aanmelden
Tech 21 Bass Boost Chorus, Bass Boost Fuzz & Red Ripper
Bass 27-03-2014
door:

EFFECT PEDALS

Tech 21, de firma die gekend staat voor zijn sans amp technologie, laat ons de laatste tijd goed werken! Zo mochten we onlangs nog hun VT BASS 1000 en VT BASS DI testen, en deze keer kregen we drie effectpedalen toegestuurd. Die twee eerste “speeltjes” konden me alvast bekoren, benieuwd of deze effectpedalen ook aan mijn hoge verwachtingen zullen voldoen! Op mijn testbank liggen de Bass Boost Chorus, de Bass Boost Fuzz en de Red Ripper. Wat die doen met onze bassound, kom je te weten in deze review. Inpluggen en spelen maar!

 

Concept
 

Tech 21 wil met deze modellen iets meer bieden dan de standaard effectpedalen die al op de markt zijn. Dit zijn mooie en veelzijdige pedaaltjes met hoogwaardige componenten en een stevige behuizing. De Bass Boost Chorus is, zoals de naam al doet vermoeden, een chorus effect dat je het gevoel heeft dat twee bassisten tegelijkertijd dezelfde baslijn aan het spelen zijn. Dat is meteen ook de beste manier om een chorus effect te omschrijven. Dit pedaal herbergt redelijk wat goede en verschillende chorus sounds. De Red Ripper en de Bass Boost Fuzz zijn allebei fuzz pedalen voor bas. Fuzz pedalen geven een vuilere klank aan je sound, bijna zoals een distortion. Terwijl de Bass Boost Fuzz eerder traditioneel is, is de Red Ripper specialer. De R.I.P. knop geeft een bepaalde “harmonic sweep”-simulatie die dit pedaal een andere dimensie geeft dan een standaard fuzz model.
 

 

Bouw
 

De elektronica wordt beschermd door een stevige, doch lichte, metalen behuizing. Tech 21 koos voor een originele look, waardoor de pedalen zich onderscheiden van die van andere merken. De knoppen doen mij denken aan de standaard regelknoppen die je kan terugvinden op een Fender Jazz Bass. De aan/uit-drukknop is ook een standaard footswitch die geen klik maakt als je hem indrukt. Onderaan heb je nog een openklapbaar batterijvakje en antislip-pootjes. De pedalen zijn mooi en degelijk afgewerkt, en worden geleverd in een fraai metalen doosje. Als dat geen service is!
 

 

Handleiding & Toebehoren

Ik geef Tech 21 een pluim voor z’n handleidingen! Naast een voorwoord en een korte uitleg, krijgen we nog eens een volledige omschrijving van de regelknoppen en hun functies. Maar daar waar handleidingen van de meeste merken zich tot deze info beperken, gaat Tech 21 een stapje verder. Je krijgt enkele voorbeelden van gebruiksklare settings, zodat je hier meteen mee kan starten. Wil je wat verder fijnstellen en aanpassen? Geen nood, in de handleiding is er ruimte voorzien waar je gestructureerd je eigen settings kan neerpennen. Met deze uitgebreide handleiding heeft Tech 21 er dus voor gezorgd dat de pedaaltjes heel gebruiksvriendelijk zijn!
 

Regelmogelijkheden

We bekijken de regelmogelijkheden eens per pedaal en beginnen met de Red Ripper. Met de Level knop stel je het volume van het pedaal af ten opzichte van je cleane signaal. Daarnaast hebben we een 3-bands equalizer met high, mid en low. Hiermee kunnen we onze frequenties fijnstellen. De low pass filter geeft iets meer laag aan je sound en haalt de high end frequenties uit het signaal als je speakers hebt met tweeters. Dan is er de drive knop die een beetje werkt zoals een overstuurd lampensignaal dat je kan afstellen. De R.I.P knop voegt meer harmonie toe aan je distortion, en geeft er tegelijkertijd een andere dimensie aan. Hij werkt als een soort sweep effect, en als je deze knop meer opendraait, klinkt het alsof twee verschillende distortion klanken met elkaar blenden. Een maf effect!
Over naar de Bass Boost Fuzz. Dit pedaal beschikt eveneens over een Level knop, met daarnaast de Tone, waarmee je de hoge frequenties afsnijdt en meer bas toevoegt aan je sound, zonder daarbij de mid frequenties te verliezen. Ook dit pedaal heeft een Drive knop, met dezelfde werking als de Drive op de Red Ripper. Met de “+clean” regelknop voeg je een extra dosis van het oorspronkelijke bassignaal toe aan je sound. Verder is er nog het regelbare Boost-kanaal waarmee je tot 21dB meer signaal  genereert, zonder daarbij het signaal te oversturen (of toch niet vanuit het pedaal zelf). Hier hebben we dus twee schakelaars, één voor het inschakelen van de fuzz en één voor het inschakelen van de boost.
Tenslotte de Bass Boost Chorus! Met de Mix knop stem je het effectsignaal af met het cleane signaal. Ook hier hebben we de Tone knop, die voor hetzelfde effect zorgt als bij de Bass Boost Fuzz. Met de Speed knop regelen we de snelheid van de modulatie regelen (van 2 Hz tot 10 Hz) en met de Depth regelen we de diepte van de modulatie. Hoe meer je deze opendraait, hoe meer “wobbly” je sound wordt. Detune regelt de stemming van het chorus effect: als hij op 12u staat, is hij in perfecte stemming. Draai je meer naar links, dan wordt de stemming naar beneden en rechtsboven getrokken. De Level Boost knop zorgt ervoor dat je het effectsignaal tegenover het cleane signaal kan afstellen, zonder een val in de signaalsterkte wanneer je die inschakelt. Als kers op de taart is er nog de Multi Voice knop. Hiermee krijg je meer lagen dan bij de standaard enkelstemming, wat het chorus effect verbreedt.

