aanmelden
LTD Vintage 214
Bass 29-01-2014
door:

BASS GUITAR

 

 

En we zijn weer vertrokken voor 2014. Nog even mijn beste wensen aan de trouwe lezers van dit magazine. 2014 is alvast met een vliegende start begonnen en zo ook de reviews voor Meet Music. Deze keer krijgen we met de Vintage 214 een bas toegestuurd van ESP LTD guitars & basses. Bij de eerste aanblik van deze bas blonken mijn ogen van plezier! Een vintage bas met precision neck en een jazz element brug pick-up configuratie. We vliegen er meteen in: inpluggen, spelen en bespreken!

 

Concept

 

 

LTD van ESP is eigenlijk de budgetreeks van ESP, een gerenommeerd Japans merk van hoogwaardige gitaren en bassen. De Japanners staan bekend voor hun uitstekende kwaliteitszorg en dat zie je ook bij deze bas. LTD is eigenlijk wat Squier van Fender is. Deze bas behoort tot de Vintage reeks die grote gelijkenis vertoont met de gekende Fender modellen - de Precision en Jazz bassen - maar dan met een veel gunstiger prijskaartje. Of dat er veel werd ingeboet aan kwaliteit zullen we zo meteen merken. Maar deze bas maakt qua look alleszins al een goede eerste indruk!

 

 

 

Bouw

 

 

Het eerste wat mij meteen opviel is de body, die naturel werd gehouden met een glanzende, doorzichtige laklaag. Ik heb de indruk dat het hout zorgvuldig werd uitgekozen. Eerst en vooral door de houtnerven die mooi in het oog springen, maar ook door het gewicht. De body is van swamp ash, een vaak gebruikte houtsoort bij voornamelijk hoogwaardige bassen. Het gewicht en de houttekening doen me denken aan een Marcus Miller jazzbass die ik vorig jaar in handen had. Een mooi compliment! En als je het prijskaartje vergelijkt, weet je wel hoe laat het is...
De body bestaat uit drie stukken swamp ash die goed matchen met elkaar. De nek bestaat uit één stevig stuk maple,  dankzij z’n rigiditeit een populaire houtsoort voor nekken. Deze werd op de traditionele Fender manier bevestigd met vier bouten en een bevestigingsplaatje waar LTD-logo werd ingekerfd. De toets bestaat uit een mooi stuk rosewood - eveneens een populaire houtsoort. Never change a winning team, zullen ze bij ESP gedacht hebben. De kop is bijna identiek aan die van Fender, maar de onderzijde van de kop is wat ingekort met een kleinere krul om toch een verschil te maken. De toets heeft 21 frets met positiemarkeringen, met op de twaalfde fret een inlay met de benaming van deze bas. De Vintage 214 is passief met een precision pick-up aan de nek en een jazzbass element aan de brug. Het beste van de twee meest gekende bassen ter wereld: de diepe precision klank en de knorrende brugklank van een jazz element. De elementen zijn door ESP zelf ontworpen pick-ups. De slagplaat is die van een precision met de twee volumeknoppen (een per pick-up) en een toonregelaar op gemonteerd. De hardware is afkomstig van ESP zelf. De brug ziet er op het eerste zicht uit als een traditionele brug, maar is toch iets langer qua zadellengte. Doet mij meer denken aan een Leo Badass brug die ook wordt gebruikt bij de Marcus Miller bas, waardoor de snaren iets strakker zijn en zo minder weerstand geven bij het spelen. De stemsleutels zijn traditionele “klavertje drie”-sleutels. De jack input zit aan de zijkant van de body, met nog een beschermend jackplaatje. Op die manier komen er geen krassen op de laklaag wanneer je de jack wil inpluggen.
Voor een vrij traditionele bas heb ik toch nog flink kunnen uitweiden over de bouw! Hij is zeer mooi afgewerkt en kwalitatief hoogstaand. Dit model werd goed uitgedacht en dat zie en voel je ook. Het enige minpuntje dat ik kon vinden, was dat de regelknoppen niet helemaal kaarsrecht gemonteerd zijn, maar met een inbussleutel is dit zo verholpen. Moest er “Made in Japan” op het model gestaan hebben, had ik dit geloofd! Enkel aan de kostprijs kan je zien dat dit niet zo is.

 

 

Handleiding/toebehoren
 

Een handleiding is niet aanwezig, maar dat hoeft ook niet. De regelingen wijzen zichzelf uit en alles aan deze bas is vrij standaard. Qua toebehoren werden er nog twee inbussleutels geleverd om de zadeltjes van de brug en de trussrod van de nek af te stellen.
 

