aanmelden
Richmond Empire Raw SG RN
Guitar 07-07-2011
door:

Condensor microphone

 

In het stadje Richmond in Canada draait alles rond muziek. Logisch dat Robert Godin dit stadje uitkoos om er een productielijn op te starten. Telkens wanneer hij een nieuwe weg wil inslaan, kiest hij een stad uit om er die nieuwe modellen te gaan produceren. Zo worden de Godin gitaren in La Patrie gemaakt en geassembleerd in New Hampshire. Het submerk ‘La Patrie’ wordt uiteraard in het stadje La Patrie gemaakt, net als Seagull en Simon & Patrick trouwens. Art & Lutherie wordt in Princeville gemaakt en de Richmond gitaren dus, hoe kan het anders, in Richmond. Het voordeel van deze verschillende kleinere fabrieken ten opzichte één megafabriek, is dat de werkvloer voor de mensen die er werken veel huiselijker is, wat resulteert in een betere werksfeer en dus ook een betere kwaliteit van de instrumenten. Het is een bewuste keuze waar Robert Godin nog steeds achter staat. Richmond gitaren onderscheiden zich van Godin gitaren door een styling die geïnspireerd is op de jaren ‘50 en ‘60, daar waar Godin gitaren eerder modern en vernieuwend (hedendaags) moeten zijn. Het model Empire is een nieuwe toevoeging bij Richmond, die al de modellen Belmont en Dorchester kon aanbieden.

 

CONCEPT

De Empire is een authentiek Richmond model dat vaagweg doet denken aan een Les Paul, maar dan met een slagplaat (ideaal om zo’n retro pin-up op te kleven). De vorm van de body met z’n enkele cutaway, de wrap around brug, de mensuurlengte van 24  inch, een drie standen pickup schakelaar, twee pickups, drie stemsleutels per kant op de headstock... allemaal zaken die doen denken aan een Les Paul. Er zijn echter even veel zaken die ervan afwijken, waardoor het dus zeker niet over een kopie gaat. Zo is de hals geschroefd in plaats van gelijmd, is er enkel een volume- en toonregeling (algemeen, dus niet per pickup), is de body van esdoorn en populier (er bestaat echter wel een versie waarbij de body uit mahonie gebouwd is zoals bij de meeste Les Pauls) en zijn er tal van cosmetische afwijkingen waardoor de Empire zich duidelijk een eigen persoonlijkheid aanmeet. Bij de brug vinden we een humbucker met nickel coverplate in ware Les Paul stijl, maar aan de hals krijg je een leuke verrassing onder de vorm van een Godin Low Noise Single Coil.

 

IMAGO

Godin is een gevestigde naam. Richmond is dat veel minder, maar onder de sterke vleugels van het moederbedrijf moet het wel lukken. De Empire is reeds het derde model dat het daglicht ziet onder de naam Richmond, en menig professioneel gitarist vond reeds de weg naar de modellen Belmont en Dorchester.

 

BOUW & ERGONOMIE

Ik verklapte al de belangrijkste punten in verband met de bouw: geschroefde (mahonie) hals, drie stemsleutels per kant op de headstock, een enkele cutaway en twee ergonomische afschuiningen aan de bovenste body randen. Deze maken dat het plaatje zowel esthetisch als ergonomisch klopt. De body bestaat uit een centraal stuk maple met stukken populier voor de zijkanten van de body. Aangezien deze houtsoorten dezelfde kleur hebben, stoort dit niet bij ons naturel ‘Raw SG RN’ model. Ook de cutaway heeft een ruime uitsparing om de toegang tot de hoogste frets te vergemakkelijken. De overgang tussen hals en body werd afgerond om beter bij die hoogste frets te kunnen. Je moet er wel wat je best voor doen, maar je kunt toch tot op de 22ste fret en zelfs op de lage E-snaar zonder al te veel moeite (de duim blijft zowat steken op de 17de fret). De hals heeft een erg comfortabele C-ronding. Hij is niet zo dun als bij typische metal gitaren, maar ook niet zo dik als bij de meeste strats en tele’s. Hou je van een moderne slanke (doch niet te dunne) hals dan zit je met de Empire zeker goed. De frets zijn medium en de topkam heeft een comfortabele breedte van 43mm. De stemsleutels zijn retro (geen oliebad) en bieden een hoge ratio waardoor het makkelijk is om de snaren te (fijn)stemmen. De wraparound brug maakt het makkelijk om de snaren te wisselen. Hij is voorzien van een kammetje dat de intonatie corrigeert, en van twee schroefjes waarmee je de brug vastzet zodat die niet vanzelf kan veranderen van hoogte.

 

BESPEELBAARHEID

Laat dit hoofdstuk dan wel het meest opvallende punt zijn aan de Empire. Zodra ik hem vastnam, viel me op hoe makkelijk deze gitaar speelt. Ik dacht meteen dat de Empire besnaard was met een setje .009 maar niets is minder waar. Na controle met de schuifmaat kreeg ik de bevestiging dat het weldegelijk om een .010 set gaat. De souplesse komt dus duidelijk vanwege de kortere mensuurlengte. Persoonlijk hou ik wel van ronde tot eerder dunne halzen, en de hals van de Empire voelde dus meteen comfortabel aan. Ook ergonomisch klopt alles. Bovendien is deze gitaar erg licht, wat uiteraard een groot voordeel is wanneer je lang rechtstaand moet spelen.

 

KLANK

Hoewel de pickups uit eigen stal komen, wisten ze me aangenaam te verrassen. Ze klinken dynamisch, helder, maar tegelijk warm en met voldoende middentonen. De Richmond Empire is duidelijk een rock gitaar, maar alle pop genres pikt hij tegelijk ook mee. Zelfs jazz en metal lukken aardig, al is dit laatste niet meteen de thuishaven van de Empire. Je kunt op z’n minst stellen dat je ondanks de erg beperkte klankmogelijkheden (slechts drie pickup standen) een relatief breed toepassingsgebied aankunt, mede dankzij de keuze om een humbucker te combineren met een single coil.

 

BUDGET

De prijs van het model dat wij mochten testen bedraagt 587,29 euro (bruto advies exclusief btw). Dit lijkt me een erg correcte prijs, zeker als je de meegeleverde gigbag in rekening brengt. Je krijgt er een heerlijke gitaar voor in de plaats, weliswaar zonder veel franjes, maar wel een gitaar met een eigen persoonlijkheid, met karakter, die zowel qua klank als qua ergonomie erg verrassend is.

 

BESLUIT

Je moet het maar doen: een volledig nieuw ontwerp op de markt brengen, met een retro look en vooral zonder een kopie te zijn van gevestigde waarden. Het is Robert Godin aardig gelukt en het resultaat mag er zijn. De Richmond Empire zal op z’n minst een grote glimlach op je gezicht toveren als je hem voor het eerst vastneemt, en nogmaals wanneer je hem voor het eerst inplugt. Ik laat het aan jou over of je hem graag ziet of niet, maar ik vind het zeker een erg geslaagde nieuwkomer. En vergeet niet: ‘made in Canada’! www.richmondguitarscanada.com