aanmelden
Ampeg BA-112 V2 & BA-115 V2
Bass 25-07-2014
door:

COMBO AMP

 

Ampeg is al lang een gevestigde waarde op het gebied van basversterkers en speakercabinets. Gaande van de B-15 flip-tops die op vele Stax, Motown en andere studio-opnames te horen zijn, tot de monsterlijke 8x10 SVT “ijskast” speakerkabinet met de loodzware SVT lampenversterker. Deze zijn uitgegroeid tot ware iconen voor de serieuze bassist. Maar deze iconen zijn dan ook niet meteen voor iedereen weggelegd. Is Ampeg dan enkel voor de gefortuneerden onder ons? Gelukkig niet, want met deze comboversterkers krijgen we de gekende Ampeg sound in een compact en betaalbaar formaat.

 

Concept


Zoals ik dus hierboven vermeldde, is de BA serie comboversterkers eerder ontworpen voor de beginnende en semi-professionele bassist die zich voor minder geld toch de gekende Ampeg sound kan aanschaffen. Dit is reeds de tweede generatie van de BA Series. De eerste reeks gaat al enkele jaren mee. Dus vonden ze bij Ampeg dat het tijd werd voor een update. Zijn er dan verschillen met de eerste generatie? Zeer zeker!

 


 

BOUW


De combo heeft een zeer stevige behuizing die overtrokken is met een semileren bekleding. Qua bouw zijn er twee verschillen ten opzichte van de eerste versie van de BA reeks. Ten eerste is het bedieningpaneel van de versterker verplaatst naar de voorzijde in plaats van de bovenkant. Deze verandering is het gevolg van een andere wijziging in de bouw van deze combo. Aan de achterzijde is er een schuin hellend vlak voorzien van 60° om deze combo als een soort monitor te gebruiken. Hierdoor bevindt het bedieningspaneel zich best aan de voorzijde, zodat je het zowel in rechtopstaande stand als in de monitorstand makkelijk kan bedienen.
De hoeken zijn verstevigd door metalen hoekbeschermers. De speaker is beveiligd met een stoffen speakerbescherming met het logo van Ampeg. Onderaan en op het hellend vlak zijn er antislippootjes bevestigd. Aan de achterzijde zit een 3- pins bevestiging voor je elektriciteitssnoer en aan de zijkant heb je nog een metalen rooster waardoor de warme lucht van de ventilator naar buiten wordt geblazen. Deze ventilator maakt naar mijn gevoel iets te veel lawaai. De versterker die werd ingebouwd in de 12 Inch versie heeft een vermogen van 75W, de 15 Inch heeft een vermogen van 150W. Het gewicht van de twee combo’s verschilt maar een beetje: 19,1 kg voor de 12 Inch en 20,4 kg voor de 15 Inch. Dankzij een plooibaar handvat zijn ze makkelijk transporteerbaar. De combo’s zijn ontworpen om ook buiten de huiskamer hun mannetje te staan en kunnen dus tegen een stootje.

 


  

 

 

Handleiding/toebehoren


De handleiding is zeer beknopt, maar bevat wel alle mogelijkheden en bedieningen van de versterker. Ook de technische specificaties per model, de voorzorgsmaatregelen en de veiligheidsvoorschriften staan erin beschreven. Een korte maar effectieve handleiding. Verder wordt er een elektriciteitssnoer meegeleverd om, vanzelfsprekend, de combo van stroom te kunnen voorzien.

Aansluitingen

 

Bij de BA-112 hebben we een instrumentingang met een -15dB switch voor als je met een actieve basgitaar speelt die een hogere output heeft dan een passief model. Anders kan je de pre-amp oversturen. Verder vinden we nog een mini en een gewone stereo jack AUX aansluiting om externe geluidsbronnen aan te sluiten, zodat je met de muziek mee kan spelen. Een mini jack hoofdtelefoon aansluiting om je buren hun rust te gunnen als je nachtelijke sessies plant, en tenslotte een footswitch aansluiting. Deze laatste dient om het pre-amp SCRAMBLER circuit aan en uit te zetten. Bij de BA-115 komt er nog een XLR direct out bij, een gebalanceerde uitgang om je signaal door te sturen naar een P.A. of opnamesysteem. Daarnaast beschikt dit model over een SEND en RETURN aansluiting om je effectpedalen in een loop te schakelen. De BA-115 is dus al meer voorzien voor live situaties.

