aanmelden
LTD ARC-6
Guitar 24-07-2014
door:

ACOUSTIC-ELECTRIC GUITAR

 

Hoe hard je er ook tegen probeert te vechten, op een gegeven moment ontwikkel je in elke job een aantal gewoontes. Zo ook met het bespreken van gitaren. Als er een doos aan mijn deur wordt geleverd waarop ESP of LTD staat, is de eerste actie meteen mijn luidste en agressiefste versterker klaarzetten. Dat spreekt voor zich: er gaat een aardig stukje gescheurd worden! Als het echt een goede dag is, haal ik misschien wel een zwarte lederen broek boven, en doe ik mijn piercings nog eens in. Volledig opgetuigd en klaar om de rockriffs in het honderd te laten vliegen, pak ik de gitaar uit de doos. En daar is ze dan, de LTD ARC-6! Maar wacht eens… Het is… een… akoestische gitaar! Van LTD?

 

 

Algemeen

Concept
Jep, inderdaad! Een akoestische gitaar van de rock- en metalspecialist bij uitstek. Maar LTD is trouw gebleven aan z’n doelpubliek en heeft dus niet zomaar een standaard akoestische gitaar naar buiten gepompt. De ARC-6 moet de akoestische gitaar zijn waar de verstokte elektrische gitarist makkelijk naar kan overstappen. Zowat elk aspect van de gitaar is aangepakt om tegemoet te komen aan de noden van een elektrische gitarist. Akoestische puristen zullen hier minder aan hun trekken komen, metalfanaten met een occasioneel zacht kantje des te meer!

 

 

Toebehoren/Opties
Geen kist, geen draagtas, geen hoes… enkel een kartonnen doos. Je krijgt wat basisinformatie over het merk en het geïnstalleerde pickupsysteem, en het standaard gereedschap is eveneens aanwezig.

 


 

Imago
LTD, en bij uitbreiding het moedermerk ESP, is al jaren een zeer gekende en gerespecteerde speler in de wereld van rock- en metalgitaren. Hun ontwerpen gaan bij momenten zeer ver, met spectaculaire vormen en afwerkingen. Dat alles is net wat in vele gevallen hun gitaren populair maakt, maar de kwaliteit wordt gelukkig nooit uit het oog verloren. Ze zijn veel minder gekend voor hun akoestische gitaren, maar zoals reeds gezegd is deze gitaar niet gericht op de traditionele akoestische gitarist. Voor de doelgroep van deze gitaar zal de merknaam meer een geruststelling zijn dan een zorg, omdat ze niet gekend zijn voor akoestische instrumenten!

 

Afwerking
Een eerste inspectie stelt ons meteen gerust, zoals we bij LTD wel hadden verwacht. De gitaar geeft meteen een zeer robuuste indruk, hoewel dat niet in het minste door het gewicht komt. De ARC-6 weegt immers een stuk meer dan de holle constructie zou doen vermoeden. Veel bewegende onderdelen zijn niet er niet aanwezig, dus op het gebied van hardware is dit een redelijk ‘veilige’ gitaar. Er kan nu eenmaal niet heel veel stuk gaan!

 


 

Garantie
Eén jaar garantie onder de gekende en alom geldende voorwaarden.

 

Bouw

Kop/Hals
Het grootste deel van de bouw van de ARC-6 doet meer denken aan een elektrische gitaar dan aan een akoestische. De hals is daar het beste voorbeeld van: dit is zonder enige twijfel een hals die eerder thuis hoort op een snelle elektrische gitaar. De hals is gemaakt uit mahonie, maar werd afgewerkt in een ondoorzichtige zwarte laklaag (net als de rest van de gitaar trouwens). Van het hout is dus niets meer te zien. Doorgaans gebruikt men bij LTD het driedelige laminaat (hals met daar de kop en nekhiel aan vast gekleefd), dus we kunnen er vanuit gaan dat dat ook hier het geval is. Het profiel van de hals wordt door LTD als een “dun U-profiel” beschreven. In praktijk komt dit, zowel visueel als gevoelsmatig, overeen met een D-profiel zoals we dat gewend zijn op vele van hun elektrische gitaren. De hals wordt netjes in de body gezet en gelijmd, waardoor een al te grote nekhiel ons bespaard blijft.
 

Toets
De toets van de ARC-6 is gemaakt uit palissander (rosewood). Zo komen we tot de combinatie die we erg dikwijls tegenkomen voor akoestische gitaren: een mahonie hals met palissander toets. Wat echter veel zeldzamer is bij een akoestische gitaar, zijn de massieve frets die we op de ARC-6 aantreffen! Wat een kanjers, zonder enige twijfel het “jumbo”-label meer dan waard. Dit is een eerste, overduidelijke hint dat men eerder aan een elektrische gitarist denkt dan aan een akoestische. De hals is afgewerkt met kleine, ronde positiemarkeringen en een ivoorkleurige kunststoffen binding.
 