 

 

Aansluitingen

Alle pedalen hebben een in- en uitgang, met een standaard jack aansluiting en een aansluiting voor een 9V D.C. adapter, voor de stroomvoorziening. Heb je geen adapter? Geen nood, je krijgt de mogelijkheid om een 9V batterij onderaan het pedaal aan te sluiten via het batterijvakje.

 

 

Sound

Deze keer beginnen we met de Bass Boost Fuzz. In combinatie met de regelbare boost, is dit pedaal best interessant. Wanneer we de instellingen van de handleiding toepassen, bekomen we goede en vette fuzz sounds die helemaal klaar zijn voor gebruik. De boost maakt het nog interessanter om je signaal op te krikken in bijvoorbeeld een refrein of een luid stuk, zodat we mee kunnen op het niveau van de gitaristen. De sounds zijn zeer overtuigend en klinken dankzij de goede regelmogelijkheden zowel diep als heel gedefinieerd.
Over naar de Red Ripper, die er voor mij wat uitsteekt tegenover andere fuzz pedalen op de markt. De R.I.P. knop geeft deze fuzz sound net die extra, andere dimensie. Je krijgt de indruk dat je zowel met een fuzz als met een synthachtig effect aan het spelen bent. Een heel maf effect dat me zeker kan bekoren! Check zeker ook hier de settings uit de handleiding.
En last but not least, de Bass Boost Chorus. Zelf ben ik geen echte fan van chorus effecten: de meeste pedalen geven meteen die jaren ‘80 chorusklanken die ik persoonlijk wat voorbijgestreefd vind. Maar goed, meningen moeten soms herzien worden! Met dit pedaal bekom je ook die typische jaren ‘80 chorus, maar daar stopt het niet. Na de instellingen uit de handleiding te hebben toegepast, bekwam ik toch chorusklanken die me konden bekoren. Er zaten zelfs enkele sounds bij die me aan bekende nummers deden denken waarin de bassist een chorus effect gebruikt. De vele regelmogelijkheden zorgen er dus voor dat dit een zeer veelzijdig choruspedaal is geworden! Tenslotte bereik je dankzij de Multi Voice een breder klankspectrum, wat het pedaal die extra originele touch geeft.

 


 

Toepassing

Vergeleken met gitaristen, zijn bassisten natuurlijk geen grote gebruikers van effectpedalen. Maar als je ze gebruikt op de juiste momenten, kunnen een paar goede effecten er altijd voor zorgen dat je als bassist opvalt. De Bass Boost Fuzz en de Red Ripper zijn meer weggelegd voor bassisten die houden van een vuile klank - vooral toegepast in stevige rock en metal, of crossover. De Bass Boost Chorus heeft dan weer een iets breder toepassingsgebied en kan zowel gebruikt worden bij fusion, rock en pop, als voor een intro van een nummer. Daarnaast is hij ook leuk bij een fretloze bas, wat vroeger erg populair was. Denk maar aan het nummer “Wherever I lay my hat”, waarop Pino Palladino te horen is en zo bekend is geworden als bassist. Wat een effect al niet kan doen voor je carrière! Nog even vermelden dat deze sounds geschikt zijn voor zowel live- als studio- opnames.

 

 

Budget

De kostprijs van deze pedalen? €260,61 voor de Bass Boost Chorus, €236,81 voor de Red Ripper en €213,01 voor de Bass Boost Fuzz (alle incl. BTW). Dit zijn niet meteen instapprijzen voor effectpedalen... Toch kunnen we hier, gezien de kwaliteit van de pedalen, spreken van een rechtvaardige prijs. Binnen deze prijsklasse mag je er al zeker van zijn dat je een goed effect in handen hebt. Het beste zou zijn dat je de pedalen eerst even kan uittesten, om te zien of je ze kan gebruiken in je band.

 


 

Conclusie

Toen ik begon te schrijven aan deze review, was ik een beetje sceptisch... Klankeffecten aanbieden die al “in vele geuren en kleuren” worden aangeboden door andere fabrikanten? Hmmm. Toch moet ik eerlijk toegeven dat Tech 21 er in is geslaagd standaard effecten aan te bieden, die toch anders en veelzijdiger zijn dan de meeste pedalen op de markt. De Red Ripper en de Bass Boost Chorus zijn zo bijvoorbeeld al twee pedalen die me bij zullen blijven - en dat voor iemand die niet houdt van een chorus effect! De Bass Boost Fuzz is dankzij z’n regelbare boost ook heel interessant. De goede handleiding en de gebruiksklare, geloofwaardige sounds zorgen ervoor dat deze pedalen heel gebruiksvriendelijk zijn. Je zal enkel wat dieper in je geldbuidel moeten tasten. Ik adviseer dan ook, nogmaals, om deze pedalen eerst uit te testen en te zien of je ze zeker kan gebruiken voor je eigen band. Maar ze zijn alvast zeker de moeite waard!