aanmelden
Peavey Milestone
Bass 27-08-2014
door:

BASS GUITAR

 

Peavey is een merk dat al reeds vele jaren meedraait. Van de beginnende muzikant tot de meer professionele: Peavey heeft voor iedereen iets in petto. We mochten reeds de heruitgave van de gerenommeerde TNT comboversterkers uittesten, en deze keer ligt er een basgitaar op onze testbank met een vrij traditionele look. Maar ìs ze wel traditioneel? Lees vooral verder...

 

 

Concept

 


De Milestone reeks kreeg een eerder traditionele look, met toch wat meer elegantie. Peavey levert instrumenten die zeer budgetvriendelijk zijn, met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Dit model is daarvan het levende bewijs. Zoals ik eerder vermeldde, is dit instrument toch niet zo traditioneel als je op het eerste zicht zou zeggen. Er werd duidelijk over nagedacht en men heeft geen klakkeloze kopie gemaakt van reeds gekende modellen. De know-how van de ontwikkelaars in Amerika en de productie in China, zorgen voor een goede bas aan een zeer gunstige prijs.

 

 


 

BOUW


Op het eerste zicht zou je net wél denken dat je een kopie van een precison / jazz bass in handen hebt. Niets is minder waar. Meteen merk je dat de uitsparingen (cutaways) veel dieper en eleganter zijn dan een standaard bas. Dit zorgt ervoor dat we vrij vloeiend de hals kunnen bespelen in zowel de hoge als de lage regionen. Aan de achterzijde van de nek merken we een andere bijzonderheid op: de Powerplate. Dit is een metalen plaatje waarop de stemsleutels zijn bevestigd. Dit zorgt ervoor dat de vibraties van de snaren beter worden overgebracht en heeft een betere sustain als resultaat.
De hals bestaat uit maple en het toetsenbord uit rosewood, standaard houtsoorten dus. De nek heeft een D-vormig profiel maar voelt toch vrij slank aan, zoals een jazz bass nek. Qua design kreeg de kop een eigen herkenbare touch mee. De stemsleutels zijn niet klavervormig, maar hebben een iets compactere en slankere vorm, zoals we die kennen van de Gotoh stemsleutels.
De body is mooi afgewerkt met een witte crèmekleurige laklaag en een rode amberkleurige slagplaat. En de pick-ups? De Milestone heeft een precision nek en jazz bass brug pick-up configuratie. Zo krijg je de ronkende, diepe klank van een precision en de heldere knor van een jazzbass. De brug is een standaard model met een apart zadeltje per snaar, en heeft zoals de rest van de hardware een chrome look. Dit alles zorgt voor een bas die er zowel traditioneel als modern uitziet. De enige bemerking die ik heb, zijn een paar kleine slordigheden in de afwerking, maar die zijn eigenlijk verwaarloosbaar.

 

 

Handleiding/toebehoren

 


Een handleiding is niet aanwezig, maar de bas is passief. Dat wil zeggen dat er geen uitgebreide toonregeling is op de bas zelf. We hebben enkel twee volumeknoppen en een toonregelaar. Spreekt dus voor zich. Verder is er wel een plug-and-play jackkabel meegeleverd, en inbussleutels om je trusrod en zadeltjes af te stellen.

 

 

Regelmogelijkheden

 


Zoals vermeld, is de Milestone dus een passief model. De regelmogelijkheden bestaan uit twee volumeknoppen en een toonregelaar. De eerste knop is de volumeregelaar van de precision nek pick-up, de tweede van de single-coil brug pick-up. De toonregelaar zorgt ervoor dat je meer bass en treble kan toevoegen aan je signaal. Hoe meer je deze opendraait, hoe scherper je sound zal zijn. Deze regelmogelijkheden zijn standaard, maar eenvoudig, overzichtelijk en effectief.

 

Sound

 


Qua sound heeft de Milestone het beste van beide werelden: een precision nek pick-up die zorgt voor een lekker grommende en diepe, warme klank; en een brug single-coil pick-up voor een knorrende en heldere jazz bass sound. Met deze combinatie kan je niet veel mispeuteren, en voor een passieve bas vind ik dit momenteel de beste pick-up configuratie.
En Peavey lost de verwachtingen in! Als je beide pick-ups in balans brengt door de twee volumeknoppen open te draaien, krijg je een lekkere en volle sound die geschikt is voor slappen, plectrumwerk, etc. Draai je de nek pick-up meer open, dan bekom je die diepere precision sound. Draai je de brug pick-up open, dan krijg je meer die knorrende jazz bass sound die iets meer helder klinkt dan de nek pick-up.
Met deze pick-up configuratie heb je voor een passieve bas toch een vrij veelzijdig klankenpallet waarmee je - van blues tot metal - veel genres aankan. De Powerplate zorgt ervoor dat de trillingen beter worden overgebracht naar het hout, waardoor je sound iets transparanter en voller klinkt. Om dit verschil echt goed te horen, zou je twee dezelfde bassen moeten hebben: één met en één zonder de Powerplate. Enkel op die manier kan je het effect van de Powerplate echt kritisch beoordelen. Wij zijn alleszins steeds te vinden voor verbeteringen en speciale snufjes!
 

Bespeelbaarheid

 


De bas hangt goed in balans als we rechtstaand spelen met een riem. Ik was wat bezorgd dat de kop zou beginnen hangen door de metalen Powerplate, maar dit is niet het geval. De nek laat zich soepel bespelen, maar ik moest wel eerst de trusrod aanpassen zodat de actie tussen de snaren en de vingertoets optimaal was. Eens gebeurd, was er geen vuiltje meer aan de lucht. De D-vormige nek heeft toch een vrij slanke afwerking gekregen zodat de nek niet lomp aanvoelt. De diepe uitsnijdingen in de body zorgen ervoor dat de hoogste frets heel goed bereikbaar zijn. De snaren voelen ietwat stroef aan, maar dit euvel kan verholpen worden door betere snaren op te leggen.

Toepassing

 


Deze bas is meer weggelegd voor de beginnende bassist die met een goed instrument wil starten. Al bestaat de kans dat deze bas je misschien niet te snel ontgroeit en je er nog jaren op blijft spelen. De mogelijkheden van de Milestone liggen breed genoeg om verschillende genres aan te kunnen.

Budget

 


Voor het geld hoef je deze bas zeker niet te laten! De Milestone kost je immers slecht €220 incl. BTW. Soms vind je zelfs tweedehands niet meteen een bas voor deze prijs! Uiteraard verschilt een gitaar uit deze prijsklasse van veel duurdere modellen, maar de prijs-kwaliteitverhouding ligt toch wel erg gunstig. Dit is een degelijke bas voor een spotprijs.

Conclusie

 


Langs de ene kant is dit een traditionele bas, als je kijkt naar de pick-up configuratie en de regelmogelijkheden. De Powerplate en de diepere uitsnijdingen van de body zorgen dan weer voor een moderne touch. De witte crèmekleurige laklaag van de body en de amber slagplaat zorgen voor een frisse en mooie look. Ik kon enkel een paar minieme slordigheden opmerken in de afwerking, maar die vormen zeker geen struikelblok. De Milestone staat garant voor kwaliteit aan een klein prijsje. Een bas die zeker aan te raden is voor de beginnende bassist die in vele genres zijn mannetje kan staan.