aanmelden
DV Mark DV40 212
Guitar 29-10-2014
door:

ALL-TUBE COMBO

 

Op een nietsvermoedende woensdagvoormiddag gaat plots de bel. Als ik de deur openzwaai, begroet onze vaste pakjesdienst mij naast een muur van kartonnen dozen. De mensen van DV Mark hadden graag wat spullen laten testen, maar konden blijkbaar niet goed kiezen wat ze nu juist gingen opsturen. Dus nu staat zowat het halve DV Mark-gamma in mijn bureau. We beginnen vandaag met de DV40 212, een lampencombo met een aantal zeer moderne features.

 

 

Algemeen

Concept
Gitaristen zijn over het algemeen conservatieve puristen… En daar trekt DV Mark zich niets van aan. De DV40 212 is ontworpen als lampenversterker, maar er werden een aantal moderne en vernieuwende functies toegevoegd. Met deze functies probeert men de drie aandachtspunten voor deze versterker aan te pakken: betrouwbaarheid, veelzijdigheid en draagbaarheid. Benieuwd of ze dat allemaal voor elkaar krijgen

Vormgeving 
 

Opvallen doet de versterker in elk geval. Daar waar de meeste andere merken zouden opteren om het controlepaneel naar boven te richten en de speakerkast wat kleiner te maken, kiest men bij DV Mark resoluut om het controlepaneel frontaal naar voren te richten. Het resultaat is een instant herkenbare, zij het ietwat fors uit de kluiten gewassen combo. Het mag dan ook meteen duidelijk zijn dat dit de nieuwe versie van de DV40 is. De vorige versie had namelijk wel het controlepaneel naar boven gericht. Wees dus aandachtig als je gaat shoppen, de oude versie heeft namelijk een aantal functies die de nieuwe versie niet meer heeft.

 

Handleiding 
Zoals tegenwoordig bijna altijd het geval is: je kan de handleiding van de DV40 gewoon downloaden van de website van DV Mark. Het is een beknopt document, maar men geeft ruim uitleg over alle verschillende functies en mogelijkheden die de versterker rijk is (en dat zijn er behoorlijk wat)! Helaas moeten we vaststellen dat de handleiding nog gericht is op de vorige versie van de DV40. Zo worden er een aantal functies besproken die helemaal niet meer aanwezig zijn op deze versterker. Hopelijk brengen ze dit bij DV Mark snel in orde!

 

 

Bouw

Behuizing
Zelfs in de handleiding wordt aangegeven dat de draagbaarheid van deze versterker een belangrijk punt is. Een erg gewaagde bewering voor een versterker met een dubbele 12” speaker. Iedereen die ooit al een Fender Twin of een Vox AC30 van het podium naar z’n wagen heeft moeten dragen weet dat “draagbaar” niet het eerste woord is dat in je op komt! Maar van zodra we de DV40 uit de doos lichten, valt het inderdaad op dat deze versterker een stuk lichter is dan we hadden verwachten. Als we de weegschaal mogen geloven is het minder dan de helft van mijn oude Fender Twin!
De reden hiervoor is te zoeken op twee vlakken: de speakers en de behuizing. Voor de behuizing gebruikt men Italiaanse populier, een houtsoort die veel lichter is dan bijvoorbeeld multiplex. Zo drukt men meteen een deel van het gewicht, zonder daarbij in te boeten aan bouwkwaliteit. Maar het grootste verschil wordt gemaakt met de neodymium speakers. Bassisten kennen deze speakers al langer: het zijn deze luidsprekers die er voor gezorgd hebben dat basversterkers plots een stuk lichter werden. Nu maakt DV Mark ze ook voor de gitaristen. Hoe het zit qua klank zien we straks, maar qua gewicht is het in elk geval een enorm verschil tegenover de klassieke luidsprekers.

Afwerking
Verder is de behuizing voorzien van alle denkbare extra’s: stoothoeken aan elke hoek, een stevig handvat,… Het controlepaneel zit volledig ingewerkt in de behuizing, waardoor de knoppen voldoende beschermd zitten tegen vallende microstatieven of andere podium-ongelukken. Onderaan heeft men het speakerdoek voorzien van twee stukken kunststof waar je het front makkelijk mee kan losmaken. We hopen allemaal dat dat niet nodig zal zijn, maar de mogelijkheid voorzien is in elk geval wel leuk!

 

Mogelijkheden

Aansluitingen

Op de voorzijde van de versterker beperkt men dit tot een enkele jack-input voor je gitaar. Achteraan kan je nog iets meer terugvinden, al wordt het allemaal binnen de perken gehouden: er zijn 4 aansluitingen voor speakers (waarvan de speakers in de combo er al 1 gebruiken) met waardes van 4 tot 16 Ohm. Dan is er nog de aansluiting voor de footswitch en een fx-loop met schakelbare 5 dB boost.

