aanmelden
Numark DXM09
DJ Gear & VJ 28-06-2007
door:
ALGEMEEN

 

Concept
Binnen de serie mengtafels die Numark recent heeft uitgebracht zijn er een aantal die met een effectprocessor zijn uitgerust. Er was blijkbaar vraag naar een driekanaals versie van de tweekanaals DXM06, sommigen onder ons misten net dat ene kanaaltje. Onder het motto "U vraagt, wij draaien" stelt Numark ons dan ook deze DXM09 voor.

 

Vormgeving
De mixer wijkt van zijn kleine broertjes uit de reeks af wat betreft aantal kanalen en afmetingen. Uiterlijk lijkt deze DXM09 eerder op de DXM PRO, maar z'n mogelijkheden leunen dan weer dichter aan bij de DXM06.

 

Handleiding
Zoals we dat van Numark gewoon zijn wordt een meertalige handleiding meegeleverd. Wie graag een Nederlandse vertaling heeft kan die eenvoudig downloaden van het net. In zes bladzijden wordt je uitgelegd hoe het toestel in elkaar zit. Duidelijke tekeningen verwijzen naar de onderdelen van het toestel, en alles wordt op een beeldende manier beschreven. Da's uiteraard belangrijk voor de effecten, want hoe goed je die beschrijft, het is niet makkelijk wanneer je het niet kan horen. Toch wordt het hier met de nodige voorbeeldjes geprobeerd. Je kan ze dan ook best eens uitproberen met de handleiding binnen het bereik.

 

BOUW

 

Het toestel werd in een stevige kast gebouwd, met een plaatwerk dat 1,5 mm dik is. Deze mixer kan dus wel tegen een stootje. De afwerking is volledig in orde, hier valt niks op aan te merken.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Aansluitingen
Ingangen: Het toestel beschikt over drie kanalen plus één specifiek microfoonkanaal. In totaal beschik je over een ingang voor twee lijnen op de kanalen 1 en 3. Verder heb je op kanalen 1, 2 en 3 een aansluiting voor phono die je met op de achterkant van het toestel met een klein schakelaartje tot lijn kan omvormen. Gelijktijdig heb je dus plaats voor 5 verschillende apparaten plus 2 microfoons.
Uitgangen: op de DXM09 bevinden zich twee regelbare uitgangen, de master en de booth. De eerste is uitgevoerd in ongebalanceerde cinch en in gebalanceerde jack. De booth daarentegen is enkel uitgevoerd in cinch. De derde, de record uitgang, is een premaster out die dus niet wordt beïnvloed door de master of booth regeling. De effectprocessor is er wel op te horen. Gelukkig maar…
De overige aansluitingen op de mixer zijn de startaansluitingen om toestellen die een compatibele aansluiting hebben vanop de crossfader te starten. Dat zijn dus twee aansluitingen om hetzij via de a of de b zijde van de crossfader te starten.

 

Creatieve Functies
De klankregeling werd voorzien van een killfunctie. Dit wil zeggen dat je de verschillende klankgroepen helemaal kan wegfilteren. Met de drie regelaars op het minimum heb je dus geen geluid meer. Onderaan op het toestel werden tevens killswitches geplaatst die voor hetzelfde effect zorgen, maar dan zonder dat je aan aan een knop draait. Dat is dus alles of niets. Op deze schakelaars vind je slechts drie posities. Op de middenste positie, neutraal, heb je dus geen effect. Met de impulspositie naar beneden kan je op ritmische wijze de verschillende klankgroepen annuleren. Helemaal naar boven staat de functie volledig uit. Wanneer de drie schakelaars naar boven staan heb je geen geluid meer, dat komt dus op hetzelfde neer als de drie draaiknoppen van de toonregeling op minimum zetten.
De effectprocessor biedt 12 verschillende effecten die zijn onderverdeeld in twee groepen van zes effecten. In de bovenste groep vinden we 2 x copy, tape echo, echo, flanger, phaser, auto pan. De effecten van de onderste groep bestaan uit vocoder, reverb, reverse reverb, lp filter, hp filter, limit + distort. Om van de ene naar de andere groep te over te gaan gebruik je een kantelschakelaar. De effectprocessor heeft verschillende regelingen evenals drukschakelaars om het effect te activeren en voor te beluisteren.
De effecten kunnen op verschillende manieren aan bronnen worden toegewezen via een draaiknop. Je kan je effect voor elk kanaal afzonderlijk selecteren, op de a of b kant van de crossfader of tenslotte op de master. Enkel micro 1 kan op geen enkele manier naar de effectprocessor worden gerout. Wil je dus graag een effect op de micro dan kan je micro 2 gebruiken.

 

ERGONOMIE

 

Architectuur & Bediening
Alles wat met elkaar te maken heeft staat bij elkaar. Het is dus wel van belang dat je in het begin even naar het toestel kijkt en de handleiding erbij legt. De architectuur is logisch maar toch vereist de mixer even wat aandacht bij het eerste gebruik. Net als bij een auto kan je zo instappen en wegrijden maar om de benzinetank opent zul je wellicht toch eerst even moeten zoeken…
De bediening is eenvoudig maar ook hier is het belangrijk eerst even je toestel te verkennen. Maar dat is dan ook logisch voor een toestel dat meer te bieden heeft dan de basisfuncties. Ik moet wel zeggen dat dit geldt voor elk toestel dat wat meer kan dan de basisfunctie's.

 

KLANKKWALITEIT

 

De DXM09 is een toestel uit het digitale 24 bit arsenaal met Alesis technologie. De klank is dan ook van een zeer hoog niveau.

 

BUDGET

 

De DXM09 kost zo'n 482 euro incl. BTW. Voor dit bedrag krijg je een zeer mooi pakket aan mogelijkheden in een mooie verpakking.

 

CONCLUSIE

 

Weer een toestel dat de creativiteit van de gebruiker uitdaagt! Vroeger, maar ook vandaag nog beschikken DJ's vaak over niet meer dan twee bronnen om hun ding mee te doen. Eén dubbele cd-speler of twee draaitafels, het maakt niet uit. Dat extra kanaaltje maakt snel wat meer mogelijkheden vrij voor de DJ die net wat verder wil gaan en liever niet werkt met een 19" apparaat. Het aanbod bestaat hier uit een vrij uitgebreid pakket van effecten voor een zeer aantrekkelijke prijs... we hebben weer eens een ontdekking gedaan!