aanmelden
Kustom Sienna 65 Pro
Guitar 24-07-2014
door:

COMBO AMP FOR ACOUSTIC GUITAR

 

Met goedkope elektrische gitaarversterkers worden we al ettelijke jaren (wat zeggen we, decennia!) bestookt alsof we in een artilleriebombardement van de eerste wereldoorlog zitten. Maar de laatste jaren komen de goedkopere modellen voor de akoestische gitaristen onder ons. Terwijl een kleine tien jaar geleden deze versterkers nog hoofdzakelijk werden gemaakt door enkele kleinere bedrijven, heeft nu zowat elk merk wel zijn eigen model binnen deze reeks. Vandaag bekijken we een model van Kustom, namelijk de Sienna 65 Pro.

 

 

Algemeen

Concept
Het idee achter deze versterker is perfect te vergelijken met dat van de gemiddelde elektrische gitaarversterker, maar dan gericht op de akoestische gitarist. Men probeert bij Kustom een versterker te voorzien die alle nodige functies biedt, met daar bovenop nog enkele extra features die de versterker extra moeten doen opvallen tegenover de concurrentie. Daarnaast streeft men er bij Kustom naar een zo scherp mogelijke prijs te voorzien. Benieuwd of ze dat allemaal gaan kunnen waarmaken!

 

 

 

Vormgeving 
Terwijl vele merken voor hun akoestische versterkers kiezen voor een redelijk strakke en moderne look, houdt Kustom het redelijk klassiek. Bruine tinten en zwarte hardware leveren een styling op die een stuk klassieker is dan wat je bij zo’n moderne versterker zou verwachten! We kunnen ook meteen even vermelden dat de Sienna 65 Pro onverwacht groot uitvalt. Doorgaans zijn akoestische versterkers zeer compact, maar de Sienna Pro is hierop een uitzondering!


 

Handleiding
De handleiding is zeer beperkt. Je krijgt enkele A4-pagina’s voorgeschoteld, maar de meeste daarvan zijn veiligheidsvoorschriften (en die verschillen niets met die van andere versterkers). De effectieve gebruiksaanwijzing beperkt zich tot een enkele bladzijde waarop alle functies van de knoppen en aansluitingen kort worden overlopen. We hopen dus dat de bediening dermate simpel is dat je de handleiding niet gaat nodig hebben!

 


 

Garantie
Eén jaar garantie onder de gekende en alom geldende voorwaarden.

 

Bouw

Behuizing
De reden waarom de Sienna 65 Pro zoveel groter uitvalt dan de modellen van de concurrentie, wordt al snel duidelijk: men heeft voor een 12” speaker gekozen. Voor elektrische gitaristen zal dit misschien bizar klinken. Een 12” speaker is voor hen immers de normaalste zaak! Maar bij akoestische versterkers opteert men doorgaans voor kleinere speakers, van 8” tot zelfs 6”. Kies je voor een grotere speaker, dan moet de behuizing natuurlijk mee groeien.
De houten wand rond de speaker levert meteen een stevige speakerkast op, en de Sienna 65 Pro lijkt bestand tegen een aardig stootje. De afdekking van het technische deel achteraan is gemaakt uit kunststof, terwijl men de onderzijde (binnenin de speakerkast) uit metaal heeft gemaakt. Het is ook binnenin de versterker dat je de extra aansluitingen, zoals de fx-loop, vindt. Achteraan de versterker is er niets te zien! Een heel mooi detail is het controlepaneel, dat is gemaakt uit een stuk “birdseye” maple dat niet zou misstaan als hals van een gitaar. Ik ken enkele gitaarbouwers die hier schande over zouden schreeuwen, maar het ziet er wel heel erg leuk uit.

 

 

Afwerking
Op vlak van afwerking kunnen we de Sienna 65 Pro niet op fouten betrappen. Alle onderdelen zitten stevig op hun plaats, en de stoothoeken leveren alle nodige bescherming. We kunnen slechts één ding aanmerken: het feit dat de versterker groter (en steviger) is dan de gemiddelde akoestische versterker zorgt er voor dat hij ook een stuk zwaarder is. Ik stel mij echter de vraag of het handvat bovenop de versterker op lange termijn wel is opgewassen tegen dat hogere gewicht. Een iets steviger exemplaar had misschien geen slecht idee geweest!
Mogelijkheden

