aanmelden
Markbass Bass MULTIAMP
Bass 26-02-2014
door:

BASS AMPLIFIER

Markbass voorstellen, hoeft waarschijnlijk niet meer. Deze fabrikant heeft als een nietsontziende wervelwind de basmarkt veroverd. Het was in 2005 dat ik het merk leerde kennen en dat was voor een review over de Little Mark 250, in combinatie met het Traveller 102P cabinet. Ik was niet alleen danig onder de indruk van het lichte gewicht van deze versterker, maar ook van de power en de sound.
Al bijna tien jaar lang staat materiaal van Markbass trouw aan mijn zijde en ik heb er nog nooit problemen mee gehad. Ik zou niet weten hoeveel optredens ik er al mee heb gedaan, maar mijn Markbass set up houdt nog steeds stand. Daarnaast zijn ook veel winkeliers zeer tevreden over de kwaliteit van de Markbass producten. Toch zorgt dat er niet voor dat ze er bij Markbass al te comfortabel bij gaan liggen. Het merk probeert immers steeds vernieuwende concepten uit te werken en nieuwe producten op de markt te brengen. Zo is er o.a. de Markbass MultiAmp die vorig jaar werd gepresenteerd op de NAMM. Dit jaar wordt hij op ons losgelaten met een paar nieuwe updates. Ik ben benieuwd!

 

Concept
 

De MultiAmp kan je het best omschrijven als een all-in one versterker. Wat ik daarmee bedoel? Wel, een paar jaar geleden introduceerde Markbass de MoMark, een head waarbij je aparte pre-amp, equalizer en eindtrap modules kan selecteren en verwisselen. Nu gaan ze met de MultiAmp nog een stap verder. Je kan nu niet alleen je pre-amp, equalizing en eindtrap selecteren, maar ook 105 voorgeprogrammeerde effecten, speakersimulaties, P.A. settings, etc. Oneindig veel opties zeg maar. Dit maakt de MultiAmp zowel interessant voor live- als voor studiotoepassingen. Je kan via deze amp zelfs gewoon rechtstreeks inpluggen op je opnamesysteem en verschillende elementen selecteren, zoals de microfoonplaatsing, de phasing, welk cabinet, etc. Dit is iets wat ik ook al ben tegengekomen tijdens het testen van de Markbass plug-in, toen de Mark Studio 1. Alles wat deze fabrikant reeds heeft ontwikkeld - zoals versterkers, cabinets en effectpedalen - werd in deze MultiAmp geïntegreerd.

 

Bouw
 

Qua bouw wordt er niet afgeweken van de Markbass traditie. Zwart en geel zijn nog steeds de gangbare kleuren, maar hier is het zwart iets overheersender: enkel de regelknoppen hebben een gele kleur. Hoewel de behuizing groter is dan die van de andere Markbass versterkers, is het gewicht toch vrij licht gebleven. Het gebruik van aluminium zorgt voor heel wat minder kilo’s. Enkel het voorpaneel werd wat steviger uitgevoerd. Aan de achterzijde bevindt zich nog een geruisloze koelventilator. Het uitzicht doet mij meer denken aan een effectprocessor dan een versterker. Het geheel kan dankzij rack ears gemonteerd worden in een flightcase. Het bijgeleverde cabinet (de Standard 104HR) is traditiegetrouw ook licht van gewicht dankzij de neodymium speakers. Een stevig maar licht cabinet, zeker voor de power dat het levert: maar liefst 800 Watt!

 

Handleiding & Toebehoren

Hoewel de MultiAmp een vrij overzichtelijk bedieningspaneel heeft, is een handleiding toch wel nodig. Deze is beschikbaar in twee talen: Engels en Italiaans. Je zou haast durven denken dat Markbass Italiaans is, toch? In de handleiding staan de bedienings- en regelmogelijkheden beschreven, weliswaar vrij beknopt. Misschien zou het handig zijn om voor de MultiAmp meer schematische voorstellingen te maken, zoals wordt gedaan voor computerprogramma’s en -handleidingen. Deze versterker is bijna een computer op zich! Qua toebehoren krijgen we dus monteerbare rack ears, en een netsnoer.

