aanmelden
Tannoy Precision 8D
Recording & Producing 21-08-2007
door:
Er zijn merken die helemaal geen introductie meer nodig hebben. Tannoy is er zo één. Iedereen, of toch bijna, heeft wel al een paar van hun realisaties gezien, met onder andere die "vreemde woofers met een tweeter in het midden"... En als we nu eens hun jongste spruit gingen beluisteren?

 

VOORSTELLING

 

Deze monitors met hun imposante afmetingen zijn actieve luidsprekers met digitale en analoge ingangen. Ze maken gebruik van de gekende "Dual Concentric" technologie van Tannoy, met een in de woofer geïntegreerde Super Tweeter. Ze monitoren zijn bedoeld voor home- en project studio's, maar we merkten al snel dat het allerminst low-end modellen zijn. Daarenboven (en misschien "vooral") zijn deze luidsprekers vergezeld van een meetmicrofoon en software waarmee je de frequentieweergavecurve kan optimaliseren. Dat is nog eens origineel! Ik kan niet wachten om hiermee aan de slag te gaan. Volgens de fabrikant zouden deze monitoren een grote bandbreedte, weinig klankvervorming en een zeer nauwkeurige fase garanderen. Dankzij de ingebouwde eq mogelijkheden zullen ze binnen een grote variatie aan klankomgevingen hun plaats vinden.

 

BESCHRIJVING

 

De vriendelijke mevrouw die de Tannoy's bij mij afleverde had nogal moeite om ze uit haar bestelwagen te krijgen. Die twee grote dozen zal ik ergens veilig moeten opbergen, want mijn zoontje vond ze ideaal vinden om er z'n kamp mee te bouwen. Tannoy heeft verstand van verpakken: de luidsprekers zijn uitstekend beschermd. Maar als het op het gewicht aankomt.... auw, mijn rug! Niet enkel hun afmetingen zijn imposant (44x27x37 cm HxLxB), maar ze zijn ook nog eens uit zware MDF vervaardigd. Een grote ovaalvorm geeft het front van de monitors een gedistingeerde en serieuze look. Er is veel veranderd sinds de tijd dat monitors er allemaal even lelijk en triest uitzagen. De front bestaat uit een tweeter van 25 mm plus een woofer van 200 mm. Voor wie liever de maten in inches krijgt: 1" en 8". Natuurlijk heeft ook deze Precision 8 D een in de woofer ingebouwde Super Tweeter, wat intussen zo'n beetje het handelsmerk van Tannoy is geworden. Een groene led onderaan de luidsprekers geeft aan dat hij onder spanning staat. Maar laat ons naar de achterkant kijken, waar de enorme koelingsgril valt onmiddellijk op, evenals een luchtgat en een twintigtal toonregelingsschakelaartjes (plus een high pass filter). Een klein schroevendraaiertje werd op de achterkant vastgehaakt. Verder zien we nog een analoge ingang op combostekker (jack/XLR), een volumeknop, een digitale ingang in S/PDIF (cinch stekker). Met een kleine switch geef je aan of je analoog of digitaal aan het werken bent, en in het geval je er een digitaal signaal instuurt moet je ook de positie van de speaker in het stereobeeld (links of rechts) instellen. Een tweede RCA stekker laat je naar de tweede speaker doorlinken, aangezien de S/PDIF in stereo via een enkele connector uitstuurt. Uiteraard werden ook een IEC stekker en een powerknop voorzien. De twee versterkers geven 60 Watt voor het laag en 120 Watt voor het hoog. Ik mag de microfoon en CD die met de monitors meegeleverd worden niet vergeten vermelden. De CD ziet er... rond uit. En de microfoon... ook rond, of neen, eerder cilindervormig.

 

GEBRUIK

 

