aanmelden
Yamaha TRBX 504
Bass 29-11-2013
door:

BASS GUITAR

 

 

Dat Yamaha haar sporen reeds heeft verdiend in de muziekwereld, werd al meermaals bewezen. Het uitgebreide en veelzijdige aanbod aan muziekinstrumenten van het merk, bevat ook leuk en interessant materiaal voor bassisten. Zo vertrouwden bijvoorbeeld grote namen als John Patitucci, Billy Sheehan, Nathan East en vele anderen reeds op Yamaha’s expertise op vlak van basgitaren. Naast de heruitgave van de gekende BB serie, is het al even geleden dat het merk nog eens een nieuw basmodel heeft uitgebracht. Ditmaal werden we verrast met de nieuwe TRBX!

 

Concept

Op haar website beschrijft Yamaha de TRBX kort maar krachtig, als een strak basmodel met een mahoniehouten body. Het model beschikt over een vrij eenvoudige en veelzijdige actieve/passieve toonregeling, met een breed klankpallet als resultaat. Dit moet ervoor zorgen dat deze basgitaar haar mannetje kan staan in verschillende situaties. Daarnaast heeft Yamaha ook geprobeerd de prijs van dit model te drukken, om zo hun know-how en expertise ook bereikbaar te maken voor mensen met een beperkter budget! Benieuwd of deze basgitaar onze verwachtingen kan inlossen...

 

Bouw

Tijdens het testen viel het me op dat de TRBX op vlak van look en design veel mensen aansprak. Vooral de kleur van de lak op de body (translucent brown) sprong in het oog. Deze matte laklaag oogt niet alledaags en vormt een leuke afwisseling tegenover de gebruikelijke hoogglanzende laklaag. Wel merkte ik op dat deze matte schijn na langer gebruik, gek genoeg, iets meer begint glanzen.
De body is opgetrokken uit mahoniehout, bij gitaren een vaak gebruikte houtsoort. De nek bestaat uit vijf aan elkaar gelijmde delen: drie stukken maple met twee stroken mahonie er tussenin. Dit zorgt voor meer stabiliteit en oogt best mooi. De nek werd aan de achterzijde heel mooi fijngeschuurd. De toets heeft 24 frets (of 2 octaven) en is gemaakt van rosewood, wat voor dit onderdeel dan weer één van de meest gebruikte houtsoorten is. Er werden zowel op de toets als langs de zijkant indicatiestippen aangebracht. De nek werd met vier schroeven aan de body bevestigd.
De TRBX beschikt over zwarte nickelkleurige “die-cast” hardware die perfect past bij de look van de bas. Maar wat betekent “die-cast” precies? Het wil zeggen dat de metalen onderdelen worden gemaakt door het metaal in een precieze, machinaal gemaakte mal te gieten. Dit zorgt ervoor dat er nadien minder machinale bewerking nodig is en de productiekosten zo gedrukt kunnen worden. Belangrijk om weten is dat de hardware hierdoor evenwel niét van slechtere kwaliteit is! De pick-ups werden ontwikkeld door YGD, oftewel Yamaha Guitar Developement. Aan de voorzijde van de body zitten vijf regelknoppen en een switch, maar daarover vertellen we later meer. Aan de achterzijde zit een afdekplaatje voor de elektronica en een openklapbaar batterijvakje. Hier ontdekte ik ook een ledje dat begint te branden wanneer de batterij bijna leeg is. De jackingang werd extra verstevigd met een jackplaatje, zodat je daar geen krassen kan maken op de laklaag. De TRBX is vrij licht qua gewicht en kreeg over het algemeen een strakke, maar robuuste look mee.

 

Handleiding & Toebehoren

In de meegeleverde handleiding staat beschreven hoe je de bas het best afstelt en onderhoudt. Over de functies van de regelknoppen en de switch vinden we jammer genoeg niets terug. Dit is een standaard handleiding voor alle modellen van Yamaha. Verder krijgen we bij de basgitaar ook een instrument jack-kabel.