Aansluitingen
Gelukkig heeft men bij de aansluiting het sterkste punt van de meeste akoestische versterkers wél overgenomen: je krijgt namelijk een XLR- én een jack-input. Deze kan je tegelijk gebruiken, waardoor je de versterker kan gebruiken om bijvoorbeeld tegelijk gitaar en zang te versterken. Dit is een gouden combinatie, en zorgt ervoor dat je bepaalde optredens op repetities met één enkele versterker kan afwerken. De jack-input is zelfs ontdubbeld: je hebt een aparte input voor je piëzo-signaal en voor het signaal van een actieve pickup. Dit laatste klinkt normaal gezien altijd luider en om problemen te vermijden wordt het inputvolume van deze aansluiting wat verlaagd. Vergelijk het gerust met de Hi/Lo input op sommige andere versterkers. Alle andere aansluitingen moeten we dus binnenin de speakerkast gaan zoeken: daar vinden we nog aansluitingen voor een extra speakerkast, een line out, een fx-loop en een aansluiting voor de optionele footswitch (om de effecten mee aan of uit te zetten). Een aardig pakket dus!

 

 

Bedieningspaneel
Met zoveel aansluitingen kan het niet anders of het bedieningspaneel heeft ook aardig wat te bieden. Van links naar rechts krijg je eerst het XLR- kanaal, met gain, low, mid en high regelingen. Dit kanaal is tevens voorzien van een schakelaar om de effecten aan en uit te zetten en een switch om de fase om te gooien. Dan volgt het tweede kanaal, met wederom een gain-regeling gevolgd door low en high controls.
Vervolgens komen we aan bij de “feedback”-functie… Misschien is de naam wat ongelukkig gekozen, want het is eigenlijk een anti-feedback functie. Deze knop is niets meer dan een extra EQ-filter waarmee je heel precies kan gaan snijden in het gebied tussen 50 en 500 Hz. Voor wie deze termen niet volledig duidelijk zijn: in dit gebied bevinden zich een aantal typische frequenties die bij een gitaar makkelijk voor feedback kunnen zorgen. Door deze frequenties weg te snijden ga je ook je feedbackgevoeligheid drastisch terugschroeven!
Vervolgens komen we voorbij het master-volume. De laatste twee knoppen zijn gereserveerd voor de effecten: eentje om het effect te kiezen en een tweede om de gewenste hoeveelheid te bepalen.

 

Effecten
De keuze aan effecten is beperkt, maar zeer nuttig gekozen. Men heeft telkens twee variaties qua reverb voorzien met telkens een warme en een heldere room en/of hall reverb. Dan krijg je een reeks combinaties met chorus voorgeschoteld: enkel chorus, chorus met room reverb of chorus met hall reverb. In die gevallen regelt de “level” draaiknop de functies van beide effecten tegelijk. Het rijtje van de effecten wordt afgesloten met een “slapback” delay.

 

Ergonomie

Architectuur
Zoals steeds bij dit soort versterkers is de architectuur zo voor de hand liggend dat de meeste bedrijven er amper variaties op na houden. Soms draait men de volgorde om van de EQ bands, maar daar blijft het dan ook bij. Toch is het bizar dat men bij Kustom één elementaire functie van z’n vaste plaats heeft gehaald: het master-volume. Bij elke versterker die ik me kan herinneren staat deze functie helemaal achteraan, een plaats waar gitaristen automatisch naar grijpen als zich een probleem voordoet. Dus het is wat bizar dat men bij Kustom nog twee functies na het master-volume laat volgen. Het is zeker geen probleem… maar het zal bij velen, net zoals bij mij, toch af en toe voor verwarring zorgen!
Voor de aansluitingen binnen de speakerkast heeft men bij Kustom een zeer simpel, maar uiterst doeltreffend hulpmiddel voorzien. Op de achterzijde van de versterker staat immers een klein “plannetje” van de aansluiting. Zo kan je op de tast alles snel en makkelijk terugvinden!

 

 

Bediening
We kunnen je meteen geruststellen: die handleiding ga je niet veel nodig hebben! De enige functie van de Sienna 65 Pro die wat extra ervaring vergt, is de “feedback”-regeling. Het op het gehoor zoeken van die ene frequentie vraagt wat training, maar eenmaal je dat beet hebt, is dit een heel makkelijk te gebruiken versterker: gewoon knoppen draaien en een minimum aan extra drukknoppen. Maak je geen zorgen: je gaat nog steeds gewoon kunnen spelen. Het technische gedoe wordt tot een minimum beperkt.

