aanmelden
Eventide MixingLink
Guitar 27-08-2014
door:

MIC PREAMP WITH EFFECTS LOOP

 

Er zijn maar weinig zaken waarmee je een redacteur zo snel uit zijn luie zetel krijgt, als met nieuwe spullen van Eventide. Tijdens de tienerjaren luisterden we immers bijna allemaal naar de albums van Steve Vai, waar de legendarische “Harmonizer” van Eventide voor heel wat spectaculaire geluiden zorgde. Helaas bleken de spullen van Eventide toen voor de gewone sterveling ronduit onbetaalbaar. Maar het bedrijf heeft de laatste jaren meerdere producten (aan een betaalbare prijs) uitgebracht in stompbox-vorm, waardoor nu zowat alle gitaristen er mee aan de slag kunnen. Eén van hun nieuwste producten is de MixingLink...

 

 

Algemeen

Concept
De MixingLink is gericht op zangers die gebruik willen maken van effecten (zoals bv. de Eventide H9 die we al hebben getest in november 2013) op het signaal van hun microfoon. Je kan het toestel het best omschrijven als een draagbare en schakelbare fx-loop voor je microfoon. En voor de duidelijkheid: schakelbaar met de voeten! Men heeft er namelijk voor gekozen deze mic preamp en fx-loop in de vorm van een stompbox te bouwen. Tegelijk weet men echter ook te vertellen dat de mogelijkheden nog veel uitgebreider zijn dan dat: je kan de MixingLink ook gebruiken als hoofdtelefoonversterker, interface met je iPad, etc…

 

 

Vormgeving
 

De MixingLink is met zijn zwarte en donkergrijze kleuren best discreet op het podium. Dit pedaal is, omwille van de vele aansluitingen, voorzien van de nodige labels en aanduidingen.

 

 

Handleiding
De handleiding van de MixingLink is aardig uitgebreid, wat op zich geen grote verrassing is gezien het toestel een resem aan mogelijkheden biedt. Toch is hij niet opvallend ingewikkeld, en we voorspellen dan ook weinig problemen in het gebruik.

 


 

 

 

Bouw

Behuizing
De MixingLink is geen speelgoed! Er wordt overwegend gebruik gemaakt van metaal om een stevige en robuuste constructie te garanderen. Dit pedaal heeft ook nergens plastic onderdelen op het front, wat nog meer vertrouwen inboezemt. Met dit toestel kan je met een gerust hart de baan op!

 

 

Afwerking
Eventide zou Eventide niet zijn als ze op dit punt steken lieten vallen! Hun oog voor detail en perfecte afwerking zijn immers een vaste waarde voor dit merk. Maar we hoeven niet te panikeren, men stelt ons niet teleur: alle onderdelen zitten stevig op hun plaats, en nergens kunnen we de MixingLink betrappen op fouten in de lak, de lijmnaden of het stickerwerk.

 

Mogelijkheden

  Aansluitingenl


De MixingLink belooft ons een Zwitsers zakmes onder interfaces te zijn. Daar heb je al aardig wat voor nodig, dus we kijken even wat men ons allemaal voorschotelt. We beginnen met een gecombineerde XLR/jack-input, en de XLR DI output. Dan gaan we over naar de jackaansluitingen voor de instrument-input, de fx in- en output en de amp output. Je krijgt ook twee stereo minijacks: eentje voor de hoofdtelefoon, en eentje als “aux” aansluiting. Deze aux fungeert als in- én output via dezelfde stereolijn, waardoor je met een enkele kabel je plug-ins op (bijvoorbeeld) je iPad kan aansturen.

 

 

 

Bedieningspaneel

De MixingLink is niet bepaald overladen met controls, zeker als je het grote aantal aansluitingen mee in acht neemt. Je krijgt drie draaiknoppen: Input Gain, Phones en Amp Level en een derde draaiknop die van functie wijzigt naargelang de instelling van de mini switch. Van deze mini-schakelaars zijn er trouwens twee aanwezig: eentje om de volume+mixing functie in te stellen, en eentje om de modus van de voetschakelaar te bepalen (latching of hold). Rondom het pedaal vinden we nog een aantal andere functies, zoals de schakelaars voor (48V) phantom power, ground/lift en een 20dB pad. We geven dan ook meteen maar mee dat de phantom power functie enkel kan gebruikt worden als je de MixingLink met de meegeleverde adaptor gebruikt. Je kan het toestel ook op batterijen laten draaien, maar dan schakelt de phantom power zichzelf automatisch uit.