 

Regelmogelijkheden

And here the fun begins! Ik zal proberen beknopt en duidelijk te werkt te gaan. Deze MultiAmp heeft, zoals je al wel kon vermoeden, enorm veel regelmogelijkheden. We beginnen met de PAD knop, waarmee je het inkomend signaal kan regelen volgens het outputsignaal van je bas. Dit is een soort van actief/passief-switch, maar dan met vier verschillende waarden qua inputsignaal.
Daarnaast hebben we drie amp-selecties: solid state, tube en vintage. Hierbij krijg je dan nog eens per amp-selectie de keuze tussen verschillende versterkers! Ik ga niet opsommen uit welke modellen je hier allemaal kan kiezen, want als ik alle presets van de MultiAmp hier zou aanhalen, bekom ik een review van minstens tien bladzijden.
Verder is er een mute/tuner-knop die ervoor zorgt dat de versterker gedempt wordt en er een chromatische stemmer wordt weergegeven. Zo kan je geluidloos van basgitaar veranderen. Er is een aparte volumeknop voor je hoofdtelefoon, zodat je dat volume afzonderlijk kan bijstellen.
Daaronder zien we dan de regelbare equalizer, waarvan de werking afhankelijk is van het gekozen versterkermodel. Met de gain regel je het inkomend signaal, maar bij de tube en vintage versterkermodellen kan je hiermee ook de sound oversturen zoals bij een echte lampenversterker. Met de master volumeknop regel je het volume van het uitgaand signaal. Met de 4-bands equalizer (bestaande uit low, low mid, high mid en high) regel je de frequenties, dit gebeurt - net als bij de gain en het master volume - trapsgewijs wanneer je aan de knop draait. Deze knop heeft ook LED-indicatie, wat handig is als je in het donker wat wil bijstellen.
Over naar het display. In de beginstand geeft het scherm de geselecteerde bank aan met de opgeslagen instellingen: de gekozen amp, effecten, het cabinet, etc. Er zijn ook user banken waar je je eigen gecreëerde banken kan opslaan en terug oproepen.
Vervolgens zijn er acht slots waarbij we de gekozen amp, het speaker cabinet en de effecten kunnen toewijzen per slot. In het systeem-menu kan je de balanced D.I. mode selecteren, of naar de amp mode, midi functions en firmware update gaan.
Naast het display vind je enkele selectietoetsen, zoals de “slot select” (om het slot te activeren). Met de “slot on/off” schakel je het slot aan of uit, je ziet dan dat het slot doorstreept is indien uitgeschakeld. Met “Exit” ga je uit een menu en keer je terug naar het vorige. Met “Store” sla je de gemaakte instellingen op in een bank. “Recall/tap” dient om een instelling van het interne geheugen op te roepen. Indien je deze knop lang indrukt, kan je het tempo ingeven via de enter-knop (dit wanneer je gebruik maakt van een delay effect in een slot). De “Value” is een regelknop waarmee je de waarden van de amp, de effecten, etc. kan instellen. Je zal merken dat dit niet zomaar op 1-2-3 is klaargespeeld, je kan immers alles van A tot Z regelen! Een leuke extra is dat je een externe SD-kaart kan gebruiken voor nog meer geheugen, of dat je zelfs verschillende SD-kaarten kan maken per bezetting waarin je speelt.
Tenslotte zijn er nog pijltjestoetsen waarmee je zowel van boven naar beneden, als van links naar rechts kan scrollen. Kan je nog volgen? Op de versterker zelf werd alles wel vrij overzichtelijk gehouden, zodat je niet met te veel omwegen van het ene naar het andere menu kan scrollen. Nu eventjes het zweet van mijn voorhoofd vegen, en we gaan verder...

 

 

Aansluitingen

Laten we beginnen met de voorzijde. Daar bevindt zich de input, waar dus het signaal van je bas binnenkomt. Hiervan kan je de input regelen via de PAD-knop. Daarnaast vinden we ook een mini-jack aansluiting voor je hoofdtelefoon.
Verder naar de achterzijde. Ten eerste hebben we twee jack speakeruitgangen en één speak-on uitgang. De versterker heeft een vermogen van 300 Watt bij 8 Ohm en 500 Watt bij 4 Ohm. Bij de gebalanceerde XLR-aansluitingen kan je het uitgaand signaal zowel in stereo als in mono naar een P.A.- of opnamesysteem sturen. Hetzelfde kan je doen met de twee ongebalanceerde jackuitgangen. Daarbij kan je ook nog de groundlift in- en uitschakelen indien je last hebt van slechte aarding, of is er ook een +4dB of -10dB pad drukknop indien het uitgaand signaal te sterk of te zwak is.
Verder is er nog een USB-aansluiting om de firmware te updaten. Ook is er een MIDI-in en -thru om met een MIDI-pedalboard te werken. Hiermee kan je dan kan switchen of o.a. expressies en volume regelen via MIDI. Zelf heb ik hier weinig ervaring mee. Gitaristen maken meer gebruik van MIDI-pedalen dan bassisten, simpelweg omdat dit soort versterkers voor bassisten niet vaak voorkomt op de markt.
Ten slotte is er een effect loop circuit, SEND en RETURN, om externe effectpedalen aan te sluiten. De vraag is of dit nog nodig is met alles wat de MultiAmp te bieden heeft? Maar het is alleszins goed dat ze hieraan gedacht hebben!

