aanmelden
Otentic Guitars
Guitar 06-12-2008
door:
Otentic Guitars zal allicht bij niemand een belletje doen rinkelen. Dit is ook niet verwonderlijk, het gaat immers om een nagelnieuw merk. Daarbij komt ook nog eens dat dit een merk is met zijn thuisbasis in de Benelux… En als er iets op eigen bodem gebeurt, dan horen we daar natuurlijk maar al te graag van.

Otentic Guitars werd in het leven geroepen op vraag van gitaristen die hun gading maar niet vonden tussen de vele fabrieksmodellen van verschillende fabrikanten. Natuurlijk heb je de custom shops, maar de prijskaartjes die aan die gitaren hangen zijn niet voor iedereen weggelegd. Otentic Guitars voorziet een hele reeks custom opties bij z'n instrumenten, maar blijft qua prijs steeds rond de 1000 euro hangen.

‘Hoe kan dat ooit mogelijk zijn?', hoor ik verschillende mensen al denken. Het antwoord is simpel: Otentic Guitars is geen custom shop, maar staat eerder in voor een ‘custom assemblage'. De mensen van Otentic Guitars schuimen de markt af op zoek naar de beste halzen en body's, en werken samen met enkele vaste leveranciers voor hun elektronica en hardware (dikwijls afkomstig van grote kleppers als Schaller, Wilkinson en Gotoh). Zo kunnen zij een brede waaier aan opties aanbieden, zonder dat de prijs met grote sprongen naar boven gaat. En dat ze achter hun producten staan mag duidelijk zijn: ze bieden op al hun instrumenten namelijk een levenslange garantie!

Momenteel biedt men 3 verschillende modellen aan: het S-, het T- en het TL-model. Als we dit vertalen komen we uit op een stratocaster-model, een telecaster-model en een thinline telecaster-model. Van elk van deze drie modellen zijn er twee versies verkrijgbaar, namelijk een classic model en een custom model. Het verschil in beide versies zit vooral in de elektronica: een classic model wijkt niet af van de traditionele standaard (enkel single coils), terwijl je met de custom modellen ook humbuckers of P-90 elementen kan toevoegen. De aangeboden houtsoorten zijn momenteel nog beperkt tot ash en alder (beiden de meeste gebruikte houtsoorten voor de desbetreffende modellen), en voor de hals heb je de keuze uit maple, waar je al dan niet een rosewood of ebony toets aan kan toevoegen. Men laat ons echter weten dat er momenteel ook hard gewerkt aan een rosewood telecaster, bobinga tops en flamed maple S-modellen).

Er is in het hele gamma van Otentic Guitars één constante, en dat is dat zowel de body als de hals wordt afgewerkt in een olie-finish, en dus niet gelakt worden zoals bij andere merken. Dit heeft twee redenen: om te beginnen zweert men bij Otentic dat het beter klinkt en fijner speelt! De tweede reden is ook niet te missen: deze olie-finish is minder belastend voor het milieu, en draagt zo bij tot het in leven houden van onze (al niet meer zo) groene wereldbol. Otentic gaat er ook prat op dat hun instrumenten uitsluitend gebouwd worden met hout uit duurzame wouden. Zoals altijd bij custom instrumenten zou je hele bladzijdes kunnen volpraten, maar dat gaan we niet doen. In de plaats daarvan kan je even doorsurfen naar www.otenticguitars.com en de verschillende voorbeelden zelf even bekijken. De opties zijn zeer uitgebreid, dus bij eventuele vragen neem je best contact op met een van de verdelers (wiens gegevens ook op de website te vinden zijn).

Zelf mochten we ook een tijdje een Otentic gitaar gebruiken (een S-model), en we moeten eerlijk zeggen dat het instrument ons zeer aangenaam verrast heeft. Vooral de stabiliteit van het instrument, de gebruikte hardware en de kwaliteit van de gebruikte houtsoorten scoorden zeer sterke punten. Als we al een puntje van kritiek konden vinden is het het feit dat de olie-afwerking van de hals en body allicht niet voor iedereen is weggelegd. Sommige mensen houden nu eenmaal graag vast aan bekende waarden, en we mogen gerust zeggen dat het overgrote deel van de gitaristen nogal conservatief is als het aankomt op de eigenschappen van hun instrumenten. Gelukkig laat men veel van deze principes nogal snel varen als men een zeer degelijk instrument kan kopen voor een heel aantrekkelijke prijs… En die verhouding zit, wat ons betreft, bij Otentic meer dan goed!