aanmelden
SYNQ CDX-2
DJ Gear & VJ 22-08-2007
door:
Nog een dubbele CD/MP3 speler? Er zijn er al zoveel op de markt en ze hebben toch allemaal dezelfde functies? ik hoor het jullie al denken. Toch heeft deze SYNQ CDX-2 ietsje meer, en het speciale eraan is dat hij echt naar de MP3 gebruiker gericht is. En daar zal je niet makkelijk naast kijken. Op de CDX-2 zijn de MP3-functies visueel duidelijk zichtbaar aanwezig en is het speelcomfort top. Ik moet eerlijk toegeven dat ik wat sceptisch was tegenover deze CDX-2, alleen al omdat er geen effectenprocessor op aanwezig is. Maar laten we duidelijk zijn, de CDX-2 van SYNQ heeft mij overtuigd van z'n kwaliteiten. Nu jullie nog...

 

ARCHITECTUUR

 

Hier werd over nagedacht en dat merk je meteen. Het toestel dat ik mag testen is dan wel een prototype, maar ik ga ervan uit dat de vormgeving en het kleurenpallet behouden blijven. Deze dubbele CD/MP3 speler zal zowel thuis in de woonkamer, boven op de slaapkamer als in ieder café of discotheek tot recht komen. Z'n gestroomlijnde bedieningspaneel is uiterst dun en past wonderbaarlijk bij iedere mengtafel, klassiek of hypermodern. Donkergrijs, een krasvrije ondergrond, zilvergrijze CD-laders, matgrijze knoppen en toetsen in combinatie met een zeer groot, niet volledig oplichtend, alfanumeriek VFD-display, geven deze CDX-2 een look van kwaliteit en vertrouwen. Het toestel weegt in totaal een kleine 8 kg, het bedieningspaneel meet 482 x 132 x 75 mm, en de speler zelf 482 x 88,8 x 310 mm.

 

AANSLUITINGEN

 

De meeste aansluitingen zijn op de achterzijde van de CD-speler te vinden. De levensader van de CDX-2 wordt gevormd door de control connector waarmee je het bedieningspaneel via een mini-DIN kabel verbindt met de CD-speler. Daarnaast beschik je over twee cinch audio uitgangen voor elk van de CD spelers, en uiteraard werden ook twee digitale uitgangen in S/PDIF voorzien. Ook de stroomkabel (230V) moet uiteraard aangesloten worden en deze aansluiting vind ik een beetje ongunstig gelegen. Die werd namelijk in het midden bovenaan geplaatst, dus bij inbouw moet je hier zeker op letten. Op de achterzijde van het bedieningspaneel vind je nog 2 faderstartaansluitingen.

 

SPECIFICATIES EN MOGELIJKHEDEN

 

