aanmelden
Space Equipment RS 4000
Live Sound & PA 21-08-2007
door:
Jongens wat een prachtig weer vandaag! Jammer dat ik er niet echt van kan genieten... Maar kalmpjes aan met de wagen van Brussel naar Stekene is ook wel ontspannend. Hoewel, die file op de Antwerpse ring... maar da's binnenkort hopelijk ook verleden tijd. In de testruimte vind ik een pak dozen die reeds de afmetingen verraden van een middelgroot systeem: de RS 4000 van Space Equipment. Nooit van gehoord? Wel, eerlijk gezegd ik ook niet. Space Equipment is een firma van RAM Audio, de Spaanse fabrikant die zeer goeie versterkers op de markt brengt. In de Botanique in Brussel hebben ze onlangs nog een hele lading van deze amps gekocht, dus die hebben hun weg op de markt wel gevonden zou je kunnen zeggen...
Geïnspireerd door het goeie weer en de afmetingen van het te testen systeem, besluit ik om deze set in openlucht te testen. Een primeur voor mij bij Meet Music, misschien kan ik beter eerst even de buren waarschuwen. Die staan vanuit hun tuin, in hun handen wrijvend, naar mij te kijken terwijl ik met die grote dozen worstel in de vlakke zon en er ‘n paar speakers uit te voorschijn tover, zes om precies te zijn. "Zo, is er een feestje vanavond?" hoor ik ze nog net horen vragen...

 

ALGEMEEN

 

Concept
De volledige set bestaat uit twee topkasten (RS 3000 MH) en 4 baskasten (RS 3000 L). Ook een versterkerrack met twee versterkers (DQX 4.0 2 x 1300W en DQX 7.0 2 x 2300W) en een crossover, de LMS 224 (2 in, 4 uit) van RAM Audio worden meegeleverd. Alle kasten hebben dezelfde afmetingen, met dat verschil dat een topkast met zijn 70 kg, toch net iets meer weegt dan een baskast (50 kg). Een driewegs systeem dus, met een vermogen van 8 KW. Nog een goeie reden om dit buiten te testen, nietwaar buren?
Niet vergeten dat de baskasten uitgerust zijn met een 18" woofer (8 Ohm) die pieken tot 1600W aankunnen. De topkasten, die eveneens pieken tot 1600W verdragen, hebben een dubbele 15" woofer (4 Ohm) en een enkele 2" titanium driver (16 Ohm).
RAM Audio en Space Equipment mikken hiermee duidelijk op clubs en theaters en kleine tot middelgrote concertzalen. Ideaal voor feestjes zoals de buren opmerkten, en denk hierbij dan aan 400 tot 500 toeschouwers, afhankelijk van het programmamateriaal. Om je toch al een idee te geven: de maximum geluidsdruk van deze set bedraagt 138 dB SPL.

 

Design
De speakers zijn netjes in het zwart gelakt. Alle kasten zijn konisch en hebben een gebogen front. Dat ze allemaal even groot waren, had ik reeds vermeld (69 x 85 x75 cm, B x H x D). Ze zien er dus eender uit en dat geeft eerder een sobere indruk. Enkel het logo onderaan valt nogal op: Space Equipment. What's in a name?

 

Handleiding
Een handleiding kan ik nergens terugvinden, maar ik heb die dan ook niet echt nodig. Wel meegeleverd is alle nodige bekabeling om meteen alles aan te sluiten. Ook heel handig is de voorgekableerde versterker-rack. Het aansluiten wijst zichzelf uit, we kunnen hier dus spreken van plug & play!

 

BOUW

 

Behuizing
Zoals eerder gezegd zien ze er allemaal eender wanneer ze op hun wielen staan. En net tussen die vier wielen staat natuurlijk vermeld of het een top- of baskast is. Dus eigenlijk moet je ze even optillen om te weten of je met een top- of baskast te maken hebt. Je kan ook op de grond gaan liggen natuurlijk, en dat is met dit weertje niet eens zo'n slecht idee, lijkt me. Maar goed, je kan dus makkelijk ergens een streepje gaffa aanbrengen, zodat het verschil tussen bas en top visueel merkbaar wordt.
Alle kasten hebben dus ook vier dezelfde butterfly handles, twee langs elke kant om het ons makkelijk te maken. Tevens zijn er langs beide kanten riggingspunten voorzien, om ze makkelijk te kunnen takelen. Ja natuurlijk, waarom niet als vaste installatie?
Bedoeling is dat je kasten op elkaar zet, ze hebben allemaal groeven en tanden op dezelfde plaats zodat ze perfect en stevig in elkaar passen. Wanneer je de baskasten zij aan zij legt en de topkast erbovenop zet, past de topkast precies in het midden van de 2 baskasten. En geloof me maar, hij zal er niet afvallen.

 

Afwerking
De kasten worden dus beschermd door een krasvrije zwarte lak die tevens spatwaterbestendig is. Aan de voorzijde van de kast werd een geperforeerde grill aangebracht om de speaker te beschermen, en hierop werd een zwarte akoestische foam geplakt.
Verder zij de kasten voorzien van vier stevige wielen, die het geheel net iets makkelijker transporteerbaar maken, lijkt mij. Optillen doe je wel best met z'n tweeën om de rug te sparen. Tussen de wielen vinden we dus de aansluitingen op de speakers terug met daarnaast de nodige uitleg over hoe alles gekableerd werd.
In de zijkanten werden de letters RS gefreesd. Die staan dan ook voor de naam van deze reeks, de Red Series.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Toepasbaarheid
De RS4000 is zeker geschikt voor gebruik in kleine tot middelgrote zalen, als vaste installatie of eventueel in de losse verhuur van PA- firma's. Wel even de cross-overs locken wanneer je deze set gaat verhuren, zodat niemand ermee gaat knoeien en je speakers beschermd blijven tegen eventueel excessief gebruik. Met een gewone personenwagen redt je het niet om dit systeem te vervoeren. Een bestelwagen zal van pas komen.

