aanmelden
Ibanez Iron Label 2016 Series
electric guitars
Guitar 16-03-2016
Gepubliceerd in Meet Music Magazine 324, april 2016
door: Kevin van der Meijden

Kevin van der Meijden

 

De Iron Label serie van Ibanez staat bekend om haar Spartaanse insteek: geen onnodige versiersels op hals of body en geen ingewikkelde brugsystemen. Alles draait om de kwaliteit van het hout, de hardware en de elektronica. Het Japanse gitaarbedrijf gaat 2016 van start met drie nieuwe modellen, elk met een eigen aanblik en karakter.

Gitaren in de Iron Label serie worden met de moderne metalgitarist in gedachte gemaakt. Dit trio van RG, RGD en RGA gitaren heeft veel overeenkomsten op papier. Zo beschikken zij alle over Gotoh Magnum Lock-Trad Tuners, stemmechanieken die de snaren netjes gestemd houden tegen zelfs het extreemste gitaargeweld. Deze werken mooi samen met de vaste Gibraltar II-brug, die door de string-through constructie de gitaren elk een flinke dot sustain meegeeft. Ook zijn ze alle voorzien van een Nitro Wizard hals, een platte hals voor het technische scheurwerk. Deze voelt wel wat steviger en robuuster aan dan de standaard Wizard II en III hals van Ibanez, wat perfect past bij de ruige insteek van de gitaren. Toch verschillen de gitaren qua spel en klank wezenlijk van elkaar.

 

Ontwerp

De RGDIX6MRWCBF is de mooiste van de drie. Een welving aan de bovenkant wordt getekend door de overgang van de essenhouten body naar de palissander top. De palissander top en de toets van birdseye esdoorn, waarop alle kleine nerven te zien zijn, geven de RGD een verrassend verfijnde uitstraling voor een metalgitaar.

De zevensnarige RGAIX7FMTGF heeft een bovenblad van gevlamd esdoorn. Deze wordt afgebakend door een witte binding die overloopt in de mahonie body van de gitaar. De welving van het bovenblad geeft de RGA een strakke uitstraling, wat versterkt wordt door de ebbenhouten toets op de hals.

De RGIT20FETGF volgt qua vorm de richtlijnen van de klassieke Ibanez RG, maar doet dit met een ruige essenhouten body waarvan de nerven zichtbaar en voelbaar zijn in plaats van afgedekt met een glanzende laklaag. De zwarte ebbenhouten toets loopt naadloos over in de donkergrijze body, waardoor de gitaar zowel klasse als stoerheid uitstraalt.

De elementschakelaar, volumeknop en jackuitgang zitten op de gitaren waar je deze verwacht. Daarnaast heeft de RGA rechts onder de volumeknop een schakelaar om tussen de enkel- en dubbelspoelsstand van de elementen te wisselen. De RG heeft op diezelfde plaats een killswitch voor gitaristen die hun innerlijke Tom Morello of Buckethead willen kanaliseren.

 

Constructie

De constructie van de drie gitaren is prima in orde. De frets zijn netjes afgewerkt, evenals de lak en de halsbevestiging. Dit laatste geldt voor de RGD en de RGA. De RG heeft een doorlopende hals, waar geen schroef aan te pas is gekomen. Hierdoor is het nog makkelijker dan bij de andere twee gitaren om bij de 24e fret te komen. Door het platte profiel voelt de hals van de RGA minder wijd aan dan zevensnarige gitaren van concurrenten, waardoor de lage B-snaar makkelijk bereikt kan worden. Toch zijn er wat kleine mankementjes hier en daar.

Zo is het Gotoh stemmechaniek van de G-snaar van de RGD niet helemaal in orde. De snaar ontstemt gemakkelijk na een paar keer flink opduwen, wat zonde is als je middenin een solo zit. Dit gaat in tegen het doel van een lockingtuner, die speciaal ontworpen is om minimaal te ontstemmen. Bij aankomst zijn er op de RGA een aantal deukjes in het hout te bespeuren in zowel de achterkant als de top. Dit heeft geen effect op het geluid en iedereen heeft wel een deukje of twee op zijn of haar gitaar, maar op een nieuw instrument is het niet netjes. Bij de RG zit de volumeknop zo los dat deze er met een flinke draai vanaf ligt.

Het zijn vergefelijke foutjes die vaker voorkomen en makkelijk op te lossen zijn. Wat wel verbaast is de afstelling van de gitaren direct uit de doos. Normaal is de Quality Control van Ibanez dik in orde, maar bij deze gitaren was de actie te laag waardoor de snaren aanliepen. Met de Gibraltar is het opnieuw afstellen niet lastig, maar het is onverwacht voor een gitaar in deze prijsklasse.

 

Geluid

De set DiMarzio elementen geven bij de RGD een warm karakter aan de heldere klank van het essenhout. Zowel clean als met oversturing overtuigt deze gitaar. Hard of zacht aanslaan, met plectrum of zelfs met vingers: elke subtiliteit komt terug. Sologitaristen kunnen hun ei hier meer dan kwijt. Het laag van de RGA is mooi en diep, terwijl het midden en hoog helder doorkomen. Dankzij de coilsplitschakelaar kunnen gitaristen kiezen voor een grote variatie aan geluiden. Ideaal voor de metalgitarist die uitstapjes maakt naar rustigere stijlen.

De doorlopende hals geeft de RG een massieve sustain. De essenhouten hals en body zorgen voor een zeer heldere klinkende gitaar die met de EMG’s het laag goed en strak registreert. Een veelgehoord probleem met EMG’s is dat het clean bijna klinisch is. Dat is hier helaas niet anders. Als de oversturing echter eenmaal aanstaat vergeet je deze bezwaren. Dit is waarvoor de RG gemaakt is: keihard scheuren.

Elk van de drie Ibanezzen heeft een onderscheidend geluid, waarbij ze vooral met oversturing overtuigen. Het ontbreken van een toonknop is echter wel een gemis. Zeker met elementen van deze kwaliteit wil je het volle tonale spectrum kunnen gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de gitaren aan veelzijdigheid inboeten. Of dit nu hoort bij het Spartaanse karakter of niet, deze recensent had graag de optie gehad.

 

Conclusie

De drie nieuwe Iron Label modellen hebben elk hun meerwaarde voor de moderne metalgitarist. Zo is de RGDIX6MRWCBF een genot voor het oor en laat goed de subtiliteiten van je spel doorklinken, mede dankzij de set DiMarzio’s. Fans van technische bands als Polyphia kunnen deze gitaar naar hartenlust laten gillen. De RGAIX7FMTGF kan tussen het enkelspoels- en humbuckergeluid wisselen, wat hem een breed spectrum aan tonale opties geeft. Gitaristen die graag stukken van Periphery en Animals As Leaders spelen zullen hier prima mee uit de voeten kunnen. De RGIT20FETGF daarentegen is voor de scheurders die een strak laag nodig hebben voor hun drop D-akkoordengeweld. Met de set EMG’s en het heldere karakter van het essen is hij geschikt voor moderne metal en metalcore zoals Lamb Of God en Trivium. Alle drie zijn kwaliteitsinstrumenten die doen waar ze goed in zijn en dat met meer klasse dan je in eerste instantie zou denken.

 

 

{kader 1x plaatsen – hoeft niet in vertaling}

IBANEZ RGDIX6MRWCBF
€ 888,- (7-string € 999,-)


IBANEZ RGAIX7FMTGF:
€ 999,- (6-string € 888,-)


IBANEZ RGIT20FETGF
€ 1166,- (7-string €1299,-)