aanmelden
Ecler NUO4
DJ Gear & VJ 26-09-2007
door:
Sinds een paar jaar hebben we een indrukwekkende hoeveelheid DJ-toestellen zien arriveren, met heel veel functies, de ene al wat creatiever dan de andere. Van effecten met digitale input over hoge kwaliteits crossfaders die volledig regelbaar zijn, ze hebben de DJ-wereld volledig veranderd in een aantal jaren tijd. En dat is nog maar een begin. Met de komst van programma's als Ableton en Reaktor, om er maar enkele te noemen, wordt het traditioneel mixen steeds meer gecombineerd met muziek die met de computer gemaakt wordt.

 

VOORSTELLING

 

Dankzij z'n MIDI of USB assigneerbare potmeters kan de NUO4 samenwerken met heel wat verschillende hardware apparaten (groovebox, sampler,.. .) en softwares (Ableton, Traktor, Reaktor,...) die onder dit protocol werken. God weet hoe lang die lijst is! In combinatie met z'n meegeleverde software is de NUO4 alles behalve een gewone mixer. Opgelet, als je onder OSX werkt zal je eerst de nodige software van de Ecler-website moeten downloaden, maar de versies voor Windows XP&2000 worden met de mixer meegeleverd op een CD-R. Qua ergonomie is deze mixer goed uitgedacht, en ze heeft een paar kleine details in huis die ons het leven makkelijk maken. Voeg daar nog eens de typische Ecler klankwaliteit aan toe, meer kunnen we toch niet vragen?

 

BESCHRIJVING

 

De eerste indruk die de NUO4 van Ecler maakt is er een van professionaliteit gecombineerd met robuust materiaal dat aan de tand des tijds zal kunnen weerstaan. De mixer is volledig in het zwart uitgevoerd, en beschikt over 5 kanalen die allemaal voorzien zijn van een eq, gain, enz... (meer info hierna). Van de in totaal 5 kanalen zijn er twee "traditioneel", twee zijn naast traditioneel ook nog eens assigneerbaar en de vijfde is volledig MIDI. De fader en de cross fader zijn makkelijk te vervangen want het controle-oppervlak van de NUO4 is opgedeeld in twee afzonderlijke metalen platen, je hoeft dus niet alle knoppen eraf te halen en het risico te lopen om er weer eentje te verliezen. Daarenboven is zoals op veel tafels tegenwoordig geen soldering meer nodig voor dit soort vervangingen. Op de achterkant van het toestel vinden we de aansluitingen die voor her grootste deel op cinch zijn (RCA), behalve de Master uitgang 1 die op XLR is, net als de microfoon input. Een MIDI uitgang (DIN) en een USB poort zijn hier ook aanwezig, en da's praktisch om de MIDI controllers te gebruiken. Je kan de functie die je aan elke controller toewijst noteren op de zilveren strip rond de vier controllers. Om dit te doen kan je makkelijk de soepele plastic strip losmaken en er kleine labeltjes inleggen waarop je de gegeven functie kan aangeven (cutoff, resonance, feedback, rate, pitch, enz...). In de meegeleverde software vind je trouwens een template die je kan invullen en uitprinten zodat alles netjes en duidelijk leesbaar blijft.

 

MOGELIJKHEDEN

 

De kanalen
Om het eenvoudig te houden splitsen we de NUO4 op in verschillende delen. We beginnen met wat we de traditionele kanalen noemen. Dat zijn de twee buitenste kanalen (input 1 en input 4). Ze zijn volledig analoog en zijn beiden voorzien van twee phono-ingangen, drie lijningangen en één microfooningang en ze hebben een "reverse" functie waarmee je de kanalen 1 en 4 kan omwisselen. Deze twee kanalen zijn natuurlijk uitgerust met alle normale functies die we op dit soort tafels terugvinden. Dus van boven naar onder: de ingangsselectie switch, de gain, de eq, de low cut switch, de voorbeluistering (PFL), output volume voor effecten (send FX), de toewijzingsschakelaar voor de cross fader en ten slotte de fader waarvan de curve aanpasbaar is (elke fader heeft dezelfde curve). We gaan verder met de assigneerbare kanalen (input 2 en input 3). Ze hebben dezelfde functies als de inputs 1 en 4, buiten het feit dat deze kanalen twee ingangen minder hebben en dat de positie van hun selectieswitch in dit geval de "MIDI" wordt. Of kortweg dat eenmaal de switch op "MIDI" werd geplaatst, het kanaal in MIDI controller wordt veranderd. Het 5de kanaal ten slotte, is veel eenvoudiger en heeft geen fader, noch EQ, noch FX send, maar enkel een potmeter voor het volume van zijn enige input, vier assigneerbare potmeters (zonder einde), evenals vier kleine assigneerbare drukknopjes. Alle controllers hebben drie layers die je kan kiezen via een daarvoor voorziene switch. Je beschikt dus eigenlijk over 12 potmeters en 12 drukknoppen op drie layers. Een laatste drukknop die "tap" genoemd is heeft geen layer en is erg handig om bijvoorbeeld het tempo van een delay in te voeren.

