aanmelden
FBT MaxX 2A & 9SA
Live Sound & PA 26-09-2007
door:
We mogen nog eens een mooie set testen van de Italiaanse fabrikant FBT Elettronica uit Recanati. Zou het ginder aangenamer toeven zijn dan hier in Brussel, waar je op dit moment maar beter niet zonder sjaal, muts en handschoenen kan buitenkomen? Maar laten we niet afwijken en terugkeren naar FBT, voor mij niet meer helemaal een onbekende. Het is alweer van juli 2005 geleden (MMM 199) dat we de Amico, een Amico mochten testen, een all-in-one set die wel in de smaak viel bij deze reporter. Bij FBT kunnen we dus terecht voor verschillende produkten met diverse doeleinden. Een blik op hun website (www.fbt.it) leert ons dat ze onder andere mixers, poweramps, speakers en zelfs dimmers aanbieden. Bij de speakers vinden we ondermeer de Verve-serie (B&C woofers en speakers met verstelbare hoorn en tevens coaxiale speakers), de Jolly-serie, de PSR-reeks (met ingebouwde DSP modules) en de MaxX-serie, waar we het hier verder over zullen hebben.

 

ALGEMEEN

 

Concept
FBT tracht met de MaxX-serie een zo hoog mogelijk rendement uit lichtgewicht speakers te halen. Performantie in combinatie met een licht gewicht en degelijke componenten zouden volgens de fabrikant van deze speakers het ideale materiaal moeten maken voor elke toepassing. We ontvingen de actieve MaxX 2A topkasten en de MaxX 9SA subs. Dezelfde set is ook in passieve versie te verkrijgen. Laten we eens zien of de mooie beloften ook waargemaakt worden.

 

Design
Alle speakers uit de MaxX serie zien er mooi gestroomlijnd uit en kregen een hedendaagse look. Ze zijn volledig in het zwart uitgevoerd, met in het midden onderaan op de gril het FBT logo. Vooral de subkasten zien er allesbehalve groot of log uit, terwijl ze toch een aanzienlijke geluidsdruk kunnen ontwikkelen. Alle modellen vinnen de reeks maken een degelijke, stevige indruk. Scherpe hoeken zal je hier niet vinden, alles is mooi afgerond en er werd duidelijk over het design van deze kasten nagedacht, zowel qua functionaliteit als esthetiek. Kunnen we anders verwachten van producten uit het land dat de bakermat vormt voor hedendaags design en waar goeie smaak zich overal laat zien en voelen?

 

Handleiding
Per model wordt een afzonderlijke handleiding voorzien die is opgesteld in vier talen: Italiaans, Engels, Duits en Frans. We vinden er alle nodige informatie in terug om met het materiaal aan de slag te kunnen. De specificaties van de luidsprekers, uitleg over de bediening en tevens enkele mogelijke opstellingen of configuraties geïllustreerd met duidelijke schetsen. De tekst is vlot leesbaar, ook al werd het compact gehouden zodat je op een minimum van plaats alle info bij elkaar vindt.

 

BOUW

 

Behuizing
De kasten van de MaxX serie worden uitgevoerd in polypropyleen, waarbij gebruik wordt gemaakt van het proces van spuitgieten met gasinjectie. Grote voordelen van deze techniek zijn dat men enorm kan besparen op materiaal en gewicht, dat een betere oppervlaktekwaliteit kan verkregen worden dan bij conventionele technieken en dat men over een grotere vrijheid bij ontwerpen beschikt omdat dikwandige delen toelaatbaar zijn. Kernwoorden voor deze serie van FBT zijn dan ook "makkelijk transporteerbaar", "ergonomisch", "esthetisch aantrekkelijk" en "stevig", toch voor wat de behuizing betreft. Verder zullen we zien we dat deze MaxX'en nog heel wat meer in hun mars hebben. Voor de speakers werd een stevige geperforeerde gril geplaatst die zorgt voor een uitstekende bescherming. Ondanks hun lichtgewicht behuizing zijn ze toch bestand tegen ‘n stootje en zullen ze met gemak de schokken van veelvuldig transport, opstellen en afbreken doorstaan. Daarenboven zijn ze zoals we dat noemen "kras- en spatwaterbestendig". Dankzij vier voetjes staan de kasten niet rechtstreeks op de grond.

