aanmelden
Akiyama CDJ-MP3
DJ Gear & VJ 21-08-2007
door:
ALGEMEEN

 

Concept
Van het toch vrij recent op de Belgische markt verschenen merk Akiyama kreeg ik de CDJ-MP3 toegestuurd. Deze dubbele cd speler richt zich tot de semi tot professionele DJ. Hij ziet er misschien uit als een gewone dubbele cd-speler, maar hij heeft net die ene functie meer: het afspelen van MP3 bestanden.

 

Vormgeving
Zoals gezegd ziet de CDJ-MP3 eruit als een standaard speler. Hij bestaat aan de ene kant uit een laadmechanisme van 2 units hoog op 19 duim breed, de sturing heeft dezelfde standaard afmetingen. Ok, qua originele vormgeving is het geen uitblinker, maar er valt wel iets te zeggen over een vaste look. Bij sommige mensen werkt vernieuwing en verandering op de zenuwen omdat het zoeken naar de toetsen om bepaalde functies mee te bedienen weer meer tijd vraagt. Dit toestel geeft meer mogelijkheden, maar in een vertrouwde verpakking.

 

Handleiding
De handleiding is wat mij betreft iets té sober, en de informatie word je enkel in het Engels en het Spaans aangeboden. In zes bladzijden wordt geïllustreerd uitgelegd hoe dit toestel werkt, cijfertjes bij de tekeningen verwijzen naar de tekst. Ik miste wel uitleg over de MP3 mogelijkheid van het toestel. Enkel in de "features" of eigenschappen van het toestel wordt vermeld dat dit formaat kan worden afgespeeld.

 

BOUW

 

De kast is stevig uitgevoerd met fronten van zo'n 1,5 en 2 mm dik. We kunnen het geheel gerust robuust noemen. De afwerking laat niets te wensen over, alles zit stevig gemonteerd en ziet er tip-top in orde uit. Wat me bij mijn exemplaar opvalt is dat de opdruk van de druktoetsen nogal vaag is. Maar wanneer deze belicht zijn verdwijnt dat en is alles duidelijk. Het toestel zit degelijk verpakt in een sobere doos die eigenlijk niks van de inhoud prijsgeeft.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Aansluitingen
De CDJ-MP3 kreeg een analoge en een digitale uitgang mee. De digitale uitgang is een coaxiale S/PDIF aansluiting ofwel drie cinchstekkertjes. Je verbindt de twee delen van het toestel met een achtpolige mini-din stekker die je niet foutief kan aansluiten dankzij het voetje dat men rond deze aansluiting heeft geplaatst. Op de achterkant van de sturing vind je verder nog twee mini jackaansluitingen waarmee je de speler vanop een daarvoor uitgeruste mengtafel kan starten.

 

Spelerfuncties
Met het jog wheel kan je beginpunten zoeken en weergeven. Daarnaast beschik je over een loop, al is deze niet naadloos. Daardoor zal het toestel waarschijnlijk niet zo meteen de beatmix-dj's aanspreken, maar zal wel van pas komen voor wie een bepaalde passage in een nummer dikwijls moet herhalen. Zeker het vermelden waard is dat je een MP3 cd volledig kan manipuleren als een gewone cd, alle zoekfuncties en programmeerfuncties inbegrepen. Dit toestel zal alle soorten MP3 files die je hem aanbiedt zonder problemen kunnen lezen. De CDJ-MP3 kan tot een maximum van 20 nummers geprogrammeerd worden en biedt een anti-shockgeheugen van 10 seconden.

 

Creatieve Functies
Bij deze CDJ-MP3 kunnen we de loopfunctie niet echt als een creatieve functie bestempelen, maar je kan de cue wel als een stuttereffect gebruiken. Deze feature - die dus inhoudt dat je een gekozen cue punt ritmisch kan weergeven zonder je track te starten - is dan ook een groot voordeel.

 

ERGONOMIE

 

Dit toestel is zeer eenvoudig in gebruik. Je zal er geen onnodige zaken op terugvinden. De meegeleverde handleiding mag dan al zeer beknopt zijn, dit toestel is zo logisch opgebouwd dat je die eigenlijk niet nodig hebt.
Het display geeft in één regeltje de tracktitel weer, en dat is wel voldoende voor een CD met maximaal 30 nummers, maar het is een beetje jammer dat de tracks van een MP3 CD niet worden weergegeven. Je zal dus je MP3 CD's zorgvuldig moeten markeren.

 

KLANKKWALITEIT

 

Uiteraard zal de installatie waarop je deze CD/MP3 speler op aansluit veel van je klank gaan bepalen. Eigenlijk kon ik niks aanmerken op de weergave van om het even welke muziek. Zelfs de weergave van de MP3 klinkt goed, al hangt dat wel een beetje af van de compressie waarmee je hebt gewerkt.

 

BUDGET

 

Met z'n bruto adviesprijs van 409 euro incl. BTW krijg je heel wat speler voor je geld. Uiteindelijk beschik je over nogal wat mogelijkheden voor een aantrekkelijk bedrag.

 

CONCLUSIE

 

Met de CDJ-MP3 koop je een zeer volledig toestel, ondanks de kleine puntjes waar je een beetje rekening moet houden. Dankzij z'n MP3-compatibiliteit kan je dus met een super compacte CD-collectie in MP3 gaan werken.