 

 

Bediening


De -15dB switch heb ik hierboven reeds besproken. Daarnaast heb je het SCRAMBLER circuit dat zorgt voor een lampensimulatie zoals de echte lampen SVT versterker (maar dan zonder het zware gewicht). Dit kan je in- en uitschakelen. De DRIVE knop regelt de hoeveelheid van het lamp/distortion-signaal dat je toevoegt, en met de BLEND-knop regel je de mix tussen deze lampensimulatie en je clean signaal. Een leuke en doeltreffende regeling. Verder zien we nog een volumeknop om je uitgaand signaal naar de speaker te regelen. De standaard 3- bands equalizing bevat BASS om de lage frequenties te regelen, MID voor de mid frequenties en TREBLE voor de hoge. Ook kan je nog eens de hoge en lage frequenties extra boosten door de ULTRA HI en ULTRA LO switch in te schakelen. Een eenvoudige equalizing die wel goed werk levert. Als laatste is er nog een AUX level knop om de externe geluidsbron op je versterker te regelen. Bij de BA-115 heb je nog een MF mute switch om de tweeter (die zorgt voor extra hoge tonen) aan en uit te zetten.
 

Sound

Verkrijgen we de echte sound van Ampeg met deze combo’s? Jazeker! Natuurlijk mag je het niet 100% vergelijken met de zware SVT lampenbak, maar we komen toch dicht in de buurt. Het SCRAMBLER circuit bezorgt ons net die goede lampensimulatie waarmee onze sound wordt geboost en een vuil kantje krijgt. Met de ULTRA HI en LO switch kan je de lage tonen extra boosten voor dub en reggae, en de combinatie van de twee switches voor slappen is ideaal. Dit is duidelijk geen alledaagse standaard comboversterker. De sound en de regelmogelijkheden zorgen ervoor dat je comfortabel kan spelen, zonder een wrang gevoel. Dit is een vrij veelzijdige versterker die je voor alle stijlen kan gebruiken.
 

Toepassing

Op het eerste zicht zien de BA combo’s eruit als een oefenversterker, maar ze kunnen meer aan. Ze zijn zeker robuust genoeg om ook buiten de huiskamer gebruikt te worden. Dankzij hun hellend vlak kan je ze inzetten als monitor voor liveconcerten.
De BA-115 heeft iets meer vermogen, zodat hij geschikt kan zijn voor kleine caféconcerten. Maar dat hangt natuurlijk ook af van hoe luid je medemuzikanten spelen. De BA-115 is met zijn DI-uitgang ook geschikt voor studio-opnames. Kortom, handige combo’s die zowel beginnende als semi-professionele bassisten kunnen aanspreken.
 


 

Budget

De BA-112 V2 kan je al krijgen voor €361,79 incl. BTW, de BA-115 V2 voor €543,29. Deze is iets duurder omdat hij meer vermogen heeft en dus luider gaat dan de BA-112. Dit zijn prijzen die meer binnen ieders budget liggen, en die zeker evenredig zijn met de geleverde kwaliteit.

 

 

Conclusie

Is Ampeg er in geslaagd van z’n sound in een compact jasje te stoppen? Ja hoor. Deze veelzijdige combo’s zijn ideaal als oefenversterker voor thuis, of als monitor op repetities en optredens. De BA-115 kan reeds als volwaardige combo dienen voor liveconcerten dankzij zijn XLR DI uitgang en zwaarder vermogen. Het SCRAMBLE circuit is een leuke toevoeging en de BLEND knop is een interessante regeling die ervoor zorgt dat je de lampensimulatie kan mixen met je cleane signaal. De ULTRA HI en LO switch zorgen net voor die extra boost. Kortom, de sound stelt me alleszins op mijn gemak tijdens het spelen! De AUX met levelknop is ook heel handig om met muziek mee te spelen. De behuizing is heel robuust en stevig, waardoor hij een stootje kan verdragen. Enkel het geluid van de koelventilator stoorde mij een beetje. De optie om hem zowel rechtstaand als in monitorstand te plaatsen, maakt deze combo’s ook weer veelzijdiger. Deze nieuwe generatie heeft alvast leuke veranderingen meegekregen. Met de BA-112 of BA-115 haal je voor een zeer democratische en betaalbare prijs een goede comboversterker in huis!