 

 

Klankkwaliteit

Klank
Wie, na het zien van die 12” speaker lichtjes in paniek was over de klank, kan ik geen ongelijk geven! Ik was zelf namelijk ook even van de kaart, en vroeg me af of dit wel helemaal goed zou komen. Gelukkig voorziet men naast die 12” speaker ook nog een extra driver voor de hoge tonen. Zonder die driver had de Sienna 65 Pro allicht te zwaar en donker geklonken om een akoestische gitaar te versterken. Maar met de driver erbij zijn de kopzorgen van de baan! Daarbij moeten we dan ook nog vermelden dat men bij Kustom geen speaker voor elektrische gitaar heeft gebruikt, uiteraard om hetzelfde probleem te voorkomen. De speaker in de Sienna 65 Pro is eerder een “hifi”-speaker te noemen, die zeer breed en relatief neutraal klinkt. Een standaard gitaarspeaker is erg gefocust op het middengebied en zou, omwille van de voorgenoemde feedbackproblemen, helemaal geen goede keuze zijn!
Maar goed, een 12” hifi speaker en een extra driver voor de hoge frequenties dus. Technisch gezien is alles aanwezig om een degelijke akoestische klank te produceren. Aan de slag! Meteen zijn onze twijfels van de baan: de klank is meer dan helder genoeg! Je verkrijgt zonder probleem frisse en gedefinieerde klanken, waarbij de Sienna 65 Pro duidelijk toont dat het niet enkel aan de grootte van de speaker ligt. De voicing speelt in dit geval de grootste rol. Let wel, de grootte van de speaker heeft nog steeds gevolgen: zo zit er een stuk meer laag in deze versterker dan bij eender welke andere akoestische gitaarversterker die we al geprobeerd hebben. Maar het is perfect regelbaar hoeveel laag JIJ in je gitaargeluid wil gaan gebruiken. De controls reageren zeer direct, en een goede klank maken is in een mum van tijd gebeurd. Hou er wel rekening mee dat deze versterker een pittig beestje is: 65 Watt kan qua vermogen aardig wat tellen. Eenmaal je luider wil gaan spelen, is een feedbackbuster voor je akoestische gitaar dan ook geen overbodige luxe.

 

 

Effecten
De effecten van de Sienna 65 Pro klinken zeker niet slecht, maar zullen doorgaans vooral gebruikt wordt om de boel net iets minder droog te laten klinken. Terwijl de klankkwaliteit goed is, missen we vooral de mogelijkheid om de verschillende effecten grondig te kunnen instellen. Nu zitten alle parameters “gevangen” in één draaiknop, en dat levert steeds een compromis op. De reverbs klinken aangenaam en zijn zeer handig om je versterkte signaal wat extra leven in te blazen, net als de chorus. De aanwezigheid van die slapback-delay lijkt ons eerder overbodig, maar aan jou en je creativiteit om me het tegendeel te bewijzen!

 

Budget

Kustom belooft een scherpe prijs en… komt die belofte ook volledig na. De Sienna 65 Pro gaat over de toonbank voor €245 (adviesprijs incl. BTW). Dat wil zeggen dat men hiermee de akoestische gitaarversterker ook binnen het bereik brengt van beginnende gitaristen. Bij elektrische gitaarversterkers is het aanbod binnen deze prijsklasse onmetelijk groot, maar bij de akoestische versterkers is de Sienna 65 Pro één van de weinige spelers die voor zo weinig geld te verkrijgen is. Tegenover deze prijs kan ook maar weinig kritiek zich staande houden. Goed, we twijfelen over dat handvat en betwisten de positie van het master-volume… Maar je krijgt wel een versterker die qua vermogen genoeg te bieden heeft om kleine tot middelgrote optredens mee te verzorgen. Je krijg een brede klank, de mogelijkheden om een zanger(es) te versterken én nog een aantal extra effecten. Binnen deze prijsklasse, en met alle geboden troeven, zullen die minpuntjes allicht plots helemaal geen rol meer spelen!

 

Conclusie

Een hele boterham, die bespreking! Maar er valt over de Kustom Sienna 65 Pro dan ook aardig wat te vertellen. In een notendop: je krijgt een stevig gebouwde, goed (en luid!) klinkende versterker die meteen een heel aantal functies op zich neemt en je een hele waaier aan mogelijkheden biedt. Ja, er zijn een paar aandachtspuntjes, maar die zijn er in deze prijsklasse altijd. De Kustom Sienna 65 Pro biedt hopen waar voor zijn geld, en zou bij vele andere merken waarschijnlijk nog een stuk duurder verkocht worden!