aanmelden
Tascam GB-10 & LR-10
Guitar 01-09-2011
door:

trainer / recorders

 

De uitzonderingen bevestigen de regel zegt men, en zo kwam het dat er mij een vergeleken met wat ik gewoon ben piepklein pakje werd afgeleverd met daarin het testmateriaal voor de volgende review. Toen ik de doos opende bleek het te gaan over de nieuwe Trainer/Recorder toestellen van Tascam. De GB-10 is voornamelijk bedoeld voor gitaar en bas, terwijl de LR-10 bedoeld is voor bijna elk ander instrument dan elektrische (bas)gitaar. Tascam is zowat de koning op het vlak van compacte recorders en instrument trainers. Verschillende modellen zijn reeds de revue gepasseerd voor deze GB-10 en LR-10, maar wat ze echter bijzonder maakt is de aantrekkelijke prijs en het grote gebruiksgemak.

 

BESCHRIJVING

Beide toestellen zijn tafelmodellen die werken op twee AA-batterijen of een optionele adaptor. Het geheugen bestaat uit een meegeleverde SD-kaart van 2GB. Daarop kun je je geliefde backingtracks of gewoon je favoriete nummers kwijt, zowel in wav- als mp3-formaat. Deze kun je versnellen of vertragen zonder dat de toonhoogte verandert, of andersom, de toonhoogte veranderen zonder dat het tempo wijzigt. Bovendien kun je ook jezelf opnemen bovenop de tracks die op de SD-kaart staan, of gewoon een nieuwe track opnemen. Enig minpunt hier is dat je alleen kan opnemen in .wav-file. Wil je bestanden doorsturen naar vrienden via internet, dan zul je deze telkens eerst moeten omzetten naar mp3-formaat. Tot de andere functies behoren ook een metronoom, een tuner (stemapparaat), een loop-functie en, last but not least, een effect-sectie. Dit laatste is wel verschillend naargelang je de GB-10 of de LR-10 bekijkt. Bij de LR-10 zijn dat galmeffecten (hall, room, plate en studio). Heb je de GB-10 vast, dan is het hier dat je moet zijn om de gitaareffecten in te schakelen zoals distortion, delay, reverb, chorus enz.

IMAGO
Tascam maakt zowel producten voor de modale gebruiker als voor de professionals. De look is steeds erg strak tot sober, en straalt een serieuze indruk uit. De trainers en recordertjes van Tascam kennen een lange voorgeschiedenis en geven de consument vertrouwen.

HANDLEIDING
Vijf boekjes van een halve centimeter dik vergezellen het toestel, één voor elke taal, zijnde Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans. De handleiding op zich telt 99 paginas. Hieraan merk je dat ze vrij gedetailleerd is en dus erg compleet. Merk ook op dat deze toestellen erg uitgebreid zijn. Ik kon er echter makkelijk mee aan de slag zonder de handleiding te lezen, wat dan weer wijst op een grote gebruiksvriendelijkheid. Het is maar voor speciale functies zoals bijvoorbeeld het herbenoemen van een bestand, het gebruik van Pre-recording en dergelijke, dat je een kijkje moet nemen in de handleiding.

 

BOUW en ERGONOMIe

De behuizing is rechthoekig en de achterzijde is hoger gemaakt dan de voorzijde zodat hij wat hellend staat voor een betere zichtbaarheid. Het bedieningspaneel is zon 16 cm breed op 7 cm hoog. Links heb je het display dat zowat een derde van het bedieningspaneel in beslag neemt. Dit display is jammer genoeg niet verlicht, wat het gebruik in duistere ruimtes sterk bemoeilijkt. Vooral met de GB-10 is het lastig wanneer je s avonds in je sofa wil zitten met gedimde lichten. Das meteen, wat mij betreft, het grootste mankement van deze trainer/recordertjes, want voor de rest beleefde ik veel plezier aan deze test. Onder het display zijn er vijf drukknoppen: rewind, fast forward, stop, play en record. Deze functies zijn alom bekend en spreken voor zich. In de rechterhelft zijn er pijltjestoetsen, value en output knoppen (plus en min) en een reeks functieknoppen (menu, key, speed, balance, tuner, metronome, effect en loop). De knopjes zijn niet zo groot, maar ergonomisch gezien had ik er geen enkele moeite mee. Enkel het input gain wieltje dat zich op de zijkant bevindt is iets lastiger te bedienen, maar tegelijk is dat een voordeel want zo vermijd je toevallige wijzigingen.

