aanmelden
Reverend Jetstream 390 & Sensei RA
Guitar 27-08-2014
door:

ELECTRIC GUITARS

 

Reverend Guitars is hier niet heel bekend, maar met een nieuwe Nederlandse importeur komt daar mogelijk verandering in. Uit de eerste zending zochten wij de Jetstream 390 en Sensei RA uit voor een test.

 

Inleiding

 


Sinds de oprichting in 1997 is Reverend Guitars snel gegroeid. Was het eerst een eenmansbedrijf van gitaarbouwer en industrieelontwerper Joe Naylor, nu is het een serieus merk dat een flink aantal eigen ontwerpen in huis heeft die in Korea geproduceerd worden. Dat het merk niet onopgemerkt is gebleven, is te zien aan de flinke groep gitaristen die een Reverend bespelen. We noemen Dan Auerbach (The Black Keys), Billy Corgan, Reeves Gabrels (David Bowie) en Carl Verheyen.
Op de Vulcano (Flying V) en Pete Anderson Eastsider T (Telecaster) na hebben alle modellen duidelijk een eigen look, die toch klassiek aandoet. Maar dat is niet alles wat over het merk te zeggen valt, want Reverend predikt het korina evangelie (deze vooral van Gibsons Flying V en Explorer bekende houtsoort  is voor alle solidbody’s gekozen om zijn klankkarakter) alsook het gebruik van een bass contour-regelaar, lockingtuners en grafieten topkam.

 

 


 

Jetstream 390


Reverend heeft zijn gitaren onderverdeeld in die met een gelijmde en met een geschroefde hals. De Jetstream valt in de laatste categorie en heeft een mensuur van 25,5 inch (648 mm). De asymmetrische body met binding heeft een eigen look die wel wat weg heeft van een gestroomlijnde Jazzmaster. Een afgeschuinde rand geeft de verder vlakke body extra speelcomfort en de chique, spiegelglad sunburst afwerking springt in het oog.
De beschikbare klanken komen uit drie CP90 elementen, de Reverend variant van een P90, in combinatie met een vijfstandenschakelaar. Volgens de website zijn het hals- en middenelement iets cleaner dan een standaard P90 terwijl de brugversie weer iets meer output heeft. Natuurlijk vinden we op de slagplaat onder de Wilkinson tremolo de standaard volume- en toonregelaar, maar echt uniek is de derde knop, de regelaar voor bass contour. Deze haalt als je ‘m terugdraait geleidelijk meer laag uit de klank.
De in zijdeglans afgewerkte esdoorn hals wordt met zes schroeven stevig aan de body verbonden, die hier is afgeschuind om alle 22 frets goed toegankelijk te maken. De frets zijn netjes gepolijst en afgewerkt, al sluiten ze bij de derde en vierde snaar niet overal even goed op de toets aan.

 

.

 

 


  

Sensei RA

 


Onze Sensei is helemaal in mat zwart afgewerkt met een binding rond body en toets. De dubbele cutaway, gelijmde hals, tune-o-matic brug en mensuur van 24,75 inch (628 mm) maken dit een aansprekend model voor de Gibson-liefhebber. Een voordeel van de Sensei is het gewicht van slechts 3,3 kg. Heerlijk.
De afwerking is ook hier goed uitgevoerd en de ebben toets laat een mooie glans zien. Het meest bijzondere aan ons testmodel zijn de Railhammer elementen, waar de letters RA naar verwijzen. Ze zijn ontworpen door Joe Naylor en combineren een magneetstrip (rail) voor de omwonden snaren met vergrote polen voor snaar 1, 2 en 3. Hierdoor moeten de bassnaren strak en helder klinken zonder dat de hoge snaren lijden onder een dun geluid. Onze nieuwsgierigheid is gewekt.
 

Bespeelbaarheid en klank

 


Een perfect afgestelde topkam zorgt bij beide gitaren voor een prettige bespeelbaarheid, al zou de actie van de Sensei nog wel iets lager kunnen. Met een radius van 12 inch is de toets vrij vlak, iets wat voor mijn gevoel het beste past bij de Sensei; de Jetstream had zeker baat gehad bij meer afgeronde toetsranden voor een ingespeelde feel. De CP90’s van deze gitaar geven een stevig rootsy geluid dat prima werkt voor pop, blues en americana, met name in combinatie met een clean of crunchy afgestelde versterker of een overdrivepedaal. Gaat de gain echter richting distortion dan worden de elementen wat rommelig. De middenstanden werken goed, waarbij de bass contour-regelaar extra kwaak kan toevoegen, vooral in stand twee. Over deze regelaar ben ik sowieso erg enthousiast. Extra helderheid voor akkoorden met een chorus? Iets minder laag bij een overstuurd geluid? Het is allemaal onder handbereik en werkt verassend goed.
De Railhammer elementen doen het erg goed op de Sensei. Ze hebben inderdaad een helder laag dat niet wollig of boomy is. Toch klinken ze warm en niet zo steriel als sommige actieve elementen. Ook voor de hoge snaren werkt het concept, want zelfs de hoge E klinkt lekker vol en stevig. Dit maakt de klank geschikt voor cleane partijen, maar ook met hogere gaininstellingen kunnen ze goed overweg.

 

Budget & Conclusie

 


Voor de Jetstream 390 betaal je €849 incl. BTW, voor de Sensei RA tel je €899 neer. Met deze modellen hebben we misschien wel de meest uiteenlopende solidbody’s uit het aanbod van Reverend naast elkaar gezet. Is de Jetstream juist geschikt voor alternatieve pop en rootsy stijlen, de Sensei moet daar niets van hebben en begeeft zich liever in de rockhoek. Een gitaar is een optelsom van enorm veel factoren, waardoor het lastig is te beoordelen welke invloed het korina heeft. Toch is onze indruk dat de klank hierdoor heel gebalanceerd en wat lichter is dan mahonie, maar minder open of helder dan essen. Hoe dan ook, wat ons betreft heeft Reverend zich bewezen met zijn mooi afgewerkte en goedgebouwde gitaren.