aanmelden
SYNQ HPS.2
DJ Gear & VJ 26-09-2007
door:
We schrijven mei 2005. De HPS.1 van SYNQ deed bij ons z'n intrede en werd warm onthaald. Nu hebben de mensen van SYNQ de ietwat kleine minpunten van de HPS.1 uitgewist, met als resultaat: de HPS.2! We spreken hier over een vette, eigentijdse DJ hoofdtelefoon met grootse prestaties voor een beperkt budget. Eens duidelijk maken wat er sinds mei vorig jaar veranderd is aan het concept.

 

CONCEPT

 

Nogal logisch dat de HPS.2 naar analogie van de HPS.1 ook de kaart trekt van de bedroom-, de semi- en professionele DJ-markt. De vormgeving is duidelijk verbeterd en straalt meer professionaliteit en vertrouwen uit. Zilvergrijs en zwart zijn nog steeds de basiskleuren. Door de harde witgrijze kunststof beter te combineren met gitzwart en zilver metaal krijgt de HPS.2 een eigen vette look die menig DJ zal bekoren.
De oorschelpen bestaan uit zowel metaal, geharde kunststof als leder-look-a-like beschermingsmateriaal. Je kan ze, zoals bij de HPS.1, zowel horizontaal als vertikaal 90° draaien. Maar daarenboven kan je de schelpen van deze nieuweling nu ook volledig naar binnen opplooien. Op die manier heb je wat minder ruimte nodig bij transport, en dat maakt hem uiteraard nog beter geschikt voor DJ-doeleinden. Je krijgt er trouwens een tasje bijgeleverd. Nog een verschilpunt tegenover de HPS.1 is de wrijvingsfactor van de oorschelpen. We herinneren ons dat dit bij de HPS.1 één van de minpuntjes was omdat daar de binnenruimte van de oorschelp zeer klein was. Dat had wel een reden, want op die manier werd getracht om zo veel mogelijk omgevingsgeluid buiten te houden en de lage bastonen ten volste te benutten. SYNQ heeft dit weldoordacht aangepakt door de binnenruimte van de oorschelp te vergroten van een ronde opening naar een lange ovale vorm die perfect rond het oor past. Er is geen verlies van toonhoogte of –laagten en de omgevingsgeluiden zijn nog steeds minimaal. Maar vooral belangrijk is het feit dat de wrijving op de oren verdwenen is en je van een ideaal draagcomfort geniet. Je beschikt over een zwart krulsnoer van zo'n 3 meter met een 6,3 mm zilveren plugadapter en een 3,5 mm vaste miniplug eronder. Deze 90° haakse plugaansluiting is tegenwoordig standaard bij DJ-hoofdtelefoons aangezien dit voor aanzienlijk meer gebruiksgemak zorgt bij het draaien. Nieuw bij dit model is dat je het snoer ook makkelijk kan verwijderen. Met een eenvoudige draai klik je het snoer vast aan de linkeroorschelp of verwijder je ze, dus nog een verbetering en tevens een pluspunt. Raar maar waar, het gewicht is ten opzichte van de HPS.1 met 110 gram gedaald. De HPS.2 weegt nu nog slechts 280 gram wat in combinatie met de bredere hoofdsteun het draagcomfort enkel kan verbeteren.

 

Enkele belangrijke gegevens:
Frequentiebereik: 15Hz tot 22kHz
Gevoeligheid: 101dB
Impedantie: 29 Ohm
Ingangsvermogen: 1000mW
Magneettype: Neodymium
Gewicht: 280 gram

 

ERGONOMIE

 

Het is duidelijk, ze hebben bij SYNQ wel degelijk rekening gehouden met opmerkingen van de gebruikers en verwezenlijkt wat verbeterd kon worden aan de HPS.1. Dit maakt van de HPS.2 dan meteen ook een gegeerd item. De oorbeschermers zijn dik genoeg en sluiten door de oorvormige ovale opening je eigen oorschelpen af, zodat het geluid optimaal in je oor wordt gebracht met zo weinig mogelijk achtergrondgeluid. De goede geluidsisolatie van de HPS.1 blijft dus behouden.
Door de grote 50 mm Neodymium luidsprekers blijft de klankkleur behouden en zowel de kristalheldere hoge als strakke lage tonen worden mooi afgelijnd naar voren gebracht, zelfs bij hoge akoestische druk. Dankzij het lage gewicht en de grotere opening in de oorschelpen is het draagcomfort ideaal. Je moet er bij wijze van spreken bijna voor oppassen dat je niet ongemerkt met je hoofdtelefoon op weg bent! Het was even zoeken hoe ik het snoer aan de oorschelp kon bevestigen, maar een kleine inspectie van de opening en de aansluiting volstonden om het principe door te hebben.

 

BUDGET

 

Een topper in het segment prijs/kwaliteit! Voor de wel zeer lage verkoopprijs van 59 euro inclusief BTW, koop je een professionele hoofdtelefoon die aan iedere wens van de huidige DJ voldoet. Was je al tevreden met de HPS.1 en nam je de minpuntjes er toen maar al te graag bij, dan moet je nu zeker niet twijfelen om voor de HPS.2 te gaan. Hij ligt al een tijdje in de winkels, dus allen daarheen!

 

CONCLUSIE

 

Een bijna perfecte hoofdtelefoon voor een gunstige prijs, een zuivere klank en 100% draagcomfort gecombineerd met een vet design, dat behoeft geen verdere uitleg.