Ik wil hier toch eerst en vooral benadrukken dat de CDX-2 een volwaardige MP3 speler is waar je ook gewone CD's mee kan afspelen. Alle functies kunnen door zowel CD of MP3 worden gebruikt indien mogelijk. Het toestel kan MPEG1 Layer3 (32+44,1+48kHz), MPEG2 layer3 (16+22,05+24kHz) en MPEG2.5 layer3 (8+11,025 +12kHz) lezen en weergeven, met een maximum van 999 MP3 –files/ 255 mappen op 1 CD. Je kan CD-DA, CD-R en CD-RW gebruiken en hij ondersteunt zowel CBR als VBR transmissiesnelheden.
Maar laat ons eens bekijken wat al die toetsen en knoppen te bieden hebben. We vinden op het bedieningspaneel één gezamenlijke toets: de RELAY. Druk je deze in, dan komen beide CD-spelers op singleplay en autocue te staan en worden de tracks afwisselend van de eerste en tweede CD-spelers weergegeven.
Uiterst links onderaan werd het Jogwheel geplaatst. Met de buitenste ring zoek je muziekfragmenten in een track op. Je beschikt over vier snelheden voorwaarts en 4 achterwaarts, hoe verder je die ring in een bepaalde richting draait, hoe sneller het opzoeken gebeurt. Met het binnenste wiel (met vingergreep) bedien je in totaal 3 functies, naargelang hoe je speelt. Je kan zeer nauwkeurig frames opzoeken wanneer de CD in pauze- of cuestand staat (1/75 sec). We gebruiken dit meestal om een cuepunt correct in te stellen. Tijdens afspelen van een nummer kan je de snelheid minimaal verhogen of verlagen. Met deze "pitchbend" worden de parameters van bepaalde effecten zoals autoloop worden aangepast.
Naast het wiel vinden we de Cue en de Play/Pauze toetsen. Wanneer je de track start zal de Cuetoets rood oplichten. Met de cue begin je steeds opnieuw op het laatst ingegeven Cuepunt. Om een cuepunt via deze 2 toetsen in te stellen druk je eerst de pauzetoets in (playtoets knippert), via het jogwheel ga je op zoek naar het juiste punt waarna je opnieuw de play-toets indrukt. Vanaf nu is de cue ingesteld (dit kan ook anders, een andere mogelijkheid zien we verder). Wanneer je op de cuetoets blijft duwen start de weergave vanaf het punt dat je vooraf hebt ingegeven en stopt het pas wanneer je de vinger van de toets haalt (een functie die je niet bepaald op elke CD-speler terugvindt).
Boven deze 2 grote uitgeholde rechthoekige druktoetsen vind je het LOOP- gedeelte met hier en daar nog een aantal andere functies. Laten we het al eens hebben over een leuk speeltje: de "Cue On The Fly", zoals ze het bij Synq zo mooi noemen. Je bedient deze functie met de R.CUE/Loop In toets. Buiten het feit dat je hiermee het beginpunt van een loop vastlegt, stel je ook een cuepunt in zonder de weergave te stoppen. Ernaast vinden we de OUT/EXIT toets om het eindpunt van je naadloze loop te bepalen. Toets je die tweemaal in dan verlaat je de loop. Met de Reloop en Stutter toets krijg je toegang tot een 3-tal functies. Je kan er een reeds geprogrammeerde loop mee opnieuw opstarten. Daarnaast kan je een stuttereffect verkrijgen door telkens de loop te laten herstarten. Of anders, wanneer geen loop afgespeeld wordt, kan je hem opnieuw vanaf het voorgeprogrammeerde cuepunt laten starten. Verder kan je er ook de Edit Loop functie mee activeren. Je drukt een 2-tal seconden op deze toets tot op het display "Loop Edit" verschijnt. Op het display zie je dan ook de tijdsduur van het eindpunt van je loop verschijnen. Via het wiel kan je de loop nu verlengen of verkorten. Wanneer de loop naar wens is keer je terug op OUT/EXIT, en klaar is kees!
Nog zo'n leuk speeltje is de AUTO LOOP toets die twee functies verbergt. Wanneer de Loop niet wordt afgespeeld kan je een perfecte 4 beatloop aanmaken. Wanneer reeds een Loop aan het spelen is kan je via met de Auto Loop en het wiel de loop verlengen (extend) tot maximaal 32/1, of verkorten (cut) tot 1/256. Om in je loop geen valse sprongen te veroorzaken wordt je visueel geholpen om op het juiste en veilige, moment te kappen of te verlengen door een "*" op het display (laat je creativiteit botvieren).
We zijn bij de vier Hot Cue toetsen aangekomen, waar je zowel Loops als Cuepunten kan opslaan via de Memo toets. Wanneer niets is opgeslagen in één van deze punten lichten ze groen op. Knipperen ze, dan is het een loop, bij constant oplichten een cuepunt. Je beschikt in ieder geval over een ultrasnelle Memorystart die binnen de 10msec start. We komen hier later nog op terug met enkele interessante zaken, zeker voor wie ook al dat kleine ronde Save toetsje heeft opgemerkt.
Met de Tap toets kan je de AUTO-BPM functie uitschakelen of activeren. Indien geen Beat aanwezig kan het toch interessant zijn om manueel via de TAP de beat aan te geven. In het display verschijnt dan de BPM waarde. De Pitch kan je tot 100% laten variëren. Jammer, met MP3 kan je niet tot de volle 100% gaan, maar met de gewone CD kan je dus het motor off-effect bekomen.
Eindelijk wordt op de CDX-2 de benaming Pitch ook echt ingevuld. Het veranderen van toonhoogte gebeurt door het gebruik van de snelheidsfader in combinatie met de pitchlock (toonhoogte vastleggen) en speed toesten (snelheid aanpassen). Onder de Pitchschuif vinden we verder nog de Pitch bend functie.
Bovenaan links werden nog enkele standaardtoetsen zoals de time, open/Close en de Cont/Sgl geplaatst. Wanneer de CD-speler in Auto Cue modus staat zal die pas beginnen spelen vanaf de eerste muzikale noot van elk nummer. Dit is dus ideaal voor de DJ waar het startCuepunt gelijkvalt met de start van iedere track, zelfs bij minder goed geïndexeerde CD's.
De nodige informatie kan je van het vacuüm fluorescent display aflezen. Leuk is dat wordt weergegeven of je met een CD of een MP3 werkt. Ook de tijdsaanduiding van de folders (1/75 sec) wordt weergegeven.
Onder het display hebben we het MP3 gedeelte dat bestaat uit een draaiknop die ook kan worden ingedrukt, de Track/Folder keuzeknop en een vierkante foldertoets. Met deze twee toetsen kan je in Track Mode nummers selecteren, de namen van MP3 files laten verschijnen (ID3tag informatie noodzakelijk) en namen van CD weergeven (indien de audio CD numerieke CD-tekst info bevat). Wanneer je je in de Folder Mode bevindt kan je folders selecteren en vervolgens de tracks selecteren.

