aanmelden
Phonic Helix Board 18 Firewire
Recording & Producing 21-08-2007
door:
De wereld van kleine mixers evolueert, dat is zeker. Wanneer ik terugkijk en zie wat er tien jaar geleden op de markt te vinden was en vergelijk met wat ons nu aangeboden wordt, kunnen we wel stellen dat de zaken erop zijn vooruitgegaan. Bewijs daarvan is het nieuwe model van Phonic dat ik je graag wil voorstellen.

 

VOORSTELLING

 

Deze mixer is bedoeld voor live en studio-gebruik. Met de FireWire interface die ze aan boord heeft kan je de tafel op je computer aansluiten. En dat is dan meteen ook een van de troeven van deze kleine mixer: vaarwel convertors en/of geluidskaarten! Je sluit de Helix 18 via een FireWire kabel rechtstreeks op je PC of Mac aan. Maar dat is niet het enige interessante: je beschikt ook over een ingebouwde multi-effector, en een grafische equalizer op de uitgang. Laat ons overgaan op de...

 

BESCHRIJVING

 

Zoveel knopjes voor een klein tafeltje dat met moeite vijf kilo weegt, eenenveertig op zesendertig meet en een hoogte van 9 centimeter heeft. We zien acht microfoonstekkers in XLR, met eronder lijningangen in jack. Sporen 7 en 8 hebben zelfs twee ingangen op lijnniveau. De eerste zes ingangen zijn identiek wat de regelingen betreft: een gain en een high-pass filter die is vastgelegd op 75 kHz. Op elke ingang werd een driebands toonregeling voorzien, met het laag en hoog vastgelegd op de klassieke 80 Hz en 12 kHz, en met voor het middengebied een semi parametrische eq tussen 100 Hz en 8 kHz. Daaropvolgend beschik je over twee auxen, waarvan de tweede pre of post kan geschakeld worden, terwijl de eerste enkel in pre kan werken. Daarna volgt het ingebouwde Phonic-effect (waar we op terugkomen) gevolgd door de panoramiek-regeling. Uiteindelijk komen we bij de mute-knop (die hier "on" genoemd wordt, maar iedereen zal wel begrijpen waar die voor staat), en naast de 60 mm lange fader zien we twee assignatie knoppen: de main out en de subgroep. Kanalen 7 en 8 zijn identiek aan de zes eerste, behalve dat ze een stereo ingang in jack meer hebben en dat de parametrische equalizer plaats maakt voor een vaste eq op 2,5 kHz. We beschikken over twee stereo ingangen enkel in lijn (enkel in jack) en de gain ruilt hier plaats met een +4/-10 schakelaar. Op de master sectie vinden we een effect return fader en twee subgroepen, plus twee master faders met erboven een ledmeter die uit 14 segmenten bestaat. Je kan dus de FireWire return aan de Master toewijzen, aan de control room ofwel aan aux 1 (of als je dat wil aan de drie samen). De grafische eq telt tien banden (en je hebt fijne vingert nodig op die te bedienen) en werkt op de main of op aux 1 (die bedoeld is voor de monitor mix). Daarenboven beschik je over een on/off schakelaar waardoor je makkelijk kan horen welk effect je instelling van de equalizer geeft. Het ingebouwde effect, dat zich rechts bovenaan de tafel bevindt, bevat 16 programma's. Dan moeten we zeker nog de fiche voor een hoofdtelefoon, mét volumeregeling vermelden, die ook dienst doet voor de control room. Achteraan ziet het er ook niet slecht uit: zes inserts voor de eerste zes ingangen, twee uitgangen voor de "control room" (je studiomonitoren) en twee andere voor subgroepen. Vervolgens hebben we de twee main outputs in XLR, twee FireWire poorten, een algemene schakelaar voor de fantoomvoeding en een powerknop plus IEC stekker. Ik was bijna vergeten de in- en uitgangen in cinch te vermelden, evenals een mini stereo jack (om een iPod op aan te sluiten?).

