aanmelden
Alhambra 4 P S
Guitar 30-09-2014
door:

CLASSICAL GUITAR

 

Tijdens de vorige Frankfurt Messe, intussen toch ook weeral een half jaar geleden, stelde Alhambra een nieuwe reeks gitaren voor. Met de S-reeks mikt men niet meer op de beginnende gitarist, zoals in vele van onze vorige testen van dit merk het geval is geweest, maar op een meer gevorderd publiek. We presenteren de 4 P S.

 

 

 

Algemeen

Concept
De 4 P S is een nylonstring met een duidelijk klassiek karakter. De 4 P S is de standaard klassieke gitaar waarop menig beginnend gitarist zijn eerste stappen heeft gezet. Aan de afmetingen en proporties wordt niet geraakt, en de gitaar zal voor vele klassieke gitaristen als een oude bekende aanvoelen. Deze gitaar wordt dan ook gelanceerd als een van de betere studieinstrumenten van Alhambra, en geen pure beginnersgitaar.

 

 

Toebehoren/Opties 
 

Naast wat beperkte informatie over het merk, vinden we niets terug in de kartonnen doos waarin de gitaar geleverd wordt. Wat een beetje tegenvalt, is dat men op de website van Alhambra voorlopig nog geen informatie heeft geplaatst over dit model. Dit komt doordat Alhambra aan het werken is aan een nieuwe website die binnenkort gelanceerd wordt!

 


 

Imago
De weerklank van de merknaam “Alhambra” is zelfs voor absolute leken al genoeg om het beeld van Spanje en de bijhorende muziek op te roepen. Dat op zich is uiteraard geen garantie voor goede gitaren, maar gelukkig heeft Alhambra zich als merk al keer op keer bewezen. Van de goedkoopste tot de duurste categorieën, er wordt steeds waar voor je geld geboden, en de gitaren zijn gebouwd om een leven lang te kunnen bespelen.

 

Afwerking
Van bij de eerste inspectie wordt duidelijk dat de gitaar met liefde en oog voor detail werd gebouwd. Alle onderdelen zitten prima op hun plaats, het fretwerk is verzorgd en de gitaar is voorzien van een aantal zeer fijn uitgewerkte details. Zo is er bijvoorbeeld de houten uitlijning van de binding, die telkens qua kleur mooi contrasteert met de binding zelf: de ebbenhouten binding is voorzien van een licht lijntje uit essen. Het zijn kleine dingen, maar is dat niet waar de afwerking om draait?

 

Garantie
Drie jaar garantie onder de gekende en alom geldende voorwaarden.

 


 

 

Bouw

 

Kop/Hals
De traditionele Spaanse kop is voorzien van vergulde tunerplaatjes en witte, kunstoffen stemsleutels. De stemkop is gemaakt uit mahonie, net als de rest van de hals, en is voorzien van een kleine toplaag uit palissander. Technisch gezien zit de hals op de bekende manier in elkaar: de mahoniehouten hals bestaat uit één stuk, en daar kleeft men de nekhiel en de stemkop aan vast. Een gekende, beproefde en goed bevonden methode! De 4 P S zal vooral de getrainde klassieke gitarist aanspreken, gezien de brede hals met D-profiel bijna de gedoodverfde standaard is van wat men binnen deze bouwstijl kan verwachten.

 

 

Afwerking
De 4 P S is voorzien van een palissander toets, en is binnen de wereld van de klassieke gitaar zo klassiek en traditioneel als maar kan. Eén van die kenmerken houdt in dat de gitaar niet voorzien is van positiemarkeringen, wat op zich nog steeds een bizarre praktijk is. We weten intussen allemaal dat de meeste klassieke gitaristen die markeringen zelf aanbrengen… Dus waarom niet meteen bij de fabrikant?

 

 

Body
Je krijgt zij- en achterkanten van palissander en een bovenblad van massief ceder. Het palissander van de 4 P S heeft een donkere, olie-achtige bruine kleur, werkelijk een lust voor het oog. Ik heb gitaren gezien die stukken duurder waren dan de 4 P S, die zo’n mooi stuk hout niet konden bieden. Zowel de top als de achterzijde worden afgezoomd met een houten binding, die in één moeite gelijk de nekhiel mee afwerkt in deze stijl. Zoals reeds gezegd, het zijn kleine dingen, maar door details als deze krijgt je gitaar meteen een klassevolle uitstraling mee. Daarboven op komt nog het feit dat deze bijkomende zaken voor Alhambra zo vanzelfsprekend lijken en dat al deze details steeds perfect worden uitgevoerd. Ik kan het niet genoeg herhalen: een uitstekend oog voor detail!

 

 

Hardware

Stemmechanieken


Bij Alhambra kiest men steeds voor open tuners, niet alleen omdat je zo makkelijk kan zien wanneer er iets scheelt, maar toch ook deels omdat het een gewoonte is binnen de wereld van de klassieke gitaren. De mechaniek achter de tuners is verbluffend simpel, maar toch loopt het bij sommige merken soms nog mis. Gelukkig heeft Alhambra het (ook) op dit vlak goed, en leveren de tuners uitstekende prestaties. Want laten we eerlijk zijn: een nylon snaar is op zich al zo’n onhandelbaar beestje als het op stemmen aankomt, dat we tuners van mindere kwaliteit kunnen missen als kiespijn!