 

Effecten

De MixingLink heeft geen effecten. Nul, niks, noppes. Dit toestel wordt gebruikt om je effecten zo optimaal mogelijk te gebruiken, niet om zelf dingen te gaan toevoegen!

 

Ergonomie
 

Architectuur


De spreiding van de aansluitingen op de MixingLink kan op het eerste zicht misschien wat bizar lijken… Ze staan immers aan alle kanten van het toestel verspreid. Maar eenmaal je het even goed bekijkt zie je dat deze aansluitingen allemaal onderling met elkaar verbonden zijn. Zo sluit je quasi alles aan zoals een gitaarpedaal: links en rechts. Rechts gaat bijvoorbeeld je gitaar er in, links ga je naar de versterker. Voor gitaristen zal het erg logisch lijken, voor anderen misschien wat minder. Gelukkig helpen de labels op het frontpaneel enorm om de boel snel en makkelijk aangesloten te krijgen! Op de website van Eventide staan trouwens een aantal erg duidelijk diagrammen van een aantal toepassingen van de MixingLink, gaande van een oefenversterkersysteem tot een volledige mixing setup.

 

 

Bediening

 

Naar akoestische normen is de actie het beste als “medium” te omschrijven, maar elektrische gitaristen zullen het allicht nog graag iets lager zien. Vergeet echter dit niet: de ARC-6 is uitgerust met een undersaddle pickup. Dit is een zeer dunne pickup die net onder de kam zit. Om deze pickup te laten werken, is een perfect rechte onderzijde van de kam vereist. Als je de actie wil verlagen, moet je deze kam echter gaan afvijlen. Deze taak wordt dan ook best gedaan door een gekwalificeerd vakman. Probeer je dit zelf te doen, kan het best zijn dat je de actie wel lager krijgt, maar tegelijk je pickup onbruikbaar maakt.

 

Klankkwaliteit


De MixingLink is voorzien van een uitstekende mic preamp. De kwaliteit is dermate goed dat je de preamp zelfs kan gebruiken om opnames mee te doen. Als je geluidskaart of audio interface geen goede preamps heeft, kan je de MixingLink gebruiken om de kwaliteit van je opnames op te krikken. En de eigenschappen van de preamp zijn ook niet van de minste. Zo is het gebruik van ribbon microfoons geen enkel probleem, aangezien de preamp je meer dan 65dB boost kan bieden. De patching naar andere toestellen, zoals effecten of een versterker, levert geen storingen of bromgeluiden op. Hoe we de MixingLink ook gebruiken, het lijkt wel alsof het toestel helemaal niet in onze ketting zit. En alle toonfreaks weten dat dat allicht het grootste compliment is dat je dit soort toestel kan geven! Geen extra kleuring, enkel maar extra flexibiliteit. Als we bv. de H9 toevoegen in de ketting, valt meteen op hoe leuk het kan zijn met de MixingLink rond te spelen. Via de verschillende schakelmogelijkheden kan je meteen een hoop variaties toevoegen, en de resultaten zijn bij momenten zeer verrassend. Zangers kunnen aan dit toestel wel eens heel wat inspiratie winnen.

 

Budget

Eventide spullen zijn niet goedkoop… En de MixingLink is hierop geen uitzondering. Hij kost je €299 (adviesprijs incl. BTW). Op zich lijkt dit veel geld voor een toestel dat geen extra klanken bijdraagt, maar de MixingLink is zonder twijfel een unieke oplossing voor zangers die effecten in hun setup willen opnemen op een manier waarop ze er zelf meer invloed op kunnen uitoefenen dan wanneer de FOH mixer alles stuurt. De ene zal het toestel volledig overbodig vinden, de ander zal het na twee shows nooit meer kunnen missen. Op vlak van de bouw en de gebruikte componenten is het zeker een eerlijke prijs. Of het in jouw kraam past, moet je zelf uitmaken. De bewering dat de MixingLink een echt audiomatig Zwitsers zakmes is, is zonder enige twijfel een waarheid als een koe.

 

Conclusie

Eventide levert wederom een topper af. Hun H9 is nog niet zo lang geleden gelanceerd, en is nu al goed op weg een moderne klassieker te worden. De MixingLink is een nieuw gegeven, en de mate waarop het inslaat bij het doelpubliek is nog af te wachten. Maar het toestel is zonder enige twijfel volledig doordacht en uitstekend gebouwd. Maar dat is een punt waarop we Eventide nooit, maar dan ook nooit, kritiek kunnen geven.