aanmelden
Tobias MTD Kingston
Bass 03-11-2001
door: Maarten Weyler
Net als in de computerwereld kom je in de muziekwereld tal van anagrammen tegen. Basic, EBU, MIDI en MTD... slechts weinigen weten nog waarvoor deze afkortingen staan. Misschien begint er al een belletje te rinkelen als ik de eerste twee letters van MTD verklaar: Michael Tobias. De familienaam Tobias is de merknaam van een basgitaarfirma die haar produktie al startte in 1978 met de Classic en Signature series, later gevolgd door de Basic Series (1984) en de Killer ‘B' series (1991). Ondertussen was de firma al eigendom geworden van Gibson (1990) en vanaf 1994 begon Michael Tobias terug met een klein basatelier waar handgemaakte bassen vervaardigd werden. Meest gekende instrumenten uit deze reeksen waren steeds de vijfsnaren versies. Tegenwoordig maken productiecentra uit Tsjechië de MTD Grendel en Beast bassen, in Korea worden de MTD Kingston modellen gefabriceerd. En van deze laatste kreeg ik een viersnaren en, hoe kan het ook anders, een vijfsnarig model.

 

ALGEMEEN

 

Naast de reeds goedkopere modellen uit Tsjechië vormen de Kingston modellen het goedkoopste alternatief voor de bassist om toch de fiere eigenaar te zijn van een Tobias bas. Tobias staat immers sinds het prille begin synoniem voor kwaliteit en innovatie. Deze bassen, net als de meeste in Korea vervaardigde instrumenten, gaan er de laatste tijd nog steeds in kwaliteit op vooruit, terwijl de prijs ongelooflijk laag is gebleven. En zo heeft MTD natuurlijk een waaier instrumenten die het volledige marktbereik van de basgitaren omvat. Ze komen weliswaar enkel in een kartonnen doos met een kabeltje erbij, maar de kost van een degelijke kabel en baszak zal de prijs van deze instrumenten zeker niet de hoogte injagen! Belangrijk is de traditie van de firma en of deze bewaard bleef. En dat is hetgene wat we met deze test vooral willen achterhalen.

 

BOUW

 

De viersnarige bassen zijn allen gebaseerd op een 34" schaal, de vijfsnaren vertrekken allen vanuit een 35" ontwerp. En wat meteen opvalt is de eigenzinnige maar evenzeer ergonomische behandeling van het corpus, vervaardigd uit basswood, trouwens afgeleid van de Tsjechische modellen. De beide vleugels van de body zijn dun, haast scherp uitgewerkt en geven de bas een "lichte" look. Dit wordt nogmaals bevestigd door de originele slagplaat en door een gekerfd bovenblad. Deze pickguard staat wel in de weg wanneer je de nek wil afstellen, maar vermits dit toch niet al te vaak gebeurt is dat voor mij zeker geen minpunt. De verschillende kleuropties zijn ebbenhout (ebony), witte parel (white pearl), rode parel (red pearl), blauwe (blue) en zwarte parel (black pearl). In optie is ook een gefigureerde ahornen top mogelijk, afgewerkt met een tobacco sunburst finish. De nek, aangeschroefd, is vervaardigd uit harde oosterse rock maple met een satijnen polyester finish en bevat 24 jumbofretten. Bij vele low budgetbassen is de plaatsing van de fretten navenant, niet bij deze bassen. De fretten zitten zeer mooi in vooraf gekerfde inkepingen. De afwerking is dan ook zeer zuiver. De hiel van de nek is iets lichter gemaakt om het gevoel van een doorlopende nek te evenaren. De toets kan, op aanvraag, ook uit andere materialen vervaardigd zijn: maple gloss, rosewood en, enkel alleen voor de ebbenhouten uitvoering is er een fretless alternatief. En ook aan de linkshandigen werd gedacht: zij kunnen beschikken over een lefty model, met ahornen toets, enkel verkrijgbaar in ebbenhouten uitvoering.

 

Voor de elementen werd gekozen voor een MTD MM alnico humbucking pickup, de MM staat natuurlijk voor Music Man en dat kan je zo zien aan de polen die uit het omhulsel omhoog komen. Voor het afstellen beschik je enkel over een volume en een toon regelaar.

 

Alle hardware (brug en stemschroeven) draagt eveneens het MTD merkteken. Bij de vijfsnaren versie zitten de stemsleutels asymmetrisch verdeeld over de headstock: 4 + 1, bij de viersnaren zitten ze allemaal langs dezelfde zijde van de kop. En, geloof of het of niet, de snaren zijn ook van MTD!

 

BESPEELBAARHEID

 

Met zijn circa vier kilo is de Kingston een lichtgewicht onder de bassen en dat voelt natuurlijk gemakkelijk aan. De bas hangt direct in een goede positie en de diep doorlopende cutaway's maken het spelen in het hogere register uitermate gemakkelijk. De afstelling van de snaren was goed geregeld (de 3/4" snaarruimte aan de brug is voor mij een prima afstand), alleen kreeg ik een beetje "gezinder" op de 17de fret, weliswaar enkel bij de g-snaar. Dat kan natuurlijk gauw bijgeregeld worden en, wat me opviel, ik los zoiets voorlopig op door tijdens het spelen de snaar op die plaats iets te benden... En dat doet me een beetje denken aan een verhaal over Will Lee, destijds bassist bij de Brecker Bros, die, toen hij zijn bas eens vergeten had voor een studio-opname, gewoon op een zeer slecht afgesteld instrument van de studio-eigenaar speelde. Overal waar er problemen waren, loste hij dit gewoonweg tijdens het spelen op. En niemand die dat ooit gehoord heeft bij het beluisteren van die bewuste opname.

