aanmelden
JB Systems MCD200
DJ Gear & VJ 26-09-2007
door:
We kunnen de MP3 uit onze huidige wereld al niet meer wegdenken. En om er nu ook als DJ behoorlijk mee te kunnen werken schieten de CD-spelers met volwaardige MP3 functie als paddestoelen uit de grond. JB Systems wilde zeker niet achterblijven en tunede zijn paradepaardje, de tabletop CD speler CD200, om tot de MCD200. We hebben de CD200 al besproken in DJG 22 van oktober 2004. Voor de functies die dezelfde zijn gebleven verwijzen we je graag naar het artikel, en nu gaan we even dieper in op de verschilpunten en vooral op het MP3-gedeelte, want daar is het tenslotte om te doen.

 

ARCHITECTUUR

 

De vormgeving is grotendeels dezelfde gebleven: een zilvergrijs design uit gehard bakeliet met mooi afgeronde hoeken en een lichtblauw oplichtend display. Aan de afmetingen werd niets veranderd, de MCD200 blijft 25 cm breed, 35 cm diep en 11 cm hoog en het gewicht zo'n 3 kg.
Toch merk ik direct drie verschilpunten op: uiteraard de MP3 draaiknoppen naast het LCD display. Dat display heeft overigens een andere indeling als dat van de CD200 (lees verderop), dit was dan ook het tweede wat opviel. Ten derde, al lijkt het maar een detail, de zoekdraaiknop met weerstand werd dikker uitgevoerd. Bij z'n voorganger was dit een fijne lange knop, maar in deze versie heeft ie dezelfde look als de twee MP3 draaiknoppen en dat ziet er dan ook beter uit.

 

AANSLUITINGEN

 

Alle aansluitingen zijn identiek aan die van de CD200.

 

CONTROLE EN FUNCTIES

 

Voor de functies van de MCD200 verwijs ik voor het merendeel terug naar het artikel in DJG 22. Wij willen toch twee onderwerpen belichten: het display en de MP3 functies.
Het display bevindt zich centraal bovenaan en licht blauw op. Rechts bovenaan wordt het tracknummer weergegeven met errond het digitale draaischijfje wat voor een soort vinyl-visualisatie moet zorgen. Verder vind je hier alle mogelijke gegevens terug zoals de tijdsaanduiding, de pitch en de loopfunctie. De lengte van de track wordt aangeduid met 10 balkjes die afnemen naarmate het einde van de track nadert. Rechts boven zien we de Anti- Schok en Buffer Indicator, die er een beetje uitziet als een emmertje met erin tot 4 zwarte balkjes (elk balkje geeft een 2,5 sec shockbestendigheid weer.) De rangschikking van alle gegevens is wat aangepast, vooral in functie van enkele essentiële MP3-aanduidingen zoals folder, track en helemaal onderaan het alfanumerieke display dat de namen van de mappen en de MP3 files weergeeft. Wanneer de MP3 files in CBR opgenomen zijn wordt ook de transmissiesnelheid weergegeven, in VBR enkel met de vermelding " VBR". Natuurlijk verschijnt ook de tekst wanneer een CD hiervan voorzien is. Er is ook een aanduiding of je met CD of MP3 te maken hebt.

 

De MCD200 kan de volgende MP3 formaten lezen:
MPEG1 layer 3: mono/stereo gesampled aan 32-44,1-48kHz, bitrates van 32 tot 320 Kbps, CBR of VBR.
MPEG2 layer3: mono/stereo gesampled aan 16-22,05-24 kHz, bitrates van 8 tot 160 Kbps, CBR of VBR.
MPEG2,5 layer3: mono/stereo gesampled aan 8-11,025-12kHz, bitrates van 8 tot 160 Kbps, CBR of VBR.

 

Mogelijke file extenties zijn .mp3-.MP3-.mP3-.Mp3. Voor de ID3-tag kan je ID3v2 en vroegere versies gebruiken. ISO9660: level 1 (maximaal 8"/8.3" karakter stijlen), level 2 (maximaal 31/30). Joliet tot maximaal 64/64 karakter stijlen, en de CD-ROM kan enkel mode-1 formaat toegepast worden.
De MCD kan tot maximaal 255 folders aan met maximaal 999 files. Interessant om te weten is dat ook CD-R en CD-RW kunnen gelezen worden (probeer niet met sessies te werken, anders wordt enkel de eerste sessie gelezen).
Indien je met MP3 werkt is dit heel eenvoudig. Verschillende MP3 mappen kunnen met de folderkeuzeknop vliegensvlug gekozen worden en via de trackdraaiknop kan je vervolgens in de map (folder) op zoek gaan naar je lievelingstrack, zoals bij gewone CD. Om ook hier vlugger vooruit te gaan, druk je de draaiknop in en dan draai je per 10 tracks verder.
Deze MCD200 beschikt tevens over een permanent geheugen voor meer dan 2000 cue punten; vergeet dus niet tijdig alle cue-en looppunten op te slaan alvorens de CD/MP3 uit de lade te nemen. Om foutjes in loops aan te passen kan je gebruik maken van de naadloze loop edit functie. Daarenboven heeft de MCD200 nu een erg nauwkeurige automatische beatcounter aan boord, makkelijk voor als je wil beatmixen.

 

ERGONOMIE

 

De JB Systems CD200 was reeds een zeer verdienstelijke en vooral gebruiksvriendelijke CD-speler, en dat is een mooie start voor z'n opvolger die deze troeven nu natuurlijk met de MP3-functies verder uitspeelt. Via het LCD schermpje kan je alle verrichtingen volgen. Vooral dankzij de extra tekst die je bij MP3 wel degelijk nodig hebt, en die hier aanwezig is, zal je perfect geleid worden tot waar je wil geraken.
Het gebruik van kleinere maar dikkere draaiknoppen voor de folder- track en de zoekfunctie is zeer zeker een verbetering. Jammer dat de inleestijd van de CD nog steeds iets te lang duurt. Tot 5 seconden is net ietsje van het goede teveel, maar natuurlijk kan je niet alles hebben.

 

KLANK

 

De klank die geproduceerd en gereproduceerd wordt (samples en loops), kan je normaal noemen. Wanneer je met de scratchmodus werkt is de klank zuiver en vlot.

 

HANDLEIDING

 

Net zoals bij de CD200 heb je ook hier niet echt een handleiding nodig. Ze wordt echter wel in 4 talen meegeleverd (Engels,Frans,Nederlands en Duits). Alles wordt perfect uitgelegd en je vindt er alle nodige informatie in terug. Ook het MP3-gedeelte wordt kort maar krachtig belicht. Dit is gewoon een echt goede handleiding van zo'n 53 pagina's waar je indien nodig steeds op kan terugvallen.

 

BUDGET

 

JB Systems biedt deze MCD200 aan voor 348 euro inclusief BTW, wat gezien zijn prestaties en kwaliteiten een meer dan gerechtvaardigde prijs is.

 

CONCLUSIE

 

De MCD200, een vervolg op de succes CD-speler CD200 van JB Systems, met volwaardige MP3 ondersteuning is ideaal voor alle DJ's die graag waar voor hun geld krijgen. Dit model is top in prijs/kwaliteit.