 

De cross fader
De cross fader van de NUO4 hoeft niet erg onder te doen voor die van speciale scratch mixers. Soepel, omkeerbaar en volledig assigneerbaar zowel aan de kanalen als een MIDI parameter. Hij heeft niet enkel een assignabele curve, maar ook een switch en een "cut in" functie die de cross fader in een on/off schakelaar kunnen veranderen. De "cut in" dient om het gebied te definiëren waar het on/off punt zich op de curve van de cross fader bevindt. De NUO4 is ook aangepast om de beroemde "ETERNAL" cross fader van Ecler in te bouwen. Ik kreeg jammer genoeg de kans niet om de mixer met deze cross fader te testen, maar de origineel voorzien cross faders is zeker al heel erg goed.

 

De output parameters
Op het rechtse gedeelte van de mixer vinden we de volumepotmeters voor de outputs plus een balance potmeter die gemeenschappelijk is voor de twee masters. Net erboven vinden we een controle VU- meter die niet beïnvloed wordt door de twee "master" volumes en een controle VU-meter voor de voorbeluistering (PFL). Helemaal onderaan op dezelfde kant werd het volume voor de voorbeluistering geplaatst, de mix control (een soort van cross fader tussen het voorbeluisteringssignaal en het master signaal) en de hoofdtelefoon input. Natuurlijk is deze plaatsing niet ideaal voor elk soort gebruik, en daarom werd een tweede input geplaatst net naaste de curve-regelaar. Het betreft hier overigens een enkele en dezelfde output, er is dus slechts één volume voor de twee.

 

De effect send
De op de kanalen 1, 2, 3 en 4 voorziene send kan pre of post geschakeld worden dankzij een kleine switch net onder de "send" knop. Vreemd genoeg is de NUO4 niet uitgerust met een algemene effect volume control (FX return) zoals we dat meestal tegenkomen, maar dit systeem volstaat voor gebruik van klassieke effecten als : reverb, delay en chorus om er een paar te noemen. Het is een stereo effect send die op de achterkant aangesloten wordt zoals alle andere aansluitingen, behalve natuurlijk de hoofdtelefoon.

 

ERGONOMIE

 

De ergonomie van de NUO4 zou je zo'n beetje kunnen plaatsen tussen die van een clubmixer en een scratchmodel. Behalve de potmeter die de fader voor kanaal 5 vervangt (PC) en die een beetje hoger is dan de faders zou de vingers wat kunnen hinderen tijdens het uitvoeren van scratchfiguren. De NUO4 is wel goed uitgedacht. De tweede hoofdtelefoonplug is echt top en de schroeven van de cross faders zijn verzonken in de metalen plaat, wat ervoor zorgt dat het controle-oppervlak perfect glad is.

 

KLANKKWALITEIT

 

De NUO4 heeft een uitgangsniveau van 0 dB voor de twee master outputs, maar kan met 6 dB verzwakt worden dankzij interne bridges. Ik zou aanraden om de output in XLR te gebruiken, niet enkel omdat het een gebalanceerd signaal geeft, maar ook door zijn veel betere kwaliteit dan in RCA. De equalizers kunnen geregeld worden van -30dB tot + 10 dB voor de bassen en de mids, en van -25 dB tot +10 dB voor het hoog. Maar ze zijn zeer zacht en vooral erg nauwkeurig.

 

BUDGET & BESLUIT

 

Het is duidelijk dat Ecler niet aan z'n proefstuk toe is. Met een zo goed als perfecte ergonomie, zonder overbodigheden maar toch overcompleet, robuust en gebouwd met uitstekende componenten, is de NUO4 wellicht één van de beste recente producten. Voor de som van 753,54 euro excl. BTW zal deze tafel je vergezellen tot het einde der tijden. Het is natuurlijk wel een stevig bedrag, maar dat is meestal zo en de prijs is volledig gerechtvaardigd. Met zo'n bedrag ben ik er tenminste zeker van dat het niet over een chocolade éclair gaat!!!!