 

Functionele onderdelen
De MaxX 2A, een aktieve twee-wegs kast met ‘n vermogen van 200W + 50W RMS, werd uitgerust met een 10" B&C woofer en een 1" tweeter. Niet enkel de behuizing zorgt voor een laag gewicht, ook de keuze voor een neodynium magneet speelt hierin een rol. Voor de topkast kan je rekenen op een maximum geluidsdruk van 121 dB SPL. Om de speaker te beschermen tegen al te zwaar gebruik werd een "ADAP" (Advanced Dynamic Active Protection) voorzien, die werkt als een limiter met een zeer snelle attack.
Handig en zeker het vermelden waard is dat de MaxX 2A werd uitgerust met een 3-bands toonregeling en dat je hem tevens als monitor kan gebruiken (zonder dat je zelfs een grafische EQ nodig hebt!), maar later meer hierover.
De door ons geteste 9SA actieve subwoofer is voorzien van een 15" woofer met 4" voice coil die een vermogen tot 900W RMS oplevert (126 dB SPL). Op de achterkant van de sub vind je een volumeknop waarmee je dus kan regelen hoeveel laag je wil. Ook deze speaker werd uitgerust met het ADAP protectie systeem.

 

Afwerking
Op de afwerking valt al helemaal niets aan te merken. Alles is perfect glad, alles past goed ineen, nergens zijn braamresten te ontwaren. Het mooie design wordt eer aangedaan door de perfecte afwerking.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Toepasbaarheid
De MaxX 2A topkasten kunnen uiteraard, in combinatie met de subkasten uit de serie, als een volwaardige set-up ingezet worden. Je kan de topkast netjes boven de sub plaatsen door gebruik te maken van een verbindingsstaaf. Daartoe zijn in beide behuizingen de nodige, met metaal versterkte uitsparingen (M20) voorzien. Dankzij de riggingspunten (M10) kunnen alle speakers binnen deze serie ook voor vaste installatie aangewend worden. Met een optionele beugel kan je ze makkelijk aan een wand of aan het plafond bevestigen, zowel horizontaal als verticaal. Het asymmetrische design van de 2A zorgt ervoor dat de speaker ook als stage monitor kan ingezet worden, terwijl de volledige bediening bereikbaar blijft. Elke topkast wordt geleverd met kunststof adaptors om tot maximum twee exemplaren te stapelen.

 

Bediening
Laten we beginnen bij de topkast omdat we hierop de meeste mogelijkheden terugvinden. Wanneer we de achterkant bekijken zien we van boven naar onder twee rode LED's met daarnaast de vermelding LF en HF die aangeven wanneer de interne limiter (ADAP) aan het werk gaat. Verder vinden we de volume potmeter en een driebands toonregeling met volgende instellingen:

 

low : 80 Hz + of - 15 dB
mid : 2.5 KHz + of - 12 dB
high: 12 KHz + of - 15 dB

 

De middenstand wordt bij de drie potmeters duidelijk aangegeven met een voelbare klik. We beschikken ook nog over een gain met daaronder een mic/line schakelaar. Verder ontwaren we de in- en outputs (tevens link), een powerknop, een ground-lift, een groene power LED, de aansluiting voor het meegeleverde eurosnoer, met tussen de powerknop en de elektrische fiche de zekering. Je kan op deze MaxX 2A rechtstreeks een dynamische microfoon aansluiten, wat de mogelijkheden nogmaals vergroot. Wanneer je bijvoorbeeld één speaker op het podium hebt staan, heb je niet eens een mengtafel nodig, en ook geen technicus... Wat een besparing! Hier moet ik dus wel even opletten dat ik mezelf niet uit de markt prijs natuurlijk.
Voor de sub geldt in feite hetzelfde als voor de topkasten. Je moet enkel de toonregeling en de gain alsook mic/line switch weglaten. En je hebt hier dus ook meer in en outputs, zoals ik in voorgaand punt reeds vermeld had.

