aanmelden
Aztek New York
DJ Gear & VJ 27-09-2007
door:
Aztek is niet direct een bekend luidsprekermerk. Maar onbekend mag niet onbemind zijn, en we ontdekken graag nieuwe namen. Blijkbaar brengt Aztek niet enkel speakers, maar onder andere ook versterkers en lichteffecten op de markt. Havanna, Vegas en Manhattan...zijn de aantrekkelijke namen voor de speakersystemen van het merk. Wij kregen de New York, een set die werd ontwikkeld in een audio R&D center in de Verenigde Staten en waarvan de productie gebeurt in het Verre Oosten. Wij mochten er al eens onze muziek doorsturen…

 

ALGEMEEN

 

Concept
De aktieve 2-wegs set bestaat uit een 18" sub en twee 10" (met 1" tweeter) topkasten. Alle versterkers werden in de sub geïntegreerd. Het totaalvermogen wordt geraamd op 1500 W piek, en is als volgt verdeeld: 900W voor de sub en telkens 300W voor de topkasten. Dit levert een geluidsdruk op van 133 dB SPL voor de sub en 122 dB SPL voor de topkasten. Om de luidsprekers te beschermen werden een opto-limiter en een subsonic filter ingebouwd. Opmerkelijk is de 5 jaar garantie die geboden wordt op de Aztek audio producten.

 

Design
De New-York set is uitgevoerd in klassiek zwart. Het logo met zilveren letters op een rode achtergrond zorgt voor een stijlvolle toets. Niet direct opvallend dus, maar je kan er wel overal mee uitpakken.

 

Handleiding
Wij kregen bij onze test een handleiding meegeleverd die bestond uit 5 pagina's, in het Engels was opgesteld en niet heel erg duidelijk was. Het waren eerder korte, kernachtige zinnen waaruit je, met de nodige verbeelding, een beetje informatie kon halen. We vonden wel de specificaties van de gebruikte onderdelen (gepatenteerde drivers en basluidsprekers) terug. Tegen de tijd dat wij dit artikel wilden publiceren was een volledige Nederlandse en Franse vertaling van de handleiding beschikbaar.

 

BOUW

 

Behuizing
De kasten zijn vervaardigd uit een Duitse houtsoort dat werd behandeld met een zwarte, krasvrije lak die ze moet beschermen tegen vocht en eventuele beschadiging. Het front bestaat uit een zwarte, geperforeerde metalen grille.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Toepasbaarheid
Je kan deze set in een klassieke opstelling gebruiken, dus met de baskast tussen de twee topkasten op statieven. Maar dankzij voldoende riggingspunten kunnen de topkasten eventueel ook omhoog gehangen worden voor vaste installatie.

 

Bediening
De functies kunnen worden bediend vanop de subkast. Ze bestaan uit het master volume, de level left, de level right, een 3-bandstoonregeling voor de topkasten (75 Hz, 1.3 KHz en 10 KHz, + tot - 10 dB), een regelbare Low Pass Filter voor de sub (50 tot 500 Hz) en een level sub. Dankzij deze functies heb je dus geen externe toonregeling meer nodig.

 

Aansluitingen
De inputs op lijnniveau vinden we op de sub terug. Deze zijn zowel op gebalanceerde jack als op XLR. Er werd ook een doorlusmogelijkheid op XLR naar een eventuele tweede set (wordt hier "through" genoemd) voorzien. Onder de XLR-aansluitingen zien we twee fans die voor de koeling van de versterkers zorgen. Deze draaien op constante snelheid en zijn hoorbaar, waaruit we kunnen veronderstellen dat ze hun job goed doen. Eenmaal we muziek door de speakers sturen is dit uiteraard niet meer op te merken. Onderaan vinden we dan 2 Speakon NL4 aansluitingen, als uitgangen naar de topkasten. Enkel de -1 en +1 zijn aangesloten, en natuurlijk vinden we die ook op de topkasten terug, maar dan als ingang. Hierop werd geen doorlusmogelijkheid voorzien, aangezien hun impedantie 4 Ohm bedraagt.

 

Ergonomie
De afmetingen van de sub (bass-reflex kast) bedragen 440 x 960 x 640mm en hij weegt zo'n 63 kg. Uiteraard werden vier stevige wielen voorzien om hem te transporteren en vier rubberen pootjes zorgen ervoor dat hij op zijn plaats blijft staan. Een "butterfly" handvat vergemakkelijkt het optillen, maar je kan hem toch best met z'n tweeën in de auto zetten. Bovenaan werd hij voorzien van een M20 uitsparing voor pole-mounting. De bedieningsfuncties waarover we het hierboven hadden bevinden zich bovenaan op de achterkant en zijn lichtjes verzonken zodat ze beschermd zijn bij transport. De topkasten, die trapeziumvormig zijn, meten 270 x 420 x 250 mm en wegen zo'n 13,5 kg per stuk. Ook hier vinden we de vier rubberen pootjes en een M20 uitsparing om ze op een statief te plaatsen. Deze uitsparing is net groot genoeg, en het is dus even wringen om ze er terug af te krijgen. Maar grote voordeel is wel dat ze heel stevig vast staan en zeker niet makkelijk zullen wiebelen. De topkasten til je met één hand op dankzij de handvaten op de achterkant.
Qua bediening van de functies is dit een eenvoudige set, al is het misschien even zoeken naar de gewenste klank door de vele mogelijkheden die je worden aangeboden.

 

KLANK

 

De topkasten hebben een spreiding van 90° op 40°. Er wordt hier gebruik gemaakt gemaakt van een CD hoorn, zoals we vaker tegenkomen bij vergelijkbare sets. Ik werkte aanvankelijk met de regelbare LPF in de middenstand, want het lijkt me wat zinloos deze tot 500 Hz te laten doorlopen. net ietsje over de 200 Hz. De klank van deze New York-set is bijzonder geschikt voor dansmuziek en DJ-toepassingen. Bij hogere volumes mis ik een beetje diepte en ruimtelijkheid in het klankbeeld, maar met deze sub krijg je wel lekker veel bassen. Zoals we reeds aanhaalden kreeg de sub een ingebouwde limiter mee, en deze treedt wel degelijk in werking vooraleer er enige vervorming optreedt. Die limiter is wat hoorbaar, dat mocht dus wel iets minder drastisch. Deze set kan zowel als vaste of mobiele installatie dienen. Dankzij de ingebouwde 3-bandstoonregeling heb je geen externe EQ meer nodig, dus da's weeral gespaard. Met de 18" sub mikt Aztek duidelijk op dansmuziek en DJ-toepassingen.

 

BUDGET

 

Voor 1990 euro incl. BTW kan je met deze set je volgende DJ-optreden versterken. Verwacht je voor deze prijs aan serieuze bassen!

 

CONCLUSIE

 

Met deze New York kan je zo aan de slag. Je hebt geen externe apparatuur meer nodig. Houdt de regelbare low pass filter laag genoeg (zo rond de 120 Hz) en boost het hoog wat, en je hebt een klank waar je de hele avond én de dansvloer zonder moeite mee vult.