aanmelden
Waves APA 32 & APA 44M
Recording & Producing 22-08-2007
door:
Om muziek op je computer op te nemen en te mixen is voldoende (lees veel) rekenkracht nodig. De eerste computers kwamen hiervoor nauwelijks in aanmerking wegens het gebrek aan die rekenkracht en ook schijfruimte. Om dit probleem op te lossen werd speciale "dedicated" hardware ontworpen die je computer slimmer en sneller maken voor muziektoepassingen. Vandaag voldoet de gemiddelde PC of MAC zeker om deze klus te klaren. Maar wie specifieke toepassingen veel gebruikt komt soms toch nog in nood, en heeft opnieuw behoefte aan een oplossing op maat. Je kan dan uiteraard een tweede computer kopen en de taken verdelen. Je kan ook enkel een uitbreiding kopen voor je processor, specifiek voor dsp-gebruik, of gaan voor een combinatie van beiden.
De Waves APA32 en APA44M bieden een oplossing voor het volgende probleem: je maakt veelvuldig gebruik van plugins uit de Waves-bundles en je werkt in Cubase, Logic of Protools, op PC of MAC en dat meestal native hostpowered (dat betekent dat je interne processor al het werk doet). Ik vermeld even voor de volledigheid dat deze toestellen ook werken in combinatie met Protools HD, wat ook al specifieke hardware impliceert.

 

VORMGEVING

 

De APA's zijn functionele zwarte dozen, met de nadruk op de inhoud en niet zozeer de vorm. De APA 32 is ontworpen voor gebruik in machinekamers, hij is rackmountable (19") en de koeling maakt wel vrij veel lawaai. De APA 44M is veel kleiner, ontworpen voor desktopgebruik en biedt ook +/-30% meer rekenkracht.

 

HANDLEIDING & TOEBEHOREN

 

De handleiding is zeer duidelijk en beknopt, maar beperkt zich tot het installeren van de hardware. Voor de software en bijhorende uitleg moet je online zijn. De compatibele plugins dienen (eventueel) apart aangekocht te worden. Enkel wie up-to-date is hoeft niets te betalen. Qua aansluitingen is alles aanwezig.

 

TOEPASBAARHEID

 

Laat het duidelijk zijn dat deze rekenkamers enkel en alleen Waves-effecten ondersteunen. Wie extra rekenkracht voor alle toepassingen wil kan beter iets anders zoeken.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Wat deze APA's een zinvol bestaan onder de zon geeft is de integratie van de huidige netwerkmogelijkheden. Je sluit hem niet via PCI, firewire of USB aan. Neen, alles gaat via ethernet, met de daarbij horende voordelen. Er kunnen meerdere (8) APA's in een netwerk gecombineerd worden, diedan ook door meerdere computers kunnen aangesproken worden aangesproken. Dit is dus de ideale oplossing voor studiocomplexen met meerdere productiecellen die soms ook meer dsp willen.
De datastroom loopt via een specifieke audiomotor binnen je applicatie: de NetShell. Waves-gebruikers kennen al de Waveshells, een soortgelijke applicatie die de plugins in het gepaste formaat aan de host-software aanbiedt. Zo kan je bijvoorbeeld AU-plugins draaien in Logic Pro 7, of TDM- & Rtas-versies in Pro Tools. Op die manier biedt de NetShell de beschikbare plugins voor netwerkgebruik aan met de APA. Ze verschijnen als APA-plugin en zijn herkenbaar aan de extensie. Niet alle plugins lenen zich tot dergelijk gebruik. Enkel statische massieve plugins, zoals reverbs en dynamics, halen voordeel uit deze toepassing. Voor kleinere plugins weegt het voordeel van externe rekenkracht niet op tegen de extra moeite om de audio om te leiden. Daarom is er van de kleintjes geen NetShell-versie beschikbaar.
Integratie kan op dit moment met Logic Pro, Pro Tools TDM & LE, Cubase SX, Nuendo & Digital performer op MAC. Op PC kan het met Pro Tools, Cubase en Nuendo.
Indien je nog niet over deze NetShell-plugins beschikt zal je ze dus nog moeten kopen. Wie zijn Waves producten daarentegen up-to-date heeft gehouden kan direct aan de slag.
(Plugins die op de APA draaien zijn: L3 Multimaximizer, L3 Ultramaximizer, IR360 Surround Parametric Convolution Reverb (MAC), IR-L Light Convolution Reverb, Linear Phase Equalizer, Linear Phase Multiband, C4 Multiband Parametric Processor, Renaissance Reverb, Renaissance Channel (no ext. Saide-chain), Soundshifter, Morphoder, TransX(Multi & Q-clone).
De APA 32 biedt het equivalent van ongeveer een Protools HD-Accel kaart. Dat levert een fors prijsvoordeel op, maar remember... enkel bij Waves-plugins.

 

CONCLUSION

 

Interessant zijn vooral de netwerkvoordelen die je uit dit systeem haalt. Ik vind het zelfs één van de belangrijkste pluspunten. Voor 1360 euro is de APA 32 van jou en voor 2040, haal je de APA 44 in huis. Een stuntprijs in vergelijking met bijvoorbeeld de Accelkaarten bij Pro Tools, maar daar krijg je dan meestal weer extra plugins bij aankoop van hardware. Deze dsp-uitbreiding gaat ook alleen op voor Waves-producten, en dat is zowel een voor- als een nadeel. De APA's zijn ontwikkeld voor en door Waves. Dit moet garant staan voor de optimale werking van (jammer !) enkel je Waves-plugins. Gelukkig kregen de APA's een robuuste behuizing zodat mobiele toepassingen mogelijk zijn.