 

Aansluitingen
Zowel op de sub als de topkast zijn alle inputs van het type combi Jack/XLR van Neutrik, de outputs zijn enkel op XLR. Bovendien heb je op de sub de keuze tussen twee verschillende outputs. Zo kan je opteren voor de HP outputs, die enkel een gefilterd signaal doorlaten naar de topkast. Daarnaast beschik je over een full-range versie, die in de praktijk als link zal worden gebruikt, maar die indien gewenst ook naar een topkast kan gestuurd worden. De twee inputs op de sub worden Left & Right genoemd, bijgevolg beschik je over vier outputs. Hieruit kan je afleiden dat een opstelling met 1 sub en 2 topkasten mogelijk is, wat in een aantal toepassingen zeker zal volstaan. Voor DJ's en zware rockers zou ik toch eerder het gebruik van twee subs aanraden.

 

ERGONOMIE

 

Om ze makkelijk draagbaar te maken werden de topkasten voorzien van één handvat op de rechterkant, of bovenaan in het geval je ze als monitor gebruikt. Ze zijn trapeziumvormig uitgevoerd, maar dan mooi afgerond zonder zichtbare hoeken. Hun gewicht bedraagt amper 13 kg per stuk en ze meten 352 x 550 x 307 mm (B x H x D).
De subs hebben langs elke kant een uitsparing die als handvat dienst doet, en dus heel onopvallend in het geheel is verwerkt. Uiteraard is de sub ietsje groter uitgevallen met z'n 496 x 648 x 485 mm (B x H x D) en gewicht van 29 kg per stuk. We zouden kunnen opmerken dat ze niet voorzien zijn van wielen (hier spreekt een rugpatiënt), maar langs de andere kant is dat dan weer plaatsbesparend en zijn het lichtgewichten in vergelijking met een gemiddelde sub met gelijkaardig vermogen. Alle kasten zijn uitgerust met vier rubberen pootjes. Achteraan vinden we alle bedieningsfuncties terug die in om het even welke positionering bereikbaar blijven.
Gezien het aantal mogelijkheden die deze set biedt, lijkt dat de "plug & play" definitie tegen te spreken. Maar niets is minder waar. Begin gewoon te werken met de toon- en volumeregeling in de middenstand. Bevalt dit je niet? Ga je dan pas bezighouden met de toonregeling. En op die manier verschilt deze set niet van een vergelijkbare aktieve set, behalve dat hier over meer mogelijkheden beschikt.

 

KLANK

 