 

AANSLUITINGEN en MOGELIJKHEDEN

De GB-10 heeft een gitaaringang op 6,35 mm jack. De hoofdtelefoon/line out is echter op 3,5 mm jack. Dit past perfect bij de compacte afmetingen van het toestel, maar bemoeilijkt soms het opnemen. Je moet namelijk steeds de juiste kabels en verlooppluggen voorzien. Op de andere zijkant is er enkel een kleine usb-poort en een Remote-aansluiting waarmee je het toestel met de voeten kunt bedienen via een optionele footswitch. Bij de LR-10 werd de 6,35 mm gitaar jack vervangen door een 3,5 mm line in jack. Het bijzonderste verschil is echter dat de LR-10 ook een ingebouwde stereomicrofoon heeft, met daar bovenop ook nog eens twee kleine speakertjes zodat je meteen kunt luisteren naar wat je hebt opgenomen, zonder dat je er een hoofdtelefoon hoeft bij te halen. De functies van beide toestellen zijn erg gelijkaardig: Speed (afspeelsnelheid aanpassen zonder veranderen van toonhoogte), Key (toonhoogte veranderen zonder afspeelsnelheid aan te passen), Tuner, Metronome (met aanpasbare maatsoorten), Effect (bij de LR-10 zijn dit verschillende types galm, bij de GB-10 effecten voor gitaar waaronder distortion, delay, compression, auto wah, chorus, flanger, tremolo enz.) en Loop (om stukjes van een solo te laten herhalen om ze beter te kunnen oefenen, of om overdubs op te nemen op bestaande opnames).

 

KLANK en GEBRUIK

De dag dat ik deze Tascam trainer/recorders ontving, moest ik toevallig s avonds nummers opfrissen van een project waarmee we al enige tijd niet meer hadden opgetreden of gerepeteerd. Ik greep die kans om de GB-10 een vuurdoop te geven, met succes overigens. Bakje aansluiten aan de pc, nummers op het SD-kaartje kopiëren, gitaar, kabel en hoofdtelefoon erbij nemen en dan maar lekker oefenen in de zetel, zonder iemand te storen, heerlijk! Een aantal nummers spelen wij in een andere toonaard, maar dankzij de key-functie kon ik alles in de juiste toonaard oefenen, zonder mn gitaar te moeten herstemmen. Bovendien is het geluid van de gitaareffecten best goed. Het enige minpunt is dat je niet makkelijk kunt schakelen tussen verschillende klanken tijdens het spelen, maar dat verwacht je ook niet meteen van dergelijke toestelletjes. Wat ik wel een echt minpunt durf te noemen is de afwezigheid van achtergrondverlichting in het display. Hierdoor is het vaak moeilijk om het LCD-scherm te lezen wanneer je met gedimde lichten in je zetel zit of ligt te spelen. Indien het wat luider mag, dan kun je ook de GB-10 (of LR-10) aansluiten op de mp3-input van je versterker (indien die over zon input beschikt tenminste, maar de Blackstar HT1-RH is hier nog en die beschikt over zon input). Het voordeel is dat je met de sound van je versterker kunt oefenen, maar dat je ook kunt genieten van de diverse afspeelmogelijkheden van de GB-10. De LR-10 is voor de akoestische gitarist, violist, pianist, zanger enz. wat de GB-10 is voor de elektrische gitarist en bassist. Heb je dus geen nood aan ingebouwde gitaareffecten (distortion, chorus, flanger, tremolo, delay en meer) dan is de LR-10 waarschijnlijk meer iets voor jou. Ik nam hem mee naar repetities, en daar bleek hij bijzonder handig om rechtstreeks van onze JamHub op te nemen op de line in van de LR-10. We werken momenteel aan nieuwe nummers, en dus was het handig om deze te kunnen opnemen, zodat we ze thuis kunnen beoordelen of als geheugensteuntje voor de volgende repetities. Wil je een optreden, voordracht of les opnemen via de microfoontjes dan kan dat ook perfect. Bovendien is de klank vrij goed, zo lang je het toestel op tafel legt voor een stabiele en storingvrije opname.

 

BUDGET

De prijs van de GB-10 bedraagt 142 euro. Voor de LR-10 moet je net iets meer betalen, met name 166 euro (beide prijzen zijn exclusief btw). Deze meerprijs is te verantwoorden door de microfoontjes en ingebouwde speakertjes. Is dat veel? Wel, dit is ongeveer de prijs die ik verwachtte, dus niet te duur, maar ook niet echt goedkoop. Er bestaan zeker gelijkaardige toestellen bij concurrerende merken die minder duur zijn, maar deze bieden vaak niet de kwaliteit die Tascam levert.

 

BESLUIT

De laatste weken zijn deze twee Tascam recorder/trainers mijn maatjes geworden, mijn buddies, hebbedingetjes waar ik moeilijk afscheid van zal kunnen nemen. Net dit maakt ze zo aantrekkelijk. Persoonlijk zou ik liever de twee in één hebben, en mis ik ook de mogelijkheid om rechtstreeks in mp3-formaat te kunnen opnemen. Een kijkje op de website van Tascam bracht mij meteen de oplossing, want deze bestaat onder de vorm van de Tascam GT-R1. Maar indien je geen boodschap hebt aan gitaareffecten, dan is de LR-10 een prima oplossing. Omgekeerd ook, wanneer je niet moet kunnen opnemen via microfoon of line, dan is de GB-10 een pracht van een trainertje. Het concept van de Trainer/Recorder werd dus weer wat toegankelijker gemaakt, en komt in een erg geslaagde versie op de markt met deze GB-10 en LR-10 modellen. Let wel op, erg verslavend materiaal!!!www.tascam.com