 

 

Sound

Hier zou ik uren, nee dàgen over kunnen doorgaan als ik elke amp mode, ieder effect en elk cabinet zou bespreken binnen de MultiAmp. Maar goed, als je vertrouwd bent met de Markbass sound, kan ik je verzekeren dat deze versterker hetzelfde te bieden heeft. En met de Standard 104HR erbij is het plaatje helemaal compleet.
Eigenlijk kan je met de MultiAmp zoeken naar de Markbass amp die je het meest bekoort. De tube en vintage amps zijn zeer geslaagde simulaties van lampenversterkers. Van de beschikbare effecten heeft het ene effect betere gebruiksklare instellingen dan de andere. Maar gelukkig kan je overal nog de parameters regelen om het gewenste resultaat te bekomen. Erg veel mogelijkheden dus! Je zal zeker je eigen sound kunnen vinden, ook als je verschillende muziekstijlen speelt. Reggae, metal, jazz, funk,... Everything is possible!

 

 

Toepassing

Op dit vlak is de MultiAmp gewoonweg compleet. Van studio tot live, hij kan alles aan. Door de vele mogelijkheden is de MultiAmp natuurlijk meer weggelegd voor de professionele bassisten onder ons. Door de cabinetsimulaties en simulatie van de microfoonplaatsing, zit de Mark Studio plug-in eigenlijk ook op deze versterker, wat handig is voor home recording.

 

 

Budget

Dat Markbass niet goedkoop is, weten we al langer dan vandaag. Deze all-in-one versterker heeft een richtprijs van maar liefst €1849 incl. BTW. Met het bijgeleverde Standard 104HR cabinet van 800W dat maar liefst €1229 kost, bekom je best een dure set-up. Maar je krijgt natuurlijk waar voor je geld, zeker als je optelt wat je uitspaart aan versterkers, effectpedalen, etc. Deze set is dus het overwegen waard, zeker als als je veel verschillende sounds nodig hebt om in verschillende bezettingen en stijlen te spelen.

 

 

Conclusie

Een heel mooi concept, de MultiAmp! Qua sound en regelingen krijg je enorm veel mogelijkheden, waardoor dit een erg veelzijdig model is. Alle Markbass versterkers in één behuizing, met daarbovenop nog eens effecten met maar liefst 105 presets, én dan nog eens lege presets voor zelfgemaakte sounds. User banks om je eigen versterker- en effectinstellingen  op te slaan, die je ook nog eens kan in- en uitschakelen.
Spijtig genoeg had ik geen MIDI-pedaal om de MIDI-functies ten volle te kunnen testen. Maar het is dan ook niet echt gebruikelijk voor bassisten om met zo’n soort versterker te spelen. Misschien had tot voor kort geen enkele andere fabrikant de moed om zo’n all-in-one basversterker te maken. Nog maar eens een bewijs dat Markbass vooruitstrevend is en niet op z’n lauweren rust. Dat er een hoger prijskaartje aan vasthangt, was dan wel te verwachten. Zeker omdat dit model ook nog eens gemaakt is in Italië. Betrouwbare kwaliteit!
Je moet wel wat tijd investeren in het zoeken van je eigen sound, én je moet heel goed weten wat je wilt, anders wordt het een straatje zonder einde. Zoveel mogelijkheden zijn misschien wel leuk voor bassisten met veel ervaring, maar anders raad ik je aan om je nog even te verdiepen in studiowerk en sound. Hoe meer verschillende stijlen je hebt gespeeld en hoe meer ervaring je hebt met verschillende bands, hoe meer je weet welke sound ergens bij past.
De combinatie van de MultiAmp met het Standard 104HR speakercabinet is zeker geslaagd. Nu rest enkel nog de vraag naar wat je op zoek bent. Ben je op zoek naar slechts één goede bas sound, dan raad ik je de andere versterkers van Markbass aan. Ben je op zoek naar veel mogelijkheden en veelzijdigheid, dan is de MultiAmp een aanrader. Ik heb alvast mijn favoriete materiaal van Markbass gevonden, nu jij nog...