aanmelden
Cakewalk Sonar 5 Producer Edition
Recording & Producing 26-09-2007
door:
Nog geen jaar terug stelden wij u Sonar 4 voor. Groot was onze verbazing toen we enkele weken terug sonar 5 al in de bus kregen. Daarom niet minder enthousiast namen we deze even onder de loep.

 

VOORSTELLING

 

Vernieuwingen en verbeteringen blijven uiteraard steeds mogelijk en dat is niet anders bij deze stap van 4 naar 5. De ontwikkelaars gaan op zoek naar mogelijke manieren van sneller en efficiënter werken, al dan niet gesteund (of gepusht) door de gebruikers van dit populaire programma. Voor wie even niet mee is: met Sonar kan je muziek componeren, opnemen, editen, mixen en remixen voor muziekproducties, voice over, score, sound design en post audio voor film, TV, video, commercials en games. Neem daarbij dat Sonar openstaat voor allerlei technologieën (DirectX en VST audio effects, MFX MIDI FX, DXi en VSTi soft synths en ReWire 1.0 & 2.0 gebruikers zoals Project5, Kinetic, Reason, etc) en hardware (Digidesign, Edirol, Mackie, Tascam, etc), weliswaar enkel op het Windows platform, en u snapt wel waarom dit Cakewalk product een plaats verdient tussen de (andere) grote jongens. Sonar beweert nu net de gaten te vullen die de andere sequencers- en hard-disk-recording-programma's zouden laten.
Het creatieve staat voorop en de meest spitsvondige technologie mag dit niet in de weg staan. Voor we u overdonderen met nieuwe features, willen we u graag geruststellen: ook deze keer is de handleiding heel eenvoudig, begrijpelijk en overzichtelijk, dus wat houdt u tegen…? De lijst met nuttige plug-ins was al lang maar deze wordt nog wat aangevuld in versie 5 met o.a. de V-Vocal Variphrase technologie van Roland, waarmee u vocal partijen kan gaan bewerken om nog betere en juistere pitch correcties door te voeren, harmonies toe te voegen en nog veel meer. Templates bestonden al voor het hele project (een leeg project met uw voorkeuren of de opstelling die uw werk nodig heeft) en zijn er nu ook voor individuele tracks. Als je de setting van de eq en alle effecten op een track later nog eens zou willen gebruiken, dan kan je die settings nu makkelijk saven in een Track template. Ook nieuw is de Convolution reverb (u weet wel, zo'n reverb die bestaande hallen en zalen als het ware "sampled" en dus uw geluid in die specifieke ruimte gaat plaatsen). Naast die Space Convolution Reverb vind je nog talloze nieuwe mogelijkheden. De grootste vernieuwing die er al zat aan te komen bij de vorige versie, is de verbeterde prestatie van het programma. Hoewel Sonar 5 met zijn 64 bit engine klaar is voor gebruik op 64bit computersystemen en grote hoeveelheden RAM geheugen kan aanspreken, zijn er voor de ‘gewone' 32bit systemen al voordelen te vinden en te horen. Exporteren en importeren van audio kan aan verschillende bit lengtes. De bit lengte is niks meer dan het aantal digits van een digitaal woord. Bij computers wordt alles herleid tot een aantal nullen en enen. Hoeveel nullen en enen juist gebruikt worden, bepaalt de bit lengte. Het hoeft niet gezegd: hoe langer hoe preciezer de digitale versie van het origineel zal zijn. Jawel, we staan aan de vooravond van alweer een grote verandering in computerland en Cakewalk staat voorop met Sonar 5.