aanmelden
Sennheiser HD 215 & HD 205
DJ Gear & VJ 26-09-2007
door:
Het is altijd moeilijk om een hoofdtelefoon te vinden die het een beetje goed doet én niet teveel kost. We moeten het toegeven, het merendeel van de hoofdtelefoons die op de markt aangeboden worden zijn net zo stevig en betrouwbaar als een GSM (je begrijpt wel wat ik bedoel). Maar bepaalde merken volgen die trend niet, en Sennheiser is daar één van. Hun HD 25 die ik vorige maand mocht testen is voor mij een van de beste DJ-hoofdtelefoons die je kan vinden. (Tot ze natuurlijk nog een betere uitbrengen). Het is nogal evident dat niet iedereen een even groot budget heeft om aan een hoofdtelefoon uit te geven. Daarom stelt Sennheiser andere, en goedkopere producten voor, maar ze zijn allemaal even competitief.

 

VOORSTELLING EN BESCHRIJVING

 

De HD 215 en HD 205 zijn dynamische hoofdtelefoons van het gesloten type. Ze hebben tegelijkertijd een sober en modern design. Ze zijn volledig in het zwart uitgevoerd behalve enkele onderdelen zoals de lateraal draaiende scharnieren die een metalliek afwerking kregen. De schelpen hebben bij beide modellen een simili lederen bekleding al is die van de HD 215 zijn veel voller dan bij de HD 205. Het zijn allebei polyvalente hoofdtelefoons, maar ik zou toch eerder de HD 215 voor het beluisteren van muziek aanraden en de HD 205 voor DJ-toepassingen.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Elk model heeft z'n eigen details; maar laat ons beginnen met wat ze gemeenschappelijk hebben. Om te beginnen bestaan de hoofdbeugels uit één stuk (geen kans op gebroken onderdelen na enkele weken gebruik) en zijn uiteraard aanpasbaar dankzij een schuifsysteem net boven de scharnier. Ze zijn uitgerust met een draaiende oorschelp, vandaar dus de scharnieren die natuurlijk niet enkel een esthetische functie hebben. Ook de aansluitingen zijn op beide modellen gelijk, een mini stereo jack van 3,5 mm met een adapter van 6,3 mm. Zo ben je voorzien op nogal wat omstandigheden, wat toch wel handig is wanneer je elke week in een andere omgeving terechtkomt. En ten slotte hebben ze elk een snoer van 3 meter, en daarmee zijn we bij de onderlinge verschillen aangekomen. Eerst en vooral is de HD 215 uitgerust met een krulsnoer die heel makkelijk te vervangen is dankzij de op de linkerschelp geplaatste 3,5 mm mini jack. Terwijl de HD 205 enkel een erg dun snoer heeft die jammer genoeg niet vervangen kan worden. Raadt eens welke de goedkoopste is.

 

ERGONOMIE

 

De HD 215 en HD 205 hebben ook een verschillende ergonomie. We beginnen bij de HD 215 die heel erg aangenaam draagt en perfect is voor lange luistersessies. Hij is met zijn 280 gram evenwel de zwaarste uit het hele Sennheiser gamma, maar dat is niet echt verwonderlijk wanneer je de indrukwekkende afmetingen van zijn schelpen bekijkt. De HD 205 is op zijn beurt veel compacter en spant goed op het hoofd. Ideaal voor wie graag mixt en veel beweegt. Hij is lichter dan de HD 215 met 206 gram, maar hij is niet echt gemaakt voor langdurig luisteren. Maar met z'n kleine schelpen kan je hem makkelijk rond je nek laten hangen zonder dat het storend gaat werken, en dankzij zijn flexibiliteit kan je hem zoveel je wil op- en afzetten zonder erin verstrengeld te raken.

 

KLANKKWALITEIT

 

Met zijn frequentiebereik van 12 tot 20 000 Hz, een maximale akoestische druk van 112 dB en een impedantie van 32 Ohm geeft de HD 215 een klank die trouw blijft aan het signaal dat je erin stuurt (- of + flat), en dat zeer ruimtelijk en vooral zeer warm klinkt. Hij heeft iets minder vermogen dan de HD 205, maar ik denk dat je bij dit soort hoofdtelefoon niet direct vermogen moet zoeken, wel een goeie klankkwaliteit. De HD 205 geeft op zijn beurt een meer agressieve klank, of om helemaal correct te zijn, eerder een meer massieve klank. Wat de klankweergave betreft, vind ik dat de bassen wat overgedoseerd worden (onder de 130 Hz). Hij heeft een frequentiebereik van 10 tot 20 000 Hz, en dezelfde maximale akoestische druk en dezelfde gevoeligheid als de HD 215.

 

BUDGET EN CONCLUSIES

 

Voor de vorige editie van DJG mocht ik de HD 25-1 en de HD 25-13 testen die waarschijnlijk bij de door DJ's meest gegeerde hoofdtelefoons behoren. De HD 215 en HD 205 zijn zeker niet van hetzelfde kaliber, maar hun prijs/kwaliteitsverhouding geeft hen toch een mooie plaats op de markt. Voor de som van 82,64 euro excl. BTW voor de HD 215 en 41,18 euro excl. BTW voor de HD 205, zal het ene of het andere model je toch veel plezier geven. In beide gevallen kunnen we spreken van een superkoopje.