 

Aansluitingen
Op de voorgekableerde versterkerrack vinden we 2 XLR inputs en 2 Speakon 8 uitgangen, waarin meteen het signaal zit voor de hele set. Op de baskasten kom je dus binnen op Speakon 8 en link je telkens door met een Speakon 8. De input van de topkast is dan weer op Speakon 4. Maar alle kabels en overgangen zijn meegeleverd en ‘t is dus zoals eerder gezegd vrij simpel om dat goed te doen, zelfs al heb je geen ervaring.

 

Bediening
Begin ermee de Cross-over en versterkers aan te zetten. Daarna de "Mute" op de X-over op alle uitgangen uitdrukken en versterkers zachtjes per kanaal opendraaien om te horen of er geen fouten in de kablage zitten. Ja, je weet nooit en dat kan maar beter een automatisme zijn, want je zou niet de eerste zijn die een subsignaal op hoog vermogen naar zijn topkasten stuurt en daarmee al zijn tweeters in de vernieling speelt. Dus, toch even opletten!

 

KLANK

 

Algemeen
Laten we beginnen met te zeggen dat je de baskasten het best naast elkaar legt. Zo verkrijg je ‘n egalere en dus betere spreiding in het laag. Aanvankelijk had ik alle kasten op elkaar gezet omdat ik er een beetje voor vreesde niet genoeg hoogte te halen bij een eventueel rechtsstaand publiek, maar dat bleek dan toch weer niet zo'n probleem.
Mijn eerste indruk is meteen van "Amai, wat een kracht, die klank staat er wel hoor". Maar ik ga toch eventjes bijtunen op de grafische EQ. Stevige klank in het middengebied en genoeg sub. Het hoog is zeker helder genoeg om ver te kunnen dragen in eventuele openluchtsituaties. Tot op het einde van de tuin, ik schat zo'n 20 meter, heb ik nog voldoende helderheid. De balans zit nog steeds goed.
Bij wat ingewikkeldere muziek (laten we zeggen zware funkmetal) waarin veel gebeurt in het laag en midden, merk ik toch dat ze eventjes naar adem moeten happen. Dit wel bij luide volumes, wel te verstaan. Het wordt een beetje modderig. Maar intussen wappert mijn broek wel al eventjes van het sub en floepen de Clip-LED's op de X-over op de kanalen van het sub ook reeds aan, dus waar de meeste energie vereist is. Ook op de versterker gebeurt dit.
Ocharme de buren... maar wanneer je dergelijk systeem moet testen, dan is het toch nodig om dat eventjes op hoog volume te laten spelen! Nietwaar misschien?

 

Precisie
Als ik het volume wat terugdraai, blijkt de mooie balans terug te keren. Nu merk je ook dat de klank toch vrij precies is. Ik bedoel eigenlijk duidelijk en helder, zonder schreeuwerig te zijn, in feite transparant. Nu ik het systeem weer luider beluister merk ik op de EQ dat je op 100 en 125 Hz enkele dB's naar beneden trekt, evenals op 2.5 KHz en ook ‘n beetje op 4 KHz. Dit hangt wel een beetje af van de muziekstijl die je erop gaat beluisteren, maar je krijgt het altijd goed hoor!
Wanneer ik in de LMS 224 ga rondneuzen, merk ik dat de outputs naar de versterkers voor het laag met 7 dB opgedreven worden, terwijl die voor de overige 2 outputs (dus Links en Rechts voor Midden en Hoog) verzakt worden met 6dB. Dat lijkt me inderdaad ook wel nodig. Ik kan niet terugvinden op welke frequentie deze set gecrossed werd, al vermoed ik zoiets van een 110 Hz. Het mag gezegd, ik vind dit een aangename set om naar te luisteren die me in veel live-situaties inzetbaar lijkt.

 

Rendement
Zoals ik hierboven reeds vermeldde: het sublaag gaat het eerst door zijn knieen op de versterker, ongeacht de limiting op de X-over. Maar daarentegen heb je dan reeds een geluidsdruk van 138 dB SPL, wat toch wel zeer luid is voor ons feestje in de tuin.

 

BUDGET

 

Laten we eerlijk zijn. Het is niet echt een goedkope set. Tenzij je 19.990 euro incl. BTW weinig geld vindt natuurlijk. Let wel: voor deze prijs is alles inbegrepen en voorgekableerd, de set is dus speelklaar. Ik heb zelf wel even een andere stekker gemonteerd omdat de rack verkocht wordt met een blauwe 16A CEE stekker in plaats van Schucko, zoals onze huis-, tuin- en keukenstekkers. Maar hierdoor oogt het allemaal wel professioneler natuurlijk.
Ben je op zoek naar een systeem en je wil beslist iets kopen, dan loont het toch steeds om bij verschillende merken langs te gaan en te luisteren. Een gelijkaardige set van een bekende pro audio marktleider, kost je toch algauw meer dan je voor deze set betaalt.

 

CONCLUSIE

 

De RS4000 is een set met behoorlijk wat vermogen en een hoop mogelijkheden. Hij is een luistertest meer dan waard.