aanmelden
Sterling SUB Silo 3-WH & AX3-TR
Guitar 06-07-2013
door:

ELECTRIC GUITARS

 

Enkele edities terug las u het oordeel van collega Stijn Deldaele over de Sterling Sub Ray 4WS. Uit diezelfde Indonesische Sub reeks mag ik nu de Silo 3-WH en de AX3-TR bespreken. Het grootste verschil is natuurlijk dat het hier om gitaren gaat in plaats van een bas. De Silo 3 is een budgetvriendelijke uitvoering van de Music Man Silhouette Special. De AX3-TR is dan de betaalbare versie van de Music Man Axis Super Sport die op haar beurt afgeleid is van het toenmalige Eddy Van Halen signature model.

 

 

 

Concept

We kenden reeds het merk Sterling, een submerk van Music Man. Om de prijs nog aantrekkelijker te maken, werd de serie “SUB” in het leven geroepen. Door te produceren in Indonesië kan de loonkost tot een minimum herleid worden. Ook het gebruik van goedkopere materialen en hardware heeft geholpen om de prijzen te drukken. In deze opzet is men alvast geslaagd, maar hou je dan nog wel voldoende over om deze dingen de naam “gitaar”waardig te noemen? Gelukkig was het tevens de bedoeling om instapgitaren te produceren die de sound en feel (ongeveer) weerspiegelen van de veel duurdere Music Man gitaren.

 

 

BOUW

Om te beginnen botsen we al meteen op een vreemd statement in de specificaties. Daar vinden we namelijk dat de body uit zogenaamd “hardwood” gemaakt is. Hardwood (of hard hout in het Nederlands) is gewoon een verzamelnaam voor hardere houtsoorten. Daarbij horen de gekende houtsoorten voor gitaarbouw zoals bijvoorbeeld mahonie, esdoorn, palissander, sappele, notelaar, linde, etc. Er zijn echter ook andere houtsoorten die tot de groep van hardhout behoren, zoals Iroko, Azobe, Bangkirai, Tali en Meranti. Bij deze SUB serie hebben we dus het raden naar de juiste houtsoort voor de body, gezien deze van een ondoorzichtige laklaag is voorzien. De hals darentegen is wel van esdoorn (maple) gemaakt en heeft een schaallengte van 25,5 inch (648 mm). Hij is voorzien van medium frets en wordt bevestigd aan de body door middel van vijf schroeven. De afwerking is over het algemeen best wel in orde, maar is niet te vergelijken met de hoge afwerkingsgraad van de echte Music Man Axis Sport en Silhouette. Ik krijg zelfs een beetje het gevoel een budgetgitaar in handen te hebben, en dat is het ook natuurlijk, maar dan wel een budgetgitaar met de allures van een custom instrument. Zo is de AX3 voorzien van een quilted maple top, of toch een fotofilm die dit doet lijken. Ach, dit vind ik helemaal niet erg en de mensen die een gitaar uit die prijsklasse kopen vinden dit vast ook niet, als ze maar de juiste look krijgen!

ELEKTRONICA

De AX3 is voorzien van twee humbuckers met zebra covers, een vijf-standen schakelaar, een volume- en een toonregelaar. Ook hier merk je aan de potentio’s en de schakelaar dat je geen top-notch materialen meekrijgt. De prijs zal dit echter dubbel en dik verantwoorden. Bij de Silo 3 zien we zowat hetzelfde, met het verschil dat we slechts één humbucker zien (bij de brug) samen met twee single coils. Op beide modellen krijg je dus zowel humbucker als single coil klanken, wat deze gitaren vrij veelzijdig maakt.
 

ERGONOMIE

Hierover kunnen we erg kort zijn, want de ergonomie is identiek aan die van de echte Music Man Axis Sport en Silhouette. Deze modellen zijn onder andere gekend voor hun uitmuntende ergonomie en dat is bij deze budgetvriendelijke uitvoeringen niet anders.
 

 

BESPEELBAARHEID

Ook hier geldt zowat hetzelfde als bij de vorige alinea. Je krijgt een goede benadering van wat de bespeelbaarheid moet zijn op de dure Music Man gitaren, en dat voor een fractie van de prijs. Indien je je een Sterling SUB zou aanschaffen, kan je er natuurlijk ook eens mee langsgaan bij iemand die hem perfect kan afstellen (dat geldt trouwens voor eender welke gitaar die je nieuw koopt). Op die manier haal je het beste uit je instrument en kan je ook je persoonlijke voorkeur naar voor schuiven. Met een haast perfecte ergonomie en een zeer goede bespeelbaarheid (jawel, ook de fabrieks afstellingen waren erg goed) krijgen we hier een ongehoopt goede score die zowat alle concurrenten in deze prijsklasse overtreft.

 

 

 

KLANK

De pickups zijn volgens de specificaties “overwound”. Meestal hou ik daar niet zo van omdat de klank iets minder dynamiek heeft. Bij de pickups van de Sterling SUB valt dit aardig mee. Je merkt wel dat deze gitaren zich het beste thuis voelen bij rock of andere heavy stijlen. Voor cleane klanken valt het eigenlijk ook best mee. De Silo 3 is voorzien van twee single coils, dus daar zit het goed wat cleane sounds betreft. De AX3 heeft geen single coils maar is wel voorzien van een vijf-standen schakelaar. Hierdoor krijg je uit-fase schakelingen die dicht aansluiten bij single coil klanken. In feite heb je dus in beide gevallen de meest courante klanken onder de vingers, die dan eigenlijk verrassend goed klinken voor gitaren van die prijs.

 

BUDGET

Voor niet meer dan €360 (adviesprijs) is de Sterling Sub AX3 van jou. En er is nog beter nieuws, want de Silo 3 vliegt voor €298 (adviesprijs) over de toonbank. Binnen deze prijsklasse zul je weinig gitaren vinden die er tegelijkertijd zo aantrekkelijk uitzien, goed klinken en vlot bespeelbaar zijn.

 

 

Conclusie

Dit moet zowat het beste zijn wat ik tot nu toe tegenkwam bij gitaren onder de €360. Er zijn wel merken die in de buurt komen, maar er zijn er heel veel die ver achter blijven. De ergonomie is uitmuntend, vooral bij de Silo 3, en bij de AX3 zijn de klanken dan weer net iets overtuigender. Er is voldoende keuze qua kleuren en de look mag er best zijn. Als je een beginnersgitaar zoekt die net iets duurder mag zijn dan de goedkopere instappers, dan kan ik je maar één raad geven: de Sterling SUB AX3 en Silo 3 moet je gewoon proberen.