aanmelden
Samson Rubicon
Recording & Producing 21-08-2007
door:
Op elf januari, om exact 17 minuten na negen (lokale tijd) in het jaar 49 voor Christus trok Julius Caesar met zijn leger over de Rubicon. De stroom scheidde het Cisalpijnse Gallië van de door Romeinse magistraten bestuurde gebieden. Het was verboden om er met een leger binnen te dringen. Door de Rubicon over te steken overtrad Caesar dus de wet en het is hier dat hij zijn beroemde "Alea jacta est" uitsprak, wat we kunnen vertalen als "de teerling is geworpen". Op dit moment begint de trouwe Meet Music lezer zich af te vragen of een of andere snoodaard zijn favoriete magazine heeft vervangen door een historische encyclopedie. Neen, neen, wees gerust, daar is niks van aan! Maar de monitors van Samson die ik hier voor me heb dragen de naam Rubicon, en ik kon deze kans om jullie wat geschiedenis bij te brengen niet aan mij laten voorbijgaan. En als er nog maar één leerling wat extra punten kan sprokkelen op zijn examen geschiedenis of latijn, zal mijn leven toch nog enige zin hebben gehad.

 

VOORSTELLING

 

Ik mag twee modellen testen: de Rubicon R5a en de Rubicon R6a, beiden tweewegs versterkte monitoren met ribbon drivers voor de hoge frequenties. Ribbons zouden voor een gekleurde en niet- agressieve klank moeten zorgen, wat dus een bewuste keuze is voor monitoring. Volgens Samson maakt dat deze speakers betrouwbaar en nauwkeurig, terwijl ze een heel natuurlijke klank weergeven. Dat klinkt in theorie allemaal wel heel mooi, maar zouden we dat best niet eens samen uitzoeken?

 

BESCHRIJVING

 

De twee modellen zien er hetzelfde uit. De grootste, de R6a en z'n kleine broertje, de R5a werden beiden in een zwartgeschilderde MDF behuizing gebouwd. Een rood lijntje tekent de woofer en de ribbon tweeter af. De 5a kreeg een 5 inch woofer toebedeeld en heeft een vermogen van 50 Watt voor het laag en 25 Watt voor het hoog. Hij weegt 7,3 kilogram. De tweeter en bijhorende versterker zijn identiek voor de twee modellen. De R6a is zwaarder met zijn 8,2 kg. Z'n versterker voor het laag heeft een vermogen van 75 Watt RMS en de woofer heeft een diameter van 6,5 inch. De R6a meet 38 cm (hoogte) op 23,5 (breedte) en is 27 cm diep. De R5a is kleiner en meet op zijn beurt 34x20x23 cm. De twee modellen hebben onderaan de kast beiden een luchtgat, die bijna even breed is als de monitor. Op de achterkant werden een IEC fiche, een schakelaar en een algemene volumeknop geplaatst, vergezeld door een volumeregeling voor de ribbon tweeter. Wat de aansluitingen betreft, heeft de R5a een ingang in jack in +4 en een uitgang in RCA (cinch) in -10. Zijn grotere broer beschikt daarenboven over een ingang in XLR. De bekleding van deze speakers is zoals gezegd zwart, in een verf die je nog eens mag vastpakken. Vingers laten er sporen op achter, maar het blijft redelijk. Ik heb al beter, maar ook slechter gezien.

 

GEBRUIK

 

De Engelstalige handleiding zit goed in elkaar en is leuk om te lezen, en geeft alle nodige informatie om deze monitoren aan te sluiten en te gebruiken. Een goed punt dus. Het is niet omdat een monitor makkelijk aan te sluiten is dat je de handleiding niet hoeft te lezen. En dan nog, een beetje lecteur versterkt het plezier van de aankoop, da's mijn mening althans. Na een goed stuk materiaal te hebben aangeschaft, moet je dat uiteraard ook intellectueel eigen maken. Er wordt je onder andere in uitgelegd waarom je de monitors niet horizontaal moet leggen. Dat geldt trouwens voor alle merken, behalve als ze zo ontworpen zijn natuurlijk. Want door de de lagere positie van de monitoren zal de klank weerkaatsen op je mengtafel of je werkvlak en helemaal verdwalen en niet meer intact je kleine, oplettende oortjes bereiken. Tot zover de rubriek "Vorming in Audio Techniek met MMM". Het niveau van de ribbon tweeter zal geval per geval moeten geregeld worden, in functie van de akoestiek van het lokaal of gewoon volgens je eigen smaak. Even aanstippen dat de R5a opwarmt, en dat bedoel ik letterlijk. Na enkele uren gebruik kan je er bijna een een eitje op bakken. Het andere model, de R6a warmt ook op, maar minder. Ik heb de luidsprekers een volledige nacht laten aanstaan (kleine herinnering aan de hoofdredacteur dat hij mag tussenkomen in mijn ondertussen uit de hand lopende energiefactuur), om te zien of ze zouden stand houden. In de vroege ochtend leefden de Samson monitors nog steeds. Goed warm, maar springlevend. Heb je een wat killige studio? Dan is dit een originele manier om jezelf in wat warmte te voorzien.