 

Bij het stemmen viel me de 4 + 1 plaatsing van de stemsleutels pas voor het eerst op. Het komt wat onhandig over, die ene snaar ligt er wat verloren bij, net als dat vijfde wiel aan de wagen... Maar dat word je wel snel gewoon. De 35" scale van de toets stelt daarentegen geen enkel probleem. De bas speelt zeer gemakkelijk, je hebt eigenlijk nergens een aanpassing nodig tegenover je eigen bas (toch in mijn geval). Ook de snaren van MTD spelen gemakkelijk. ‘t Is nu zomer en dan speelt alles strammer, maar dat ligt aan het weer, zeker niet aan deze prima snaren!

 

Nog een voordeel is het "unieke" element. Voor slapping kan je zeer gemakkelijk uit de voeten, niets zit in de weg. Ook voor een solo in het hoge register loopt alles vanzelf. En dan is die vierentwintigste fret zeker geen overbodige luxe!

 

KLANK

 

Ik vond het ditmaal nogal moeilijk om de bespreking van de klank zolang achterwege te houden. Maar de planning van de artikels noopt me ertoe. Waarom? Gewoon om jullie mee te delen dat ik werkelijk in de wolken was over de sound van deze bas. Je kan dat moeilijk uitleggen en het klinkt natuurlijk weinig objectief, maar je hebt dat soms. De ene bas klinkt goed, maar sommige klinken gewoonweg super. En dan is het toch voor iedereen duidelijk dat ik het over deze Kingston heb! Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik vooral met de vijfsnaren gespeeld heb, maar beide klinken zeker even goed. Ligt het vooral aan het element? Dat is in ieder geval van prima kwaliteit. De MTD MM alnico humbucking pickup laat deze bas werkelijk klinken als een StingRay, maar toch met een eigen karakteristieke klankkleur. En wat me bij een dergelijk element altijd opvalt, is dat het net lijkt of je op een actieve bas speelt. De bassounds knallen gewoon uit je versterker, en halen ook meteen meer sound uit je box! Vooral in het laag zingt het element heel mooi, de losse g-snaar is iets minder, maar dat los je zo op door meer in positie te spelen! Als je de evolutie van de instrumenten en de muziektechnologie zo'n beetje op de voet volgt, dan weet je dat er tegenwoordig verschillende gemodelleerde sounds bestaan, de keuze wordt steeds groter. En dan krijg je zo'n bas in je handen, alleen met volumeknop en klankcontrole, en dan ben je meteen verliefd op die sound. Zijn we soms niet wat te verwend? Ga maar eens spelen aan de hals, je krijgt er de ideale dragende sound voor ballads en andere trage nummers, spring dan maar eens naar de brug voor snelle zestiende funk,zonder dat je naar je versterker moet lopen voor die extra afstelling, zonder dat je zelfs aan de beide knoppen moet pulken! De sound blijft even overtuigend. Dat betekent natuurlijk wel dat er niet zoveel klankvariatie op zit, maar je krijgt een prima sound in de plaats! Voor een redakteur is het natuurlijk eenvoudiger wanneer er honderd knoppen klaarstaan... maar je kan nooit

 

om de realiteit heen! Een element, twee knoppen (en natuurlijk al de rest van deze bas), maar niets van extra batterijtjes en allerhande. Leg de elektronica van deze bas maar eens open: "eenvoud siert de bas"!

 

Het was lang geleden dat ik nog eens een test-bas meenam naar een optreden, maar de commentaren waren unaniem: mooie look en prima klank (meer moet je van sommige groepsleden niet verwachten...!).

 

BUDGET

 

Ben je sinds lang op zoek naar die typische StingRay klank die hierboven beschreven staat, wel dan kan ik je nu eindelijk een goedkoop alternatief aanbieden. En met goedkoop bedoel ik zeker niet de klank maar alleen het prijskaartje. Voor 31.900 BEF of 1.495 Nfl neem je de 4 string mee naar huis, voor een klein beetje extra (ik zou daar nooit over twijfelen!) heb je echter een steengoede vijfsnaren, en daarvoor was Tobias toch altijd al beroemd: 34.900 BEF of 1.695 Nfl (5 string). Voor de opties (kleurenpalet, fretloos e.d.) moet je een ietsje extra neertellen, maar voor wat, hoort wat. Persoonlijk zou ik al heel gelukkig zijn, moest ik het basismodel vijfstring aan mijn collectie kunnen toevoegen!

 

BESLUIT

 

Na de inleiding zullen sommigen gedacht hebben dat ik de D uit MTD niet kon verklaren... die staat gewoon voor design. En het is een zeer mooi instrument geworden, met een eigenzinnig ontwerp, prima MTD componenten (zelfs de snaren...) en zeker niet duur! Een aanrader!

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • steengoede klank
  • mooi ontwerp
  • zeer goede bespeelbaarheid
  • afstelling van de g-snaar
  •  

    SPECIFICATIES

     

  • Construction: Bolt-On
  • Neck: Eastern Hard Rock Maple
  • Fingerboard: Maple Gloss, Rosewood and Lined Ebonal Fretless (ebony only)
  • Body: Basswood
  • Number of Frets: 24 Jumbo frets
  • Bridge: MTD Bridge
  • Pickups: MTD MM style exposed pole alnico humbucking pickup
  • Hardware: MTD Hardware
  • Controls: 1x Volume, 1x Tone
  • Colors: Ebony, snow pearl, red pearl, blue pearl and black pearl - Figured Maple Top with Tobacco Sunburst Finish optional
  • Price: 34.900 BEF of 1.695 NGL (5 string) - 31.900 BEF of 1.495 NGL (4 string)
  • Importeur: Lean's Distribution