aanmelden
Tannoy Reveal 8D & 5A
Recording & Producing 26-09-2007
door:
In mijn recente test van de Precision 8D schreef ik dat Tannoy al lang geen voorstelling meer behoefde. Het Schotse merk neemt een benijdenswaardige plaats in in het domein van audio monitoring. De modellen die ik deze keer ontvang maken deel uit van de "Reveal" serie, die toch wat goedkoper is dan de "Precision" reeks. Ik mag er twee voor je testen.

 

VOORSTELLING

 

Ik kreeg de grote broer en z'n kleine broertje toegestuurd. Ze hebben dezelfde familietrekken maar de afmetingen verschillen. De twee grote karakteristieken van de 8D zijn aan de ene kant hun digitale ingangen (vandaar de D achter het cijfer) en vervolgens een aanpasbaar frequentiebereik zodat de monitoren onder verschillende akoestische omstandigheden kunnen gebruikt worden. Dit zijn kasten met een bereikbare prijs, al zijn ze op dit vlak niet de winnaars. Die plaats wordt ingenomen door de 5A, die enkel over met analoge inputs werd uitgerust en waar je de frequenties niet kan aanpassen. De 8D is de grootste in het "Reveal" gamma, en zoals je al kon raden, de 5A de kleinste. In beide gevallen zijn dit tweewegs actieve modellen.

 

BESCHRIJVING

 

De R8D's zijn niet bepaald lichtgewichten! Zestien kilogram op de weegschaal... het zijn echte zwaargewichten! De R5A's zijn lichter (7,8 kilo), maar gezien hun afmetingen (30x18x30 cm H/L/P) zijn ze toch verrassend zwaar. De R8D meten op hun beurt 42x26x36 cm. De hoge tonen worden verzekerd door een neodymium dome voor de twee modellen, de woofer telt 8" voor het ene, en 5 voor het andere model. De naam heeft dus een logica, dat zal je wel al begrepen hebben. De kasten zijn in een sober nachtblauw uitgevoerd. De woofer heeft niet de gewoonlijke bult, maar ze lijkt eerder een beetje ingedrukt (concaaf). De voorkant ziet er net als de andere modellen van het merk heel erg design uit. Dat gaat zelfs zo ver dat ik lang heb gedacht dat met zo'n geslaagde look dit wel een Scandinavisch merk moest zijn. Maar, ik herhaal, Tannoy is een Schotse fabrikant! Zo zie je maar dat Schotland nog wel wat anders dan kilts en whisky produceert.
Je kan beiden modellen in "stand by" plaatsen door op het Tannoy logo te drukken. De groene LED gaat in dat geval over in rood. Daarmee kan je energie sparen gedurende de pauzes, of de klant wat in de luren leggen die niet zal zien dat het logo ook een schakelaar is. Ik geloof dat ook Peugeot zoiets heeft: de "0" van de 407 kan ingedrukt worden om de koffer te openen... misschien rijdt de ontwikkelaar van deze monitors met een Peugeot? Of misschien luistert de designer van Peugeot wel naar zijn muziek op Tannoy Reveal's? Wie checkt dat?
De achterkant van de R8D is goed uitgerust: een luchtgat en een afkoelingsgril laten zich onmiddellijk opmerken. Daarna beschik je over de gewoonlijke elektrische aansluiting (die geen IEC standaard is: er is geen aarding voorzien) en de spanningsschakelaar. Vervolgens de analoge combi XLR/jack stekkers en RCA voor de S/P-DIF (vergeet niet dat je een digitaal signaal naar deze digitale monitors kan sturen). Maar belangrijkste zijn zonder twijfel de twintig mini switches die je kan activeren via een klein schroevendraaiertje (meegeleverd, en zelfs twee: één per speaker). We kunnen hier het frequentiebereik regelen, maar daar komen we nog op terug. Lezers die Tannoy kennen zullen opgemerkt hebben dat op deze modellen de dure concentrische super tweeter van het merk niet aanwezig is. De fans zullen een beetje ontgoocheld zijn, de anderen verrast. Hiermee kan het merk zijn potientiële clienteel uitbreiden. Vooraan op de 5A werd een volumedraaipotmeter (eerder een draaischroef) geplaatst, en op achterkant vinden we enkel de powerswitch, de stroomstekker en de combistekker in XLR/jack die omgekeerd lijkt te zijn geplaatst (het klemmetje zit onderaan, dus omgekeerd dan wat we gewoonlijk zien). Een woordje over het vermogen: de 8D beschikt over twee versterkers: 120W voor het laag en 60 voor het hoog. De 5A geeft op zijn beurt 40 Watt voor de bassen en 20 Watt voor de hoge frequenties. Het verschil tussen de twee is dus duidelijk merkbaar.