 

NOG ENKELE INTERESSANTE WEETJES

 

Het permanente geheugen!! Hierboven hebben we reeds aangehaald dat je Loops en Cuepunten kan opslaan, tot 4 keer per track. Wanneer je dus een full CD met 16 nummers hebt kan je dus 64 Cuepunten en/of loops opslaan. Je kan deze ook permanent in het interne geheugen van de CDX-2 wegschrijven via de SAVE toets.
Je voert deze functie in twee stappen uit zodat je zelf eerst kan beslissen wat je permanent wil behouden. Wanneer je daarna je permanente geheugen terug opvraagt kan je de cuepunten en loops naar believen bewerken zolang je geen update naar het permanente geheugen doet.
De twee kleine ronde toetsen onder de pitchschuif met de tekst Yes en Noheb je nodig om opgeslagen punten en loops te verwijderen uit het permanente geheugen (of te annuleren). Je kan kiezen of je enkel een nummer wil wissen of het volledige permanente geheugen van één CD.
Hoe zie je nu dat er van een bepaalde CD Cuepunten of Loops zijn opgeslagen in het permanente geheugen? Wanneer je de CD in de lader steekt zal je op het display kort LOAD CUES ? worden weergegeven. Wanneer je dan YES indrukt worden de gegevens automatisch geladen, indien je niets doet wordt niets geladen en kan je de weergave van de CD onmiddellijk starten.
De CD lade sluit automatisch na 60 seconden, en om de levensduur van de laser en motor te verlengen plaatst de CD speler zichzelf na 15 minuten inactiviteit in de SLEEP functie. Daarnaast beschik je over een Antishock buffergeheugen van maximaal 30 seconden.

 

ERGONOMIE

 

Dit is gemaakt om mee te spelen en om van te genieten, dat is de beste omschrijving voor het gevoel dat je krijgt wanneer je even met de CDX-2 aan het werk bent. Dankzij het grote VFD-scherm (Vacuüm Fluorescent Display) kan je alle speelfuncties nauwlettend in het oog houden en indien nodig snel corrigeren of oproepen.
Ook al heeft dit toestel geen effectenprocessor in huis, wat trouwens enkel de prijs zou opdrijven, toch kan je met behulp van de autoloop, loops, stutter, pitch (tot 100%) en hotcues al heel creatief te werk gaan en mits enige oefening of ervaring kan je prachtige mixen in elkaar knutselen. Het feit dat je bepaalde cuepunten en loops per track van één CD permanent kan opslaan in de interne geheugenbank, maakt deze CDX-2 nog geliefder. Je hebt namelijk geen geheugenkaartjes meer nodig en je kan je favoriete instellingen per CD, per track oproepen. Met de CDX-2 heb je ook geen enkel verschil meer tussen het afspelen van een MP3 of CD, ze zijn gewoon gelijkwaardig. Je hebt de mogelijkheid om zeer snel door je MP3 bestand te lopen met de track of folder keuzeknop. Zo weet je tenminste wat je speelt en waar je het gevonden hebt!
Het moet gezegd, de plaatsing van alle toetsen, wiel en pitchschuif is optimaal en zeer overzichtelijk. De toetsen zijn oerdegelijk en kunnen best wat werk verdragen. Het wiel helpt je vlug, vlugger en zeer snel te zoeken.

 

KLANK

 

Zowel CD als MP3 geven een optimale klank (hangt er natuurlijk wel vanaf hoe de kwaliteit van de MP3 opname is) en ook digitaal is alles oké. THD (Total Harmonic Distortion) en ruis zijn minimaal met een 0,006% @1kHz, 0dB. Het frequentiebereik ligt tussen de 20 en de 20 000Hz (+/- 0,4dB).

 

HANDLEIDING

 

Zoals we gewoon zijn bij SYNQ werd ook hier een complete handleiding van het toestel in 4 talen (Engels, Frans, Nederlands en Duits) meegeleverd. In 14-tal pagina's wordt heel veel zinnige uitleg gegeven over alle mogelijkheden van deze CD speler én bedieningsfuncties. De meeste functies zijn ons wellicht bekend, maar vooral de laatste 3 pagina's zijn zeer interessant, want daar worden de MP3-functies duidelijk uit de doeken gedaan. Doordat nogal wat tekst redelijk klein gedrukt is wordt het soms wat onduidelijk. Misschien had een kleine afbeelding hier en daar er wat aan kunnen verhelpen, maar deze CD/MP3 speler mikt duidelijk op de ietwat professionele gebruiker.

 

BUDGET

 

Deze CDX-2 heb je voor 699 euro incl.BTW wat echt niet teveel gevraagd is. Hiervoor krijg je kwaliteit en een bijzonder veelzijdige MP3- speler die ook conventionele CD's afspeelt in de plaats die er ook nog eens vet uitziet.

 

CONCLUSIE

 

Dit is een op en top professionele volwaardige MP3/CD speler met CD-kwaliteiten. Het moderne design geeft je een eerste indicatie en het speelcomfort rechtvaardigt de prijs. Een aanrader waar we met z'n allen naar kunnen uitkijken.