 

KLANK

 

Zoals Julius Caesar "bis repetita placent" zei wanneer hij frieten at (herhaling behaagt). We weten allemaal, behalve debiele gitaristen en zwartgallige drummers (maar die lezen MMM niet uit schrik te intelligent te worden) dat dit het interessantste hoofdstuk is. Het is ook hier dat ik de meeste tijd van mijn test aan spendeer. Je kan je niet voorstellen hoeveel CD's of opnames is beluister wanneer ik monitors test. Dat gaat van barokke muziek tot rap over jazz en metal, en alles wat daartussen ligt. Voor de R5a kon ik bij de positieve punten een quasi onhoorbare ruis noteren, een zachte klank, een correcte schatting van de reverb en een gedetailleerde klank die relatief goed gedefinieerd was. Fouten hoor je makkelijk, een parasietgeluid is bijvoorbeeld duidelijk hoorbaar. Dan de mindere puntjes: het klinkt een beetje iel, vooral in het laag (maar eigenlijk logisch volgens het kaliber), en we missen wat diepte. Ik bedoel hiermee dat de instrumenten die wat meer naar voor of naar achter staan niet voldoende verschillend worden weergegeven. Maar goed, dat is een klein minpuntje, want de grotere R6a geeft deze diepte goed weer. Hij behoudt zelfs een zachte klank die de oren niet vermoeid. De klank was daarentegen wel een beetje dof, en ik moest de hoge frequenties wat opvoeren om helemaal tevreden te zijn, terwijl dat bij het andere model in de neutrale stand OK was. Dat is zonder twijfel te wijten aan het feit dat de R6a over een krachtiger laag beschikt dan de R5a, terwijl de tweeter voor beide modellen gelijk is. Je moet dus een beetje pushen om een goed evenwicht te vinden. Om op de R6a terug te komen, zijn klank is in balans (makkelijk te mixen, je vindt alles terug wanneer je je mix op grotere monitors of hi-fi beluistert) maar vreemd genoeg is de klank iets waziger dan die van het kleinere model. Door het volume van de tweeter wat op te voeren wordt het probleem grotendeels opgelost. Natuurlijk moet je aanmerkingen altijd in verhouding zien met de prijs.

 

BUDGET

 

Je hoeft niet zo rijk als een Romeins veroveraar te zijn om deze monitors te kunnen kopen. Geef aan Caesar wat Caesar toebehoort: Samson was vriendelijk in zijn budget! De prijs van de R5a is 489 euro BTW incl. per paar, en voor de R6a betaal je 599 euro incl. BTW (bruto adviesprijs). Dat is nog eens een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Je hoeft je volledige collectie Meet Music's niet te verpatsen om deze monitors te kopen, dus da's goed nieuws!

 

CONCLUSIE

 

Mocht Julius Caesar zijn vrije uurtjes in zijn home studio hebben doorgebracht in plaats van in de pap te roeren bij de Galliërs, Normandiërs of Egyptenaren, zou de wereld er wellicht helemaal anders hebben uitgezien. Misschien hadden we dan nu wel leuke muziek uit die tijd gehad. Maar zeker is dat de Jules deze Samson Rubicons zou gekozen hebben omdat ze aan de ene kant veel kwaliteiten te bieden hebben, dat de naam en de klank onmiddellijk zijn keizerlijke oren zouden gestreeld hebben, en omdat ze niet duur zijn. En naar het schijnt zat Ome Juul wat op zijn centen, ze zouden voor hem dus enkel voordelen gehad hebben. Dus, als jij ook deftige monitors wil zonder je hele rijk uit te geven, dan zijn deze Samson perfect voor jou.