In de specificaties wordt vermeld dat de topkasten een bereik van 50 Hz tot 20 KHz hebben. Voor de subs wordt de frequentieweergave beschreven van 40 tot 125 Hz. Bij beiden wordt rekening gehouden met een marge van 6 dB. Hieruit kunnen we dus afleiden dat zowel boven- als ondergrens met een korreltje zout mogen genomen worden. Akkoord, 20 KHz zal je niet zozeer opvallen en die 40 Hz was naar mijn gevoel toch genoeg aanwezig. Dus niets om ons zorgen over te maken.
Bij de MaxX 2 A zorgt een aktief scheidingsfilter van 24 dB/octaaf ervoor dat het input signaal wordt verdeeld tussen woofer en tweeter. De kantelfrequentie is 1.8 KHz, en de spreidingshoek is 90° op 60°.
Zeker nog het vermelden waard is filterwaarde die voor de sub op 120 Hz werd vastgelegd. Vandaar dat je dus achteraan de keuze hebt tussen de 2 verschillende outputs, want de HP out laat enkel het gefilterde signaal door.
In de handleiding stelt de fabrikant dat gebruik van een grafische EQ overbodig is. Maar natuurlijk eerst horen en dan geloven! Aanvankelijk ben ik dus beginnen luisteren met de toonregeling in de middenstand en heb daarna me enkel bezighouden met de volumes van de verschillende onderdelen. De grafische equalizer van ons referentiesysteem is de volledige duur van de test in bypass blijven staan. Met andere woorden, er werden ons geen blaasjes wijsgemaakt. Afhankelijk van de muziekstijl, heb ik hier en daar wat meer sub toegevoegd of net wat weggedraaid, meer hoefde ik niet te doen.
En hoe klinkt ie dan?Ik werd aangenaam verrast was door de definitie en de diepte in het klankbeeld. Enkel wanneer je vlak voor de topkast gaat staan (minder dan 0.5m afstand), klinkt deze ‘n tikkeltje agressief. Al het voorgaande geldt enkel in de FOH opstelling. Het volgende heeft dus uitsluitend betrekking op de MaxX 2 A wanneer die als monitor gebruikt wordt. Omdat ik geen EQ had gebruikt voor de FOH opstelling, was ik dat ook niet van plan voor de rest van de test. Neen, nog makkelijker, je sluit gewoon een dynamische microfoon rechtstreeks op de topkast aan, en je bent vertrokken. Wanneer je op een afstand van ongeveer één meter gaat luisteren, heb je een mooie balans tussen het hoog en het laag. Ik kreeg moeiteloos een klank die luid genoeg was, zonder feedback problemen (je moet de mic dan ook nooit naar de tweeter richten, dat is om problemen vragen). In dit stadium van de test kon ik een glimlach niet meer onderdrukken... Omwille van het proximity-effect van de microfoon heb ik enkel een beetje laag weggedraaid. Ok, je kan zeggen dat de bedieningsfuncties minder bereikbaar worden omdat ze zich in deze deze positie bijna onderaan bevinden, maar langs de andere kant zitten ze op deze manier wel verstopt en kunnen ze enkel moedwillig veranderd worden.
De speakers kunnen voor verschillende muziekstijlen ingezet worden, en ik zou zo denken aan toepassingen met een publiek van maximum 250 personen.
Het lijkt allemaal een beetje te mooi om waar te zijn. Ga zeker eens luisteren, je zal versteld staan van wat je met deze MaxX-serie kan bereiken.

 

BUDGET

 

Voor de MaxX 2A betaal je 721,88 euro excl. BTW, de 9SA sub komt op 1286,62 euro excl. BTW (bruto adviesprijzen). Met andere woorden, de opstelling zoals wij die getest hebben (twee topkasten en twee subs) komt op M.a.w. de door ons geteste set komt dus uit op 4017 euro excl. BTW. Je zal misschien meteen de bedenking maken dat dit niet echt goedkoop is, maar dan moet eens vergelijken met de prijzen van een vergelijkbare set. Die zal zeker evenveel kosten en misschien minder mogelijkheden bieden. Bovendien kan je ook kiezen voor een passieve uitvoering, waarbij je dan uiteraard niet de toonregeling en mic/line functie beschikt.

 

CONCLUSIE

 

OK, FBT is misschien (nog) niet zo'n grote naam, maar het merk biedt wel uitstekend materiaal voor verschillende doeleinden. We kunnen er gewoon niet meer omheen. Dat is ook niet zo verwonderlijk voor een bedrijf dat zich al 40 jaar bezighoudt met het ontwikkelen en fabriceren van audio-materiaal. Hou in gedachten dat een produkt met een overbekende naam minstens evenveel kost en misschien minder mogelijkheden biedt. FBT is in ieder geval in zijn opzet geslaagd: pro materiaal met hoog rendement en laag gewicht, dat is de MaxX!