowel overstuurd als clean. Het uiterlijk is misschien wat misleidend, maar het blijft een gitaar uit de ESP stal is. Je zou het een wolf in schaapskleren kunnen noemen. Bijna letterlijk met deze Snow White Satin afwerking.

 

Conclusie

Drie totaal verschillende gitaren, maar dit toont wel de diversiteit aan die LTD te bieden heeft. De AJ-7 is echt een ander model, terwijl de andere twee enkel een andere afwerking bieden. Wat kwaliteit betreft springen de AJ-7 en EC-1001 er duidelijk uit, maar daar is de prijs ook naar. Beide komen uit het topsegment van LTD. Dit maakt de TE-406 SWS zeker geen slechte gitaar. Alleen in deze een-op-een vergelijking komen de tekortkomingen van dit laatste model duidelijk naar boven. Echter, welke van deze drie gitaren je ook kiest, je zult er zeker geen spijt van krijgen.