 

GEBRUIK

 

Eigenlijk zijn deze monitors helemaal niet moeilijk aan te sluiten, dit is echt plug&play. Natuurlijk zal analoog of digitaal insturen op de 8D afhangen van met welk signaal je vertrekt en dan de beste convertors te gebruiken. Het volstaat om te vergelijken en dan ben je zeker. De voorziene convertors leken me erg degelijk. Ongetwijfeld beter dan veel geluidskaarten. Maar ik denk dat iedereen toch even zal moeten proberen en zijn eigen mening vormen. De handleiding legt in detail uit hoe de schakelaars voor de equalizing van je Tannoy's moeten gebruikt worden. Meer nog, eigenlijk staat die handleiding boordevol andere nuttige info, hem lezen is dus geen tijdsverspilling. Er wordt je uitgelegd hoe je de luisprekers aanpast in functie van de ruimte en positie. Het verschil is duidelijk hoorbaar (ik heb een voor/na test gedaan) en je kan de weergave makkelijk verbeteren door het advies in de handleiding te volgen. De potmeter naast de audio-aansluiting dient om de ingangsgevoeligheid aan te passen. We merken ook de high-pass filter op, die indien nodig kan ingeschakeld worden. De 5A zijn natuurlijk veel eenvoudiger. Daar hoef je enkel het volume aan te passen.

 

KLANKKWALITEIT

 

Ik begin bij de 8D: ik start in "flat" zonder ook maar aan de toonregeling te raken. Ik moet toegeven dat ik onder de indruk ben: het volledige klankspectrum is aanwezig, redelijk helder en nauwkeurig. Maar goed, laten we wat spelen; ik volg de instructies in de handleiding zonder me vragen te stellen, als een koper die weinig of niet geïnformeerd is. En direct is de verbetering merkbaar. De klank was al correct, maar wordt nu nauwkeurig. De respons in de overgangen is uitzonderlijk, zonder dat agressieve kantje dat er dikwijls aan vasthangt. De reverbs laten zich met een grote precisie horen, hier dus geen gevaar om over-of onder te doseren. De bassen zijn afgelijnd, en dit model heeft een goeie reserve aan vermogen. Aanmerkingen? Weinig: een lichte ruis, ietsje meer dan we gewoonlijk, en heel hoog in het klankspectrum. De R8D gaan van 46 Hz tot 51 kHz (+/- 3 dB) en hebben een akoestische limiet van 118 dB op 1 meter. Wat valt daar op aan te merken? De ruis waar we het over hadden stoort enkel bij het einde, tijdens de stiltes dus. En tegen het einde van de dag horen we die al lang niet meer (bewijs dat de oren vermoeid zijn en dat je beter kan stoppen met werken). De 5D is kleiner, z'n frequentiebereik strekt zich uit van 65 Hz tot 30 kHz (-/+ 3dB). Eerste indruk: duidelijk minder dan z'n grote broer. Maar dat is ook heel erg logisch: hij heeft minder vermogen en inhoud, maar kost vooral slechts bijna de helft van de prijs. Geen wonder dus. De 5A doet het uitstekend in de middenregisters. De hoge tonen worden warm en nauwkeurig weergegeven, maar we missen toch nogal wat laag. De klank van een een kick of een basdrum opnemen riskeert problematisch te worden. Maar dat maakt van de 5A geen uitzondering: dit is bij alle kleine monitors het geval. Zeker is dat de kopers voor beide modellen zeker niet dezelfde zullen zijn. We zeiden het al in het begin van het artikel: de 5A is het instapmodel binnen het gamma, de 8D de top van de Reveal-serie. De 5A zullen zich thuis voelen in een kleine home studio, of voor montage kunnen ingezet worden, terwijl de 8D in een project studio kunnen geplaatst worden en zelfs als nearfields in een professionele studio dienst kunnen doen. Eén ding is zeker: op de 8D mixen gaat makkelijk, en je zal er vlug mee weg zijn. Je mag niet van de 5A verwachten om er een pro mix mee te verwezenlijken, maar je kan ze wel voor je home studio gebruiken zonder dat je daar veel moet voor uitgeven.

 

BUDGET

 

Noem eens een prijs! De Reveal 5A kost 225 euro per stuk, voor de R8D betaal je 510 euro per stuk (bruto adviesprijzen excl. BTW). Voordat ik de prijs kende schatte ik de 8D hoger in waarde. Zo zie je maar dat je nog altijd voor aangename verrassingen kan komen te staan. Ik zou dus een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding aan deze monitors willen toekennen. De 5A's zijn zeer schappelijk van prijs, en het gevraagde budget is minuscuul in verhouding met de bouwkwaliteit en de look. Je zal de 5A kunnen kopen zonder daarover met je partner te hoeven discussiëren, en wie weet krijg je ze misschien zelfs voor Valentijn (als je braaf bent geweest), maar voor de 8D zal je zonder twijfel toch wat moeten onderhandelen (ofwel heel erg braaf zijn geweest).

 

CONCLUSIES

 

De titel van deze paragraaf staat in het meervoud, en dat is maar goed ook. De 8D's hebben me verbaasd. In zoverre zelfs dat de 5A's me ‘n beetje ontgoocheld hebben. De situatie zou natuurlijk helemaal anders geweest zijn mocht ik enkel de 5A's getest hebben. Ze zijn zeker niet slecht, maar de 8D's zijn heel erg degelijk en daartegen kan z'n kleine broertje maar moeilijk stand houden. De 5A's zijn mooie monitors voor een home studio die voor een beperkt budget perfect hun diensten kunnen bewijzen. Met een wat groter budget zullen de 8D's je naar een andere wereld vol klasse en stijl brengen. Zoals steeds zal ook hier de beurs het voor het zeggen hebben. En indien de grootte ook meespeelt, dan zijn de 5A eerder discreet, terwijl de 8D nogal wat plaats innemen. Bij beide modellen is de verborgen schakelaar achter het Tannoy logo een origineel idee.