Body
Als de hint van de jumbo frets je ontgaan is, dan zal de body allicht geen enkele twijfel meer laten over de doelgroep. Deze akoestische gitaar heeft immers de vorm van een overbekende elektrische gitaar gekregen. Zelfs de diepte van de klankkast leunt meer aan bij een elektrische dan een akoestische gitaar. De ARC-6 behoort daardoor ook tot de categorie van thinline” gitaren: je krijgt een klankkast, maar eentje met een beperkte diepte. Dit moet voor een groot deel feedback tegengaan bij het spelen op hoge volumes. En wat had je gedacht: dat is uiteraard waar dit model het meest zal gebruikt worden. Op loeiharde en oorverdovend luide rockpodia!
De zij- en achterkanten van de klankkast zijn gemaakt uit mahonie, net als de hals. Net als bij de hals, is ook de klankkast afgewerkt met een vaste zwarte laklaag, waardoor we visueel bijna niets kunnen inspecteren. De top van de gitaar is esdoorn (maple), met een flashy gevormd klankgat op de plaats waar we doorgaans het f-gat vinden. De top van de ARC-6 is afgezoomd met een ivoorkleurige kunstoffen binding, die trouwens doorloopt langs de toets en de stemkop. Details als dit geven een instrument, hoe stoer het ook mag zijn qua styling, meteen een klassevol accent mee. De elektrische bodyvorm garandeert meteen ook vlotte toegang tot de hoogste frets, iets dat met een standaard akoestisch model (zelfs met cutaway) een heel stuk lastiger zou uitvallen.
Hardware & Elektronica

Stemmechanieken
Een van de redenen waarom ESP en LTD een erg goede naam hebben opgebouwd, is omdat zij er geen enkel probleem mee hebben om op cruciale punten de experts terzake in te roepen. En dat laten ze ook weer zien bij de tuners: men opteert voor Grover, één van de specialisten bij uitstek en een bedrijf met een ijzersterke reputatie. Het is dan ook geen verrassing dat de stemmechanieken op deze gitaar hun job uitstekend doen (en zullen blijven doen!). De actie van de tuners is vlot, we merken geen speling en de stemvastheid is prima. Ook zijn de stemmechanieken zeer stevig gebouwd, waardoor we een lang en probleemloos gebruik kunnen garanderen.

 

 

 

Brug
De brug van de ARC-6 is een moderne versie van de tradiotionele akoestische brug. Men heeft de brugpinnetjes achterwege gelaten en gekozen voor een model waar je de snaren achteraan gewoon door moet steken. Een beetje te vergelijken met een een vaste brug waarbij de snaren niet doorheen de body (naar de achterzijde) lopen. Verder valt er bijzonder weinig te melden, buiten het feit dan misschien dat de vorm en styling van de brug uitstekend bij de rest van de gitaar passen.

 

Speelcomfort

Ergonomie
We voelen ons bij dit onderdeel verplicht om dit instrument van beide kanten te bekijken: elektrisch én akoestisch. Ja, het is een akoestische gitaar, maar ze is zo vergaand aangepast aan de elektrische gitarist dat die invalshoek zeker niet te negeren valt. Als akoestische gitarist is het zeker even aanpassen: je mist die stevige klankkast onder je arm, en ook de afmetingen van de hals doen wat vreemd aan. Of je nu neerzit of rechtstaat, het voelt steeds alsof dit instrument een hele andere manier van spelen vraagt.
… En die manier van spelen is zonder twijfel die van de elektrische gitarist. Vergeleken met een Les Paul valt, staat, hangt en ligt de ARC-6 bijna op identiek dezelfde wijze. De grote frets, de snelle hals, de manier waarop de gitaar rond de hals hangt, etc. Dit is een akoestische gitaar waar elektrische gitaristen zich meteen, maar dan ook echt meteen, op zullen thuis voelen.

 

 

Actie
Naar akoestische normen is de actie het beste als “medium” te omschrijven, maar elektrische gitaristen zullen het allicht nog graag iets lager zien. Vergeet echter dit niet: de ARC-6 is uitgerust met een undersaddle pickup. Dit is een zeer dunne pickup die net onder de kam zit. Om deze pickup te laten werken, is een perfect rechte onderzijde van de kam vereist. Als je de actie wil verlagen, moet je deze kam echter gaan afvijlen. Deze taak wordt dan ook best gedaan door een gekwalificeerd vakman. Probeer je dit zelf te doen, kan het best zijn dat je de actie wel lager krijgt, maar tegelijk je pickup onbruikbaar maakt.