Aansluit- en regelmogelijkheden

Er is dus een jackingang met beschermplaatje aan de zijkant van de body. De regelmogelijkheden werden beperkt tot volumeknoppen: één voor de precision nek pick-up en één voor de jazz brug pick-up. Hiermee kan je de twee pick-ups op elkaar afstellen, wat al verschillende klankmogelijkheden biedt. De derde regelknop is een toonregelaar. Hoe meer je die opendraait, hoe meer hoge frequenties je toevoegt aan je sound. Het zijn beperkte toonregelingen, maar dit is dan ook een passieve bas. Niettemin vind ik dat je al veel verschillende klankmogelijkheden krijgt die je voor heel wat muziekstijlen kan gebruiken.

 

 

Sound

Deze bas heeft haar naam niet gestolen: niet alleen op vlak van looks, maar ook qua sound. Meteen krijg je de vertrouwde sound van een goéde P-J (precision jazz) bas. Ik kreeg meteen heimwee naar mijn eerste goede bas, die ik lang geleden - en achteraf met spijt in het hart - heb verkocht. Dat model had qua pick-ups ook een P-J configuratie, maar dan reversed. Wanneer ik op de Vintage 214 begon te slappen, kreeg ik meteen die goede, ronde sound die ik ook kreeg bij m’n oude bas (met nog meer spijt van die verkoop tot gevolg). Zoals ik eerder al vermeldde: je krijgt het beste van twee bassen! Je hebt de ronde, ronkende sound van een precision pick-up, met de attack en knor van een jazz pick-up aan de brug. Belangrijk detail: de pick-ups geven niets van storing of “hum”. Geloof me, de sound klinkt heel natuurlijk en echt, en knàlt uit je speakers. Voor een passieve bas krijg je toch een redelijk hoge output. Onlangs had ik een nachtelijk moment van inspiratie dat ik moést opnemen. Ik heb toen deze bas rechtstreeks ingeplugd op mijn Pro Tools. En wauw, wat een klank kreeg ik te horen wanneer ik mijn ingespeelde partij beluisterde!

 

 

Bespeelbaarheid

Hier werd gezorgd voor een moderne touch aan deze vintage bas. Het eerste wat me opviel, is de dunne nek aan de achterzijde. De snaren zitten wel standaard 19mm van mekaar. Het is even wennen, zeker omdat je verwacht dat wanneer je zo’n bas vastneemt, je een stevig stuk hout in je handen zal krijgen. Maar eens je wat meer hebt gespeeld, denk je hier niet meer aan en laat de bas zich heel vlot bespelen. Het enige probleem van zo’n flinterdunne nek, is dat die sneller kan plooien. Maar ik heb het gevoel dat er een goede trussrod inzit die het geheel stevig en stabiel houdt. De actie van de snaren zat ook meteen juist. De bas hangt goed in balans wanneer je rechtstaand speelt met een draagriem.

 

 

Toepassing
 

Tja, is er een toepassing waarbij je zo’n bas niet kan gebruiken? Dankzij de pick-up configuratie staat dit model haar mannetje bij zowel jazz en blues als funk, reggae, pop, rock, etc. Bassisten die meer houden van een agressieve, opgefokte en actieve basklank, zal ik toch een ander model moeten aanraden. Maar deze bas zal zowel beginners als semi-professionele en professionele bassisten kunnen bekoren! Zowel live als in de studio kan deze bas de job aan.

 

Budget

 

 

Wat kost deze Vintage 214 nu? Hou je vast! Slechts €458,59 incl. BTW. Dit is, als je het mij vraagt, een haast “belachelijke” prijs voor een bas van dergelijke kwaliteit. Dankzij de lage kosten en het strenge oog van ESP, is deze bas een geduchte concurrent voor alles wat zich in deze prijsklasse bevindt. Ik vind alvast dat de Vintage 214 z’n prijs meer dan waard is.

 

 

Conclusie

Veel mensen vragen hoeveel bassen ik al heb en of ik er veel koop na ze getest te hebben. Wel beste vrienden, het is soms heel verleidelijk, maar ik moet mijzelf tegenhouden om niet alle leuke dingen te kopen die mijn kant uit komen. Deze ESP LTD Vintage 214 is er ook zo eentje. De verleiding is zeer groot, want dit model toont me dat ik nog zo’n goede P-J bas in mijn collectie mis. Deze bas is enorm laag geprijsd, zeker als je ziet wat voor kwaliteit het model uitstraalt. Alleen al de body is een streling voor het oog, en aan het gewicht voel je dat het hout zorgvuldig werd uitgekozen. Ook de sound en de bespeelbaarheid zijn dik in orde. Het is even wennen aan de dunne nek, maar als je even hebt gespeeld, merk je daar niets meer van.
Ik zou positieve punten kunnen blijven opsommen, maar als je een goed instrument in handen hebt, kan je soms sprakeloos zijn. Dat heb ik ook met deze bas! Zeker als je kijkt naar de prijs... Ben je op zoek naar een precision-jazz bass met een mooie afwerking en een goede sound, dan zit je met deze Vintage 214 aan het juiste adres. Dit is alvast een geduchte concurrent binnen deze prijsklasse. Je zal zeker niet teleurgesteld zijn!