 

Regel- en aansluitmogelijkheden

Dit is een actieve bas die je dankzij een switchknop in actieve of passieve modus kan zetten. Dit is handig wanneer je batterij plots leeg is, omdat je dan verder kan spelen in passieve modus. Ook is die passieve sound interessant voor wanneer je opnames doet in een studio, gezien sommige technici niet houden van actieve toonregelingen.
Over naar de vijf regelknoppen! Met de volumeknop regel je het uitgaand signaal van je bas. Met de Blend regel je de balans tussen de twee pick-ups. Deze knop heeft ook een “klikstand” in het midden die aangeeft dat je beide pick-ups volledig gebruikt. Vervolgens is er de driebands equalizing met Bass voor de lage frequenties, Mid voor de mid frequenties en Treble voor de hoge frequenties. Dit alles kan je bijstellen in de actieve modus. Indien je passief speelt, is er een extraatje voorzien: de Treble wordt in deze modus een knop voor de toonregeling, waarmee je dan meer bass of treble kan toevoegen.

 

Sound

En hier knalde de vertrouwde Yamaha sound meteen uit mijn speakers! Strak, met veel definitie en met genoeg laag. De sound heeft een mooi karakter, met een leuke growl en een lekkere knor wanneer je de brug pick-up meer opendraait. Hiervoor zorgen Yamaha’s zelf ontwikkelde quad coil pick-ups. Het is leuk dat je de keuze hebt tussen actief en passief, met meer soundmogelijkheden als resultaat. Passief klinkt de bas iets zachter en minder opgefokt, gezien je in actieve modus meer een bassignaal “op steroïden” bekomt. Door deze mogelijkheden kan je switchen van een jazzy naar een agressieve metal sound. Dankzij dit brede klankpallet is onze bas erg veelzijdig!
 

 

Bespeelbaarheid

Het bespelen van de nek is een zaligheid. Hij werd simpelweg fijngeschuurd en kreeg geen glossy laklaag. Ook is de nek vrij dun, maar toch niet té dun, waardoor je toch nog het gevoel hebt dat je een “goed stuk” hout in je handen hebt. De nek is zeer geschikt voor vingervlugge loopjes. De body zelf is heel licht, in het begin was ik zelfs bang dat de bas last zou hebben van neckdive. Dit wil zeggen dat de kop van de hals naar beneden helt als die veel zwaarder uitvalt dan het gewicht van de body. In dat geval moet je de bas ophouden tijdens het spelen, wat natuurlijk niet gewenst is omdat je je hand  liever vrijhoudt om goed te kunnen spelen. Tenslotte is er nog de actie, en die is goed afgesteld. Kortom, thumbs up op vlak van bespeelbaarheid!

 

Toepassing

Ik weet het, ik heb het al gezegd, maar de TRBX is erg veelzijdig! Ze kan heel verschillende genres aan, gaande van jazz, funk en reggae, tot metal. Ook is deze basgitaar erg interessant voor studiogebruik, omdat je de mogelijkheid hebt om te schakelen tussen actief en passief. Daarnaast kan de TRBX zware live situaties aan dankzij haar strakke en vooral robuuste afwerking. Dit model is helemaal geschikt voor beginnende bassisten die op zoek zijn naar betaalbare kwaliteit. Maar uiteindelijk kan ik de TRBX zeker ook aanbevelen bij semiprofessionele of zelfs professionele bassisten!

 

 

Budget

Zelf had ik de TRBX 504 geschat op een €600 à €700, maar de prijs ligt met haar €498 incl. BTW zelfs nog lager! Binnen deze prijsklasse en het huidige marktaanbod, steekt deze basgitaar er met kop en schouders bovenuit! Je komt niet alle dagen tegen dat je voor zo’n budget zoveel regelmogelijkheden en een goede bespeelbaarheid in de plaats krijgt. Een pluim voor Yamaha!

 

Conclusie

De TRBX 504 is een strakke, robuuste bas die in het oog springt, met veel mogelijkheden en een breed toepassingsgebied. Ook de prijs is een geweldig pluspunt, gezien dit degelijke materiaal nu ook binnen het bereik ligt van bassisten met een beperkter budget. Ook bevat de TRBX leuke extraatjes, zoals een ledje dat aangeeft dat de batterij bijna leeg is. De toonregeling in de passieve modus en de uitgebreide equalizing-mogelijkheden in de actieve modus zorgen voor een veelzijdige sound. Ook op vlak van bespeelbaarheid heb ik niets negatiefs te melden. Het enige minpuntje is dat de matte laag na verloop van tijd toch wat glanzender wordt. Let wel: de laklaag verdwijnt niet, enkel de matte bovenlaag vervaagt! De TRBX 504 is een geduchte tegenstander van andere basmodellen binnen deze prijsklasse. Yamaha laat duidelijk van zich horen!