aanmelden
Xilica DCP-3060
Live Sound & PA 27-09-2007
door:
De term "crossover" roept niet bij iedereen hetzelfde op. De eerste, meest algemene, betekenis is "kruising" of "oversteekplaats". In audio termen bedoelen we eerder een filter die het frequentiespectrum in hoog, mid en laag verdeelt om hem dan naar afzonderlijke versterkers te sturen die op hun beurt de verschillende speakers aansturen die verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van de hoge, midden en lage klanken. Er bestaan crossovers met twee, drie of meer sporen. We onthouden dat een crossover (ook soms X-over geschreven) het mogelijk maakt om de klank te verdelen in meerdere sporen in functie van de frequentie. De Xilica die ik voor jullie mocht testen is een crossover, maar ook nog veel meer: een controller waarmee je een heel versterkingssysteem beheert. Laat ons die samen ontdekken.

 

VOORSTELLING

 

Ik kreeg hier een prachtig toestel van Xilica Audio Design toegestuurd, een digitale crossover met drie ingangen en zes uitgangen die zich in een betaalbaar marktsegment bevindt. De ingangen zijn uitsluitend analoog maar de berekeningen gebeuren volledig digitaal na conversie in 24 bit. Hoewel het signaal naar 24 bit geconverteerd wordt, gebeurt de processing in 32 bit om nog meer finesse te verkrijgen. Bij dit toestel wordt een software geleverd die enkel op PC draait en waarmee je de DCP 3060 op afstand kan bedienen. Optioneel kan je ook digitale in- en uitgangen voor CobraNet toevoegen.

 

BESCHRIJVING

 

Een crossover is niet direct het leukste apparaat om te beschrijven, vooral de achterkant niet. We zien hier dus drie analoge ingangen en zes dito uitgangen op XLR. Naast een IEC stekker vinden we nog een RS232 poort waarmee we het beestje aan een PC kunnen koppelen. De Xilica 3060 is één unit hoog en weegt 4,6 kg. De voorkant is veel interessanter dan de achterkant. De look is erg geslaagd: tegelijk sober en modern. De drie in- en zes uitgangen worden vooraan telkens weergegeven door LED-meters met vijf segmenten (drie groene, een oranje en een rode). Bovendien geven twee verlichte schakelaars elke rij leds extra uitstraling: de eerste is rood verlicht en bedient de "mute" functie (= spoor uitschakelen). De tweede, met groene verlichting, selecteert het kanaal dat op het scherm geëditeerd wordt. Een klein maar goed verlicht LCD scherm geeft ons de nodige informatie en rechts daarvan zien we een wieltje en vijf drukknoppen waarmee we door de menu's en sub menu's kunnen navigeren.

 

GEBRUIK

 

Er zijn twee mogelijkheden om in de verschillende menu's te werken: ofwel gebruik je de eerder vermelde drukknoppen, ofwel gebruik je de meegeleverde software en verbind je de Xilica met de PC via de RS232 poort. In het laatste geval is het voordeel dubbel: je kan de filter op afstand bedienen (de crossover zal immers meestal bij de versterkers staan, naast het podium en dus ver van de mengtafel). Bovendien moeten we toegeven dat het scherm veel aangenamer is dan het klein LCD-tje. Zich door menu's en submenu's worstelen is nooit leuk, vooral niet als je haast hebt. De gebruiker beschikt over verschillende crossoverfilters op de uitgangen: Butterworth, Bessel en Linkwitz Riley, en men kan de uitgangen in een twee- of drie sporen mode schakelen. Merk op dat je twee individuele filters kan gebruiken per uitgang. In totaal zijn zes EQ's beschikbaar op de inputs: parametrisch, Hi-shelf en Lo-shelf met gaintrappen van 0,25 dB, mogelijkheid om te boosten tot +15dB en te filteren tot –30dB. De input gain is (individueel) eveneens regelbaar in stappen van 0,25 dB en heeft een bereik van –40 tot +15dB. Er is ook een "delay" functie voorzien die een bereik heeft van 100 milliseconden. Andere beschikbare functie: polariteit omschakelen. Men kan dus vaststellen dat deze Xilica alles heeft om er van te gaan houden... Het is uiteraard mogelijk om settings op te slaan, zowel in de software als in het toestel zelf. Je kan ook de kanalen benoemen maar er is een beperking van zes karakters (misschien een beetje beperkt maar het idee is wel leuk). Op de uitgangen is een limiter voorzien waarvan je de treshold, attack en release kan regelen.

 

KLANKKWALITEIT

 

Het is moeilijk om over de klank van een crossover te spreken... Ik kan wel bevestigen dat dit toestel de klank niet vervormt. Ondanks dat het om een digitaal toestel gaat merk ik geen kilte of ander storende faktor. Door dat je aan een hogere bitsnelheid werkt, verhoogt de geluidskwaliteit. Het is dus niet op het vlak van klank dat de Xilica je zal ontgoochelen, vooral wanneer je de prijs van dit beestje kent...

 

BUDGET

 

De verkoopprijs van de Xilica is 715,00 euro (bruto advies prijs excl. BTW). Eén ding is zeker: dit is geen hoge prijs gezien de geboden mogelijkheden en kwaliteit. Voor die prijs krijg je trouwens niet enkel de DCP 3060 maar ook de software waarmee je het beste uit deze crossover zal kunnen halen.

 

CONCLUSIES

 

De Xilica heeft gewoon alles in huis, hij is goed bedacht, hij heeft al de functies die noodzakelijk zijn in een crossover en biedt zelfs meer dan dat: de aangename werkomgeving van de bedieningssoftware, de mogelijkheden en de prijs. Aan iedereen die tot nu toe niet durfde met een actief systeem te werken of die iets meer wil dan een gewone crossover, kan ik niet anders dan deze Xilica DCP-3060 warm aanbevelen.