 

 

 

Brug

De brug is zeer sober qua ontwerp en uitvoering. De 4 P S scoort nog wat extra punten met het ingelegde en gekleurde houtwerk, maar verder is absoluut niets bijzonders te melden. Maar zoals we intussen wel weten: sober en simpel werkt dikwijls nog het best!

 

Speelcomfort
 

Ergonomie


De 4 P S is op vlak van speelcomfort exact wat je van een klassieke gitaar zou verwachten… Klassieke gitaristen gaan zich hier dan ook meteen thuis voelen. Maar voor vele gitaristen is dat speelcomfort toch te beperkt. Vooral de brede hals en vlakke toets smijten voor vele onervaren klassieke gitaristen roet in het eten. Net hetzelfde met de bodyvorm: de klassieke vorm van de 4 P S is al bijna honderd jaar de standaard, dus echt “verkeerd” kunnen we het niet noemen. Intussen zijn er echter op verschillende vlakken grote vooruitgangen geboekt, maar die vooruitgangen worden niet steeds toegelaten in de wereld van de klassieke gitaarbouw. We lopen al een beetje op de zaken vooruit, maar binnenkort bespreken we een gitaar van Alhambra waar deze zaken wél worden aangepakt. Zeker lezen dus!
 

Actie

De actie van de 4 P S was niet bijgeregeld bij de levering van de instrumenten. Maar dat is dan ook zelden het geval. Bijgevolg was de actie zonder meer hoog te noemen, en was de gitaar op de hogere frets moeilijk bespeelbaar. Als je je de gitaar aanschaft, vraag dan meteen aan de verkoper of ze de actie kunnen bijregelen naar jouw voorkeur. Het afvijlen van de kam is immers een destructief (en onomkeerbaar) proces, en wordt bijgevolgd best aan professionals overgelaten!

 

Klankkwaliteit

Kleur
Tijd om onze klassieke stukjes nog een af te stoffen en te kijken wat we er nog van terecht brengen. Maar eerst moeten we de gitaar nog stemmen. Zoals altijd bij nylonstrings neemt dit wat tijd in beslag. Ja, de tuners zijn van uitstekende kwaliteit, maar een nylon snaar rekt nu eenmaal altijd wat uit. Na enkele minuten staat de gitaar gestemd. De eerste brede tokkels klinken goed vol, met een mooie balans tussen de lage en hoge tonen. De bas ondersteunt de melodie, zonder te gaan overheersen. Het resultaat is een warm en evenwichtig klankbeeld. De 4 P S klinkt lekker lang door: een lange basnoot kan ook zonder probleem blijven doorklinken onder een langere melodie. Eenmaal we opschuiven naar de hogere posities gaat die hoge actie ons echter wat meer parten spelen. Denk er dus zeker aan dit even na te vragen bij de aankoop van het instrument!

 

Respons
Wat meteen opvalt is de projectie van de klank. De 4 P S lanceert de noten door de kamer zoals ik nog maar zelden heb gehoord bij een nylonstring. Als we het puur bij de vingers houden, valt het allemaal nog mee, maar eenmaal de aanslag stevig wordt versterkt door een vingernagel (of we overschakelen op een plectrum) komt het ware karakter boven. Je kan erg makkelijk bijsturen in hoever deze gitaar moet “blaffen”. Speel je zacht, klinkt de 4 P S lieflijk en zoet. Maar eenmaal je harder gaat spelen, wordt de aanzet van de noten fel, vurig en overtuigd! Exact wat je van een Spaanse gitaar zou mogen verwacht, toch? Olé!

 

Budgeten conclusie

De 4 P S kost je €599 incl. BTW. Een rechtvaardige prijs! Het belangrijkste is misschien nog dat alles aan de 4 P S erg authentiek aandoet. Je krijgt niet de indruk dat dit model is gebouwd om nog snel wat extra gitaren te slijten. Alhambra wil een symbool en voorbeeld zijn voor de bouw van klassieke en Spaanse gitaren, en spaart daarvoor niet de minste moeite. Het resultaat zijn échte gitaren met een idee erachter, en geen hersenloze kopieën van wat de concurrentie doet.

 

Conclusie

Leren gitaar spelen wordt er niet makkelijker op, maar spullen als de Blackstar ID:Core Stereo 20 bieden de starters van vandaag wel een hoop voordelen die 10 jaar geleden absoluut ondenkbaar waren. De Stereo 20 zit zo tjokvol mogelijkheden dat we het zelfs durven betwijfelen of er iemand zal zijn die ze allemaal ten volle kan benutten! Maar iemand zoals ik, die oefenversterkers heeft zien evolueren van krakende en ruisende rommelversterkers tot deze producten, kan er alleen maar erg veel respect voor opbrengen. Beginners krijgen nu meteen alle mogelijkheden die ze maar zouden kunnen wensen. Bravo Blackstar!