Monitoren aansluiten zou eigenlijk geen problemen mogen geven. En dat is ook hier het geval. Behalve wat het gewicht betreft misschien... het zijn niet het soort speakers dat je zomaar op het eerste beste plankje moet gaan plaatsen (wat dat zal algauw afbreken). Of het nu analoog of digitaal is, het aansluiten is een kwestie van seconden. Voor de analyse van de frequentieweergavecurve moet je de meegeleverde software installeren (die je trouwens ook kan downloaden) die ons stap voor stap de weg toont. Goed, ik laat me leiden. En wat zie ik? Ach, neen toch! De meegeleverde microfoon heeft een mini jack stekker. Het is duidelijke dat deze microfoon bedoeld is om op een kleine geluidskaart van een laptop aangesloten te worden. Dat zal je nu toch altijd zien: ik heb drie computers (één voor muziek, één voor onnozele films en één om mijn artikels mee te schrijven, kwestie van niet alles door elkaar te halen), maar natuurlijk geen laptop. Gelukkig kan je ook een andere microfoon gebruiken dan de meegeleverde, of misschien is het wel mogelijk er een adapter op aan te sluiten. Aangezien ik van nature nogal lui ben en de herfstvermoeidheid begint toe te slaan, gebruik ik liever de meetmicrofoon, waarvan ik het merk liever niet vermeld. Ik heb de aanbevelingen die op mijn scherm verschenen stap voor stap gevolgd. En hoe werkt dat? Je sluit dus een in- en een uitgang aan, en het programma vergelijkt het ingestuurde signaal met dat het door de microfoon opgevangen signaal. Die moet zo exact mogelijk op de plaats geplaatst worden waar jij je tijdens het mixen bevindt.
In functie van wat hij opvangt zal het programma je laten weten in welke positie je de instelschakelaars moet plaatsen. Ze reageren eigenlijk als een 20- bands grafische equalizer (zelfs 21, wanneer we de high-pass filter erbij tellen). Het resultaat? Een frequentieweergavecurve die de inversie van de akoestiek van je lokaal zal weergeven, en die zodanig zal corrigeren voor een neutraler resultaat. Natuurlijk zullen de afstand en de plaatsing van de monitors, evenals de plaats die door de luisteraar wordt ingenomen een rol spelen, dat is niet te vermijden. Naar gelang de plaatsing van de monitoren -dichtbij of verder van de luisteraar- of op nog een andere plaats, zullen de regelingen anders zijn. Aangezien ik altijd wel in ben voor wat fun, heb ik me wat geamuseerd met verschillende positioneringen (kwestie van te zien welke regelingen het programma voorstelt). En dat werkt dus goed. Wanneer je verschillende keren dezelfde positionering aangeeft zal je telkens hetzelfde resultaat krijgen. Het is dus niet zomaar een stukje speelgoed, maar een serieuz tool, zelfs al sloeg de schrik mij wat om het hart toen ik die mini jack stekker voor de meegeleverde microfoon zag. Ter informatie: de plaats waar ik mix heeft een ietsje té uitgesproken laagmid. En dat komt van pas, want ik zal dus een aantal akoestische verbeteringen kunnen aanbrengen terwijl ik op de architectuur werk... Tenminste, als ik deze Tannoy Precision 8D monitors ga kopen?

 

KLANK

 

Het eerste woord dat in me opkomt is "helder". Dat is zonder twijfel te wijten aan de super tweeter, maar deze monitoren gaan heel ver door in het hoog. Om je een idee te geven: tussen 44 Hz en 51 kHz (ja, dat heb je goed gelezen), binnen een bereik van + of -3 dB. Ook opvallend is de verbazingwekkende weergave van overgangen, al kan het wel wat agressief overkomen. Ik moet er dan ook wel bijvertellen dat ik steeds op monitoren mix die ik speciaal omwille van hun zachte klank heb gekozen, en dan is het natuurlijk een grote stap voor mij om ineens met zo'n heldere klank geconfronteerd te worden. Het duurde een tijdje om me aan te passen, maar dat is het lot van elke mixer die overgaat op een ander paar monitors. Je hebt tijd nodig om ze te leren kennen en ze te temmen. Je hoort goed de plaatsing van de verschillende klanken binnen het stereobeeld: in de breedte, maar ook in de diepte. Je hoeft al niet teveel je pan te regelen om te horen wat er gebeurt. De reverb wordt verbazend goed ingeschat. Wat je hoort is exact wat je opneemt, en wat je op je CD zal te horen krijgen. En dat is natuurlijk wel belangrijk. Een slechte of verkeerde inschatting van de reverb (en effecten in het algemeen) kan makkelijk een volledige mix verpesten. De bassen zijn zeer nauwkeurig. Gezien de afmetingen van deze Tannoy's vreesde ik voor te presente bassen: daar is niks van aan. Eenmaal je ze gewoon bent is het eigenlijk zeer makkelijk mixen op deze monitoren. Als ik dan toch iets aan te merken heb, dan is het op de ietwat agressieve klank. Maar zoals gezegd, ik hou van een zachte klank voor monitoring, dat heeft dus ook wel met persoonlijke smaak te maken. Tannoy liefhebbers, dat weet ik, appreciëren net die heldere klank. Je moet dus echt wel eens luisteren om te weten of het je bevalt. Om het even of je nu een analoog of digitaal signaal instuurt, de klank is bijna volledig dezelfde. Wanneer je uiteraard over een geluidskaart van middelmatige of mindere kwaliteit beschikt, kan je beter digitaal uitsturen en de convertors van Tannoy de conversie van analoog naar digitaal laten doen. Indien je daarentegen over supergoeie convertors beschikt, zal je een analoog signaal naar deze monitors sturen, da's nogal logisch.

 

BUDGET

 

Gezien de klank, de meegeleverde analyse tools, regelmogelijkheden, het gewicht en de afmetingen, was ik al bang om de prijs van deze Precision 8D te ontdekken. Al zijn het niet de goedkoopste, met hun prijs van 1480 euro excl. BTW per paar (bruto adviesprijs) blijft het toch nog binnen de perken. Vergeet niet dat de monitoren het belangrijkste materiaal in je studio zijn. En een goeie mix gaat toch eerst en vooral door een paar goede monitors. En voor diegenen die het nog niet doorhadden herhaal ik het nog maar eens: Tannoy biedt met dit model een kwaliteitsspeaker, waarmee je op een mooi niveau zal kunnen werken.

 

CONCLUSIE

 

Een originele aanpak, analoge en digitale ingangen, veel mogelijkheden, een pure en natuurgetrouwe sound, veel nauwkeurigheid in weergave van klankbeeld overgangen, een uitstekende inschatting van reverb. Dit zijn zwaargewichten... letterlijk en figuurlijk.