aanmelden
ALTO OEX 600
Live Sound & PA 28-06-2007
door:
Hou je vast! We gaan op ontdekkingstocht met Alto. Op dit moment staat er ‘n soort trendy "stofzuiger" in de testruimte. Hoewel, misschien is het object wat groot voor een stofzuiger, niet? "Neenee, t' is een locomotief," beweert Valerie, die me wel een handje wil komen helpen. "Ah ja, ‘n locomotief. Ik moet toch eerder denken aan een stofzuiger!" En dan nu de volledige benaming : OEX staat voor Oriënt Express, dus vandaar haalt Valerie de mosterd!

 

ALGEMEEN

 

Concept
De Oriënt Express is dus een alles-in-één pakket, zoals we die reeds bij verschillende producten van andere fabrikanten zagen. Wanneer je de foto's bekijkt, weet je meteen voor welk soort gebruik dit product bedoeld is: AV presentaties, scholen, conferenties, beurzen,... Om toch wat vollediger te zijn over deze OEX 600: het betreft hier dus een 12" sub met ingebouwde mixer, 2 satellietspeakers met telkens 2 x 6.5" en een 1" tweeter. Totaal vermogen van deze set is 600W piekvermogen, ofwel 150W RMS voor de sub en telkens 75W RMS voor de meegeleverde satellietspeakers. Alle bekabeling is in de prijs inbegrepen evenals de twee statieven waarop de topkastjes kunnen geplaatst worden. Het geheel is snel geïnstalleerd, dit is echt plug & play. De mixer zit in de sub bevestigd, maar je kan die ook losmaken en dankzij de lange kabel tot twee meter verder bedienen. Een goede vondst...

 

Design
Alles is mooi afgewerkt. Wanneer het geheel in elkaar zit, lijkt het dus sprekend op een locomotief. Eenmaal je begint uit te pakken blijken de twee zijkanten de sattelietspeakers te zijn. Uiteraard is deze set voorzien van wielen en een handvat. Lijkt wel alsof je met een grote reistas op wandel bent, niets doet vermoeden wat er achter deze façade schuilgaat.

 

Handleiding
De meegeleverde handleiding is duidelijk en makkelijk leesbaar. Je vindt er de specificaties van de onderdelen in terug en geïllustreerde uitleg over het gebruik. Een beetje jammer dat ze enkel in het Engels wordt meegeleverd.

 

BOUW

 

Behuizing
De Oriënt Express is volledig in zwarte polypropyleen uitgevoerd, en oogt stevig en mooi. Met zijn 43 kilogram is het trouwens niet echt een lichtgewicht, maar daar is dan ook alles inbegrepen: mixer, speakers, kortom alles wat je nodig hebt. De grootte van het systeem: 106 x 70 x 70cm (H x B x D).

 

Afwerking
De speakers worden beschermd door een zwarte metalen gril. Wanneer je het voor de eerste keer opstelt komt het wel n' beetje funky over. Dat went snel en op den duur valt het zelfs niet meer op. We zijn hier dan ook geen défilé aan het doen, maar een test hé!

 

MOGELIJKHEDEN

 

Toepasbaarheid
Stel je voor: je beschikt over 600W vermogen, een 6 kanaalsmixer met ingebouwde 24-bit FX-processor en de mogelijkheid om nog een extern effect aan te sturen. Je hebt dus 2 aux sends, waarvan je er één kan gebruiken om eventueel een signaal naar een camera te sturen die alles opneemt, ik zeg maar wat... Daarenboven vond ik de geproduceerde klank zeer bevredigend. Zoals eerder gezegd kan de Oriënt Express perfect ingezet worden als kleine klankinstallatie bij conferenties, presentaties, beurzen en dergelijke.

 

Aansluitingen
Een woordje over de ingebouwde mixer is hier wel op zijn plaats, denk ik. Je beschikt over zes kanalen, waarvan de laatste twee stereokanalen zijn. Daarnaast zijn er twee twee aux sends en twee stereo returns voorzien. De tweede aux kan je toewijzen aan de interne FX-processor. Alle aansluitingen voor microfoon zijn op XLR, die voor de lijningangen op jack (gebalanceerd). Een 2-track send en return zijn op cinch, voor het overige zijn alle uitgangen op jack. Om helemaal volledig te zijn wil ik toch vermelden dat we het hier hebben over aux sends, aux returns, main out en je beschikt zelfs een CTRL ROOM out! Gewoon een extra uitgang op de masterbus dus... Daarenboven kan je fantoomvoeding gebruiken, maar uiteraard is dat dan enkel op de XLR-inputs en op alle 6 kanalen tegelijkertijd. Zo kan je headsets gebruiken, die meestal fantoomvoeding nodig hebben, omdat het doorgaans condensatormics zijn. De link van de sub naar de sattelietspeakers is op jack, en uiteraard ongebalanceerd.

 

Bediening
Aansluiten, aanzetten, niveaus regelen, eventueel een effect gebruiken en voilà, we zijn vertrokken met deze Oriënt Express. Het gaat inderdaad heel snel en je hebt ook meteen een goeie klank. In een ruimte met een beetje goeie akoestiek kom je met de EQ op de tafel al heel ver, terwijl dat toch slechts eenvoudige 3 bands EQ is. Laag en hoog zijn shelving filters op 80 Hz en op 12.5KHz. Voor het middengebied werd geopteerd voor een bellfilter waarvan de centerfrequentie werd vastgelegd op 2.5 KHz. Laag en hoog kunnen met 15 dB versterkt of verzwakt worden, terwijl dat voor het middengebied 12 dB is. Je hebt ook de mogelijkheid om je intern effect naar de andere aux te routen. De interne effecten zijn : galm, delay, plate, chorus, of een combinatie van voorgaande, je kan hier kiezen uit 24 presets...

 

KLANK

 

Algemeen
Het systeem is uitgerust met een aktieve crossover die het signaal tussen de sub en de satellietspeakers scheidt. Dit is een filter van tweede orde filter die het signaal onder 125 Hz naar de sub stuurt en de rest dus naar de topkasten. Tussen mid en hoog zit een passief scheidingsfilter, eveneens van tweede orde (dus 12dB per octaaf), waarvan de waarde werd vastgelegd op 3 KHz. Tijdens mijn test heb ik een paar CD'tjes opgelegd en dan met de EQ van de ingebouwde mixer gezocht naar een goeie, bevredigende klank. Die had ik meteen gevonden. Dat bleek trouwens voor diverse stijlen zo. Ik veronderstel niet dat je deze set direct zal gaan gebruiken om een concert mee te versterken, althans dat denk ik toch niet. Maar met deze klank kan je wel uitpakken.

 

Precisie
De Oriënt Express klinkt echt heel aardig en mooi rond in het laagmidden. De stem blijkt ook heel present te zijn, wat toch wel belangrijk als je weet dat dit produkt daar voornamelijk voor gebruikt zal worden. Je hebt ook genoeg laag, kortom de balans ts laag, mid en hoog zit precies goed, alles is in verhouding.

 

BUDGET

 

En nu komt het beste gedeelte: deze set kost slechts 1090 euro incl. BTW (bruto adviesprijs). Voor dit geld kan je dit produkt niet laten staan, vind ik. Ik zou het zelfs iedereen aanraden die af en toe iets wil versterken op beurzen en dergelijke. Ik vind het bijna weggeefprijs en verwacht dan ook dat ze als zoete broodjes zullen verkocht worden. Met andere woorden, de verkoop zal lopen als een trein!