aanmelden
Schertler David & Unico Deluxe
Guitar 07-07-2011
door:

acoustic amps

 

Ongeveer een jaar geleden (MMM 261 van september 2010) brachten we verslag uit over twee nieuwe versterkers van Schertler, namelijk de David en Unico, beiden in de ‘Classic’- uitvoering. Nog geen jaar later stellen de mensen van Schertler in dezelfde serie een nieuw design voor, met een andere uitvoering. Het resultaat is de ‘Deluxe’- uitvoering van dezelfde twee versterkers. Dames en heren, wij presenteren u nogmaals de Schertler Unico en David, maar dan ‘Deluxe’ deze keer!

 

Algemeen

Concept
Dit onderdeel blijft bijna exact hetzelfde als vorige keer: beide versterkers gaan uit van een meer ‘high definition mini-PA’ concept dan enkel maar een gitaarversterker. Je kan op beide modellen ook een microfoon aansluiten, waardoor je voor kleinere optredens zelfs geen PA meer nodig hebt. De David is het kleinste model, de Unico de grote broer. Maar wat zijn die verschillen nu die het model het ‘Deluxe’-label doen verdienen? Men heeft de preamps opnieuw ontworpen, er zijn 4-bands EQ met een extra filter voor elk kanaal, enz… We lichten alle nieuwe functies even toe naarmate we door het artikel vorderen.

 

Vormgeving
Dat akoestische gitaristen doorgaans niet van flashy spullen houden is al langer bekend. Dat is ook duidelijk te zien aan de styling van beide versterkers: eenvoudig, sober, maar toch robuust en bestand tegen een stevig stootje. Naast de zilverkleurige knoppen houdt men verder nog steeds vast aan de volledig zwarte uitvoering van de versterkers.

 

Handleiding
Je kan de handleiding van beide modellen makkelijk downloaden van de website van Schertler, maar ze wordt ook meegeleverd met de versterkers. De handleiding is erg sober, maar daarom niet minder duidelijk. Elk kanaal wordt volledig belicht op een aparte bladzijde, waardoor je alle nodige info zeer snel kan terugvinden.

 

Bouw

Behuizing
Aan de behuizing is op het eerste zicht weinig veranderd. Men gebruikt nog steeds de gelamineerde houten speakerkast en alle nodige voorzieningen zijn nog steeds voorzien (bijv.de mogelijkheid de versterker makkelijk op een statief te monteren). Het controlepaneel zit nog steeds bovenaan, maar werd wel uitgebreid (meer daarover bij het onderdeel ‘bedieningspaneel’). Maar wat is er dan anders aan de Deluxe-reeks? Om te beginnen heeft men het vermogen een stuk opgetrokken. De Unico gaat van 200 watt naar 280 watt, en de David gaat van 100 watt naar 150 watt. Men gebruikt voor beide versterkers nog steeds het klasse A bi-amplified systeem. De grootte van de speakers blijft ongewijzigd, maar de speakers zelf zijn wel volledig nieuw. Men heeft bij Schertler de nodige experimenten gedaan, en de resultaten daarvan zijn aangewend om de nieuwe speakers vorm te geven. Oh ja, we mogen het coole blauwe logo op de voorzijde van de versterker zeker niet vergeten te vermelden!

 

Afwerking
Bij de Classic-reeks merkten we hier op dat de draaiknoppen een ongelijke weerstand boden. Op de Deluxe-modellen is dit echter helemaal opgelost: alle knoppen reageren nu mooi gelijk. Het mag misschien een detail lijken, maar alle knoppen voelen nu stevig aan, met een makkelijk te bedienen weerstand. Top!

 

Mogelijkheden

Aansluitingen
Het aantal aansluitingen (en het type aansluiting) blijft ongewijzigd. Je krijgt twee kanalen op de David (jack en XLR/jack combinatie) en drie kanalen bij de Unico (jack, jack/XLR en XLR). De kanalen zijn voorzien van 10 en 48 volt phantom power (voor respectievelijk piëzo’s/pickupsystemen en microfoons) en deze phantom power schakelaars zijn bij de nieuwe modellen voorzien van een LED indicator. De DI out is ook aanwezig, net als de insert, line out en een aux out. Nieuw is de preamp en aansluiting voor de hoofdtelefoon. De meest in het oog springende nieuwe functie zijn de ‘Intelligent Inputs’ van Schertler. Deze herkennen automatisch de impedantie van het signaal, waardoor de versterker zich automatisch aanpast aan het signaal. Er is dus geen nood meer aan een DI-box of andere buffers.

 

Bedieningspaneel
De controls van beide versterkers blijven ook grotendeels hetzelfde, maar alle kanalen krijgen een niet onbelangrijke toevoeging mee. De Unico Classic beschikte op het XLR-kanaal over een 4-bands EQ, terwijl alle andere kanalen (bij de Unico en de David) het moesten stellen met een 3-bands EQ. Dat heeft men bij Schertler nu anders aangepakt: alle kanalen hebben nu een 4-bands EQ (Low, Low Mid, High Mid en High) én een extra filter. Deze filter verschilt van kanaal tot kanaal: de jack-kanalen krijgen een ‘warm’-switch, de jack/XLR-kanalen een ‘resonance’-regeling en de XLR-kanalen krijgen een ‘brilliance’-switch mee. Dit vergroot uiteraard de regelmogelijkheden van elke versterker enorm. Vooral bij akoestische instrumenten is er steeds een gevecht tussen het laag-midden (de ‘kartonnen’ frequenties) en het hoog-midden (de definitie van je klank). Nu moet je geen toegevingen meer doen, je kan ze gewoon apart afregelen. Maar daar stopt het niet: je krijg ook nog Peak LED indicators op het controlepaneel, een -15 db PAD op het jack- kanaal en de mogelijkheid om de fase om te draaien op alle kanalen waar je een XLR kan op inpluggen.

 

Effecten
Hier zijn er geen wijzigingen: je krijgt enkel een spring-reverb.

 

Ergonomie

Architectuur
De architectuur van de versterkers kreeg vorige keer al uitstekende punten, en daar heeft men gelukkig niets aan gewijzigd: de controls van elk kanaal staan nog steeds netjes per rij gegroepeerd, en ook het mastergedeelte heeft een eigen kolom. De nieuwe functies, zoals de LEDs voor de phantom power of de peak program meter, staan ook allemaal op de plaatsen waar je ze verwacht en maken de versterker zeker niet moeilijker te bedienen, integendeel!

 

Bediening
De nieuwe functies zijn misschien details, maar ze maken het leven toch net (nog) iets makkelijker. De LEDs voor de phantom power zijn bijzonder handig, net als de peak LEDs die je duidelijk waarschuwen als je de versterker wat te hard gaan aansturen. Verder blijft de werkwijze hetzelfde: regel elk kanaal netjes apart af (probeer vooral niet alles tegelijk te doen!), regel de balans tussen de kanalen onderling en klaar is kees!

 

Klankkwaliteit

Klank
We zullen misschien nog snel de klankprestaties van de ‘Classic’-modellen schetsen. De versterkers klonken beide zeer open, en leverde met zo goed als alle pickupsystemen meteen bruikbare klanken. Gelukkig is er aan deze eigenschappen niet veel veranderd, integendeel. De versterkers lijken iets helderder te klinken. Waarschijnlijk zitten de nieuwe speakers hier vooral voor iets tussen, samen met de nieuwe preamps. De Unico is nog steeds een indrukwekkende alleskunner, en de David gaat opnieuw met de prijs van ‘beste compacte