 

Klankkwaliteit

Kleur
Als we de gitaar akoestisch bespelen (dus zonder versterker), is het effect van het klankgat minder groot dan we hadden verwacht. Ja, de gitaar klinkt wat luider dan een massieve elektrische gitaar, maar de kans dat je dit instrument ooit in de studio gaat gebruiken met een microfoon ervoor, is zeer klein. Dit instrument is over de hele lijn ontworpen als een podiumgitaar, en dus nemen we er een kabel bij en pluggen we de boel in.
Meteen komt de ingebouwde B-Band pickup tot leven, samen met het B-Band T7 preampsysteem. En wat een preamp is dat! Ingebouwde tuner, 3-bands EQ, fase- schakelaar en volumeregeling. Je krijgt ook nog een kleine display mee, die je eigenlijk enkel en alleen gebruikt als de ingebouwde tuner actief is. Het wordt meer en meer de standaard, die ingebouwde tuners, maar voor iemand die nog steeds met aparte stemapparaten heeft gezeuld, is het nog altijd een ongekend gemak! De B-Band levert ook alle EQ- mogelijkheden om je gitaargeluid naar je eigen smaak bij te werken. Bij mij is dat bijna altijd hetzelfde: dat scherpe, nasale kantje dat zo typisch is voor undersaddle pickups moet er altijd zo snel mogelijk uit. Verder hou je de bas eerder bescheiden, om zo feedback tegen te gaan… Maar dat blijkt bij dit model minder nodig te zijn: de thinline constructie slaagt er immers prima in de feedbackgevoeligheid aanzienlijk te verminderen. Terwijl het voor een akoestische gitaar van gewone afmetingen bijna onmogelijk is om op hetzelfde geluidsniveau als een luide elektrische gitaar te komen, is dat voor de ARC-6 schijnbaar geen enkel probleem.
We merken wel snel op dat de ARC-6 vooral uitblinkt in een ondersteunde rol, of in stijlen van spelen die eerder band-gericht zijn. Fijne solo-arrangementen en ingewikkelde tokkelpartijen komen doorgaans minder tot hun recht, maar brede strumpartijen en vinnige loopjes zijn dan weer zoveel makkelijker dan op een “gewone” akoestische gitaar. Je merkt het: de vraag is niet zozeer of dit een goede gitaar is of niet (want dat is ze zeker!). De vraag is eerder of deze gitaar voor jou bedoeld is of niet!

 

 

Respons
Een undersaddle pickup is altijd ongemeen snel en zeer onverbiddelijk. Al wat er op de snaren gebeurd, juist of fout, gewenst of ongewenst, wordt meteen uit de versterker naar buiten gekatapulteerd. Dit is een eigenschap waar alle gitaristen die live akoestisch gaan spelen mee geconfronteerd worden. Ermee leren omgaan is de enige oplossing. Als je daarbovenop een metalfanaat bent die gewend is van met hopen distortion te spelen, kan de hypercleane klank van de ARC-6 nog wel eens wat extra uitdagingen opleveren!

 

Budget

De prijs voor de LTD ARC-6 bedraagt €750 (incl. BTW). We zullen beginnen met de objectief vast te stellen onderdelen: wat betreft de bouw en de bespeelbaarheid kunnen we zeer duidelijk zijn. Deze zijn binnen deze prijsklasse prima! Maar dat zal in dit geval niet volstaan om je over de streep te trekken en over te gaan tot de aankoop. Deze gitaar is één van die modellen waar je naar op zoek moet zijn. Ik kan mij niet inbeelden dat iemand die op zoek is naar een traditionele akoestische gitaar met een ARC-6 de winkel zou verlaten. Daarvoor is het model te veel als elektrische gitaar bedacht, en vallen te veel troeven van de traditionele akoestische gitaar weg. Voor dit model is een heel specifieke doelgroep in het achterhoofd gehouden. Voor al wie hier buiten valt, lijkt de ARC-6 misschien een beetje een rare vogel. Maar voor wie binnen de doelgroep valt, zal het allicht één van de eerste (en beste) keuzes zijn op vlak van akoestische gitaren.

 

Conclusie

De LTD ARC-6 is één van die modellen die voor lange discussies kunnen zorgen. Fans van het ontwerp zullen dagen kunnen doorgaan over de kwaliteit, de bespeelbaarheid en de klanken. En dat is uiteindelijk waar het vooral om draait: als je een gitaar bouwt voor een bepaalde doelgroep, heeft al wie daar buiten valt er eigenlijk niets meer mee te maken. Er zijn namelijk traditionele alternatieven zat! Maar voor al wie het toch net even wat anders mag, is er nu de ARC-6. De eerste volwaardige, degelijk gebouwde en goed klinkende akoestische podiumgitaar die aangepast is aan de noden van metalheads en ruige rockers. Zij zullen er in elk geval heel blij mee zijn, en terecht!