 

GEBRUIK

 

Het traditionele gedeelte van de tafel behoeft geen uitleg. Het ingebouwde multi-effect kan in bypass geplaatst worden via een footswitch. Dat is ook voor de andere jack aansluiting voor de zeer handige tap tempo die je tijdens concerten kan gebruiken om op een eenvoudige manier de delay time te regelen. Eén parameter kan aangepast worden naargelang het gebruikte effect. Je kan bijvoorbeeld de reverb tijd, de tijd tussen delays, de diepte van het effect (bijvoorbeeld een effect van het chorus type, enz... aan te passen. Ik denk dan ook dat muzikanten deze tafel graag zullen gebruiken in combinatie met een computer: met de FireWire kunnen ze makkelijk hun sequences met een goeie klankkwaliteit sturen.
Met de meegeleverde CD kan je een controlepaneel én Cubase LE installeren. Zelfs al heb je (nog) geen audio software, je zal toch onmiddellijk aan de slag kunnen. De Engelstalige handleiding legt zeer duidelijk uit hoe het programma moet geďnstalleerd worden en wonder boven wonder: het werkt direct! Je kan hier ook je sampling rate instellen (max. 96 kHz) en je buffers regelen. Het toewijzen van je sporen zal kinderspel zijn. Je kan elk spoor op een kanaal te plaatsen, net als het Master stereo kanaal. Om te zien wat je op de computer hebt opgenomen beschik je enkel over twee master kanalen, je kan dus niet elk spoor naar de mixer terugsturen. Dat is uiteindelijk niet zo erg, want eenmaal je de klank naar digitaal hebt omgezet kan je dat beter zo laten, en vermijden dat je het signaal helemaal verprutst. Dus, als ik goed tel beschik je over 14 individuele uitgangen, plus twee masters, evenals twee luistersporen die van de computer teruggestuurd worden. Dat geeft 14+2+2= 18. Vandaar komt dus de naam Helix 18, toch tenminste wat de cijfers betreft. Met de meegeleverde beugels kan je de mixer makkelijk in een rack inbouwen. Ik kan dat trouwens enkel aanraden, want er werd niks voorzien voor het transport.

 

KLANK

 

Niks beter om de klank van een tafel te beoordelen dan er wat opnames mee te maken. Terwijl je bij een live-job je voordeel kan halen uit een zaal met goeie akoestiek of door gebruik te maken van een schitterend PA-systeem, zullen bij opname eventuele fouten gauw aan de oppervlakte komen. De klank van deze Helix is zeer helder en ik moet toegeven dat ik aangenaam verrast was door de kwaliteit van de A/D conversie. Het enige waar je volgens mij op moet letten is dat je de gain niet teveel pusht. Want tegen het einde aan begin je toch het verschil begint te horen met groter materiaal dat uiteraard veel meer reserve heeft. Dus wanneer je met de Phonic binnen de perken blijft, mag je rekenen op een correcte klank. Wat kunnen we meer vragen? Persoonlijk had ik liever gezien dat je de klank na de toonregeling zou kunnen opnemen, maar dat is niet mogelijk, en dat is niet enkel bij Phonic zo. We krijgen dus de klank net na de voorversterker. Wanneer je opneemt zal het equalizen dus via de software moeten gebeuren. Bij concerten is het uiteraard een traditionele tafel met toonregeling... en ingebouwde effecten. Die zijn trouwens van een degelijke kwaliteit, en vooral, ze zijn goed gekozen. Het zijn misschien niet de meest creatieve (maar dat is hier ook niet de bedoeling) maar ze zullen zeker van pas komen. Is dat niet het belangrijkste?

 

CONCLUSIE

 

Een tafel aan een voor iedereen bereikbare prijs (529 euro excl. BTW, bruto adviesprijs), met een verbazende kwaliteit, die je live en thuis kan gebruiken. Wat nog meer vragen? Grote faders? Eigenlijk is dat toch niet echt nodig bij een tafel met de afmetingen van deze Helix Board 18. Mijn conclusie is zeer positief: toegankelijke prijs, uitgebreide mogelijkheden, en alles is voorzien... ze heeft gewoon alles van een grote.