 

 

 

Bedieningspaneel

 

Op het bedieningspaneel vinden we de controls terug voor 2 aparte kanalen. Deze controls zijn volledig identiek, en op dezelfde manier vorm gegeven: bass, middle en high op de bovenste rij en gain en master volume op de onderste rij. Daarbij doet men nog twee extra functies die voor beide kanalen tegelijk gelden, namelijk reverb en presence. Rechts vind je de standby- en stroomknop, terwijl je daar ook nog een zeer kleine miniswitch terugvindt waarmee je het kanaal kan selecteren. Als we dan tot nu toe iets kunnen aanmerken, is het dat we die miniswitch wel heel klein vinden uitvallen, en ons ook ergens de vraag stellen hoe stevig zo’n kleine switch kan zijn. Only time will tell!

 

Effecten

 

Het enige dat je op de DV40 meekrijgt dat je als effect kan rekenen, is de reverb. Alle andere toevoegingen doe je met pedalen of andere effecten, via de front of via de daarvoor voorziene FX loop.

 

Ergonomie

Architectuur

De architectuur van de DV40 is even simpel als doeltreffend. Op het frontpaneel heeft men de twee kanalen netjes links en rechts gesorteerd, en de scheiding middenin wordt duidelijk gemaakt door de twee “master-functies” (reverb en presence) in een andere kleur te zetten (zowel de knoppen als de kleur van het frontpaneel). Op die manier zou het altijd duidelijk moeten zijn aan welk kanaal je juist moet gaan draaien.
Ook qua aansluitingen kan het niet simpeler: je gitaar is de enige input aan de voorzijde. Alle extra aansluitingen doe je achteraan de versterker. Simpeler (en duidelijker) kan het haast niet!

Bediening

Zoals bij alle analoge (lees: niet digitale) lampenversterkers is het zeer simpel: je draait aan de knoppen, speelt, luistert, en draait eventueel opnieuw aan de knoppen. Tot het voor jouw oren allemaal exact klopt. Zo simpel is het! Geen moeilijke menu’s, USB-aansluitingen of andere zaken.

 

Klankkwaliteit

Kleur
Aan de slag! We beginnen de klanktest met een stratocaster, en laten de DV40 meteen stevig werken. De cleane klanken zijn helder en open, al missen ze wel die typische “sprankel” die een 6L6 meestal te bieden heeft. Maar niet getreurd, eenmaal we de gain wat verder open draaien gaan de EL34-lampen lekker strak oversturen, wat meteen een hoop fantastische klanken oplevert. Als we overschakelen naar het tweede kanaal schuift de DV40 nog een extra 12AX7 lamp mee onder je vingers, waardoor je een stuk zwaarder kan gaan oversturen dan voorheen. Stevige leadklanken zijn geen enkel probleem, maar we komen niet in het bereik van de metalgitaristen.
Dit blijft zelfs zo als we overschakelen naar een stevige Les Paul met een set humbuckers. De DV40 reageert lekker strak, al moeten we wel vaststellen dat de neodymium speakers toch wat tijd vragen. De respons is zo direct en alert dat je je spelstijl er lichtjes bij moet aanpassen. Wie gewend is om met een losgespeelde speaker te spelen, zal deze ervaringen zeker herkennen. Maar het is zeker geen minput: naast die directe respons krijg je een uitstekende definitie! De speakers “spreken” er mooi, en je gespeelde lijnen en akkoorden worden zeer netjes afgetekend. De veelzijdigheid die men belooft heeft is wel degelijk aanwezig, al gaan de metalheads en zware rockers zich toch net een beetje tekort gedaan voelen. Maar daarvoor is deze DV40 dan ook niet bedoeld!

 

Effecten
De reverb is leuk als je de versterker volledig op z’n eentje gebruikt: van een kleine dosis om de boel wat te doen opleven, tot je je klank er volledig mee doordrenkt. Als je het potentieel van deze versterker echter volledig wil benutten, ga je allicht met extra effecten (pedalen, racks, multi-fx) werken… En dan zal deze reverb op zich nog maar weinig worden aangesproken.

 

Budget

De DV Mark DV40 gaat over de toonbank voor €1499 (bruto adviesprijs). Voor deze prijs krijg je een goed gebouwde en (zeer) goed klinkende versterker, die bovendien ook nog eens een paar leuke moderne kenmerken heeft. Vooral het lage gewicht in combinatie met de spreiding van de twee speakers zal een groot verkoopsargument zijn. Je hebt namelijk maar één rug, en daar moet je het je ganse leven mee blijven doen!

 

Conclusie

Tijdens onze research kwamen we dikwijls documentatie tegen van de vorige versie van de DV40. Daarin werden verschillende pijnpuntjes blootgelegd. We kunnen gelukkig vaststellen dat DV Mark heeft geluisterd naar de opmerkingen en dat bij deze nieuwe versie al die zaken ook zijn aangepakt. Het resultaat is een combo die klassiek is van uitstraling en klank, maar toch genoeg moderne features meekrijgt om op te vallen tussen de concurrentie. Een prima start van onze nieuwe reeks DV Mark reviews dus!