aanmelden
EBS Black Label
Guitar 26-08-2001
door: Maarten Weyler
Natuurlijk zullen nogal wat mensen aan iets anders denken bij het lezen van "Black Label", maar bij bassisten (en andere muzikanten) staat deze naam al langer garant voor hoogkwalitatieve effecten, vervaardigd door het Zweedse EBS. Compact, robuust en gemakkelijk te bedienen. Onlangs werd de reeks uitgebreid met een MultiDrive, het werd dus de hoogste tijd om de ganse lijn nog eens te evalueren.

ALGEMEEN

 

Je hebt momenteel vijf modellen: MultiComp, OctaBass, UniChorus, BassIQ en dus MultiDrive. De MultiComp is een analoge compressor met keuzes tussen "solid state", "tube simulation" en "multi-band" compressie en voorzien van een actief-passief schakelaar, de OctaBass is een analoge octaafverdeler (de gespeelde noot wordt tegelijkertijd een octaaf lager weergegeven) met een schakelaar (high, mid, low) zodat je de juiste keuze kan maken naargelang het instrument dat je gebruikt (van piccolo tot zessnaren bas), de UniChorus geeft je de keuze tussen een chorus, flange of pitch modulation en is voorzien van twee draaiknoppen (depth en rate) en een mono- of stereo-uitgang, de BassIq is een envelope filter met twee controles (threshold en attack) en een Hi-Q schakelaar (up en down) voor klanken van auto-wah tot de meest bizarre klanken. De MultiDrive creëert allerlei "buizen-klanken" zoals sustain, overdrive, distortion, dankzij het simulatiecircuit dat borg staat voor "pure class A" kwaliteit. Een controle over drive en volume en een schakelaar met drie standen: STD voor het lage register, FLAT voor het volledige klankspectrum en TUBESIM voor het hoog, met iets minder "attack". Voor wie al deze pedalen in serie wil plaatsen zijn er handige verlengstukken zoals de PL-10 (een dubbele ¼" plug) en kabeltjes zoals de DC-2 en DC-4.

MOGELIJKHEDEN

 

De speelmogelijkheden die ik kon creëren waren natuurlijk haast eindeloos, maar ik heb elk effect toch eerst individueel uitgetest. Meest opvallende was daarbij de OctaBass, zeer snelle tracking, wat je ook maar spelen wil. Het rare is dat je, door die lage klanken, een subjectieve indruk krijgt: je lijkt wel supersnel vingerwerk af te leveren. Deze pedaal herkent ook akkoorden, bekomen wanneer je twee of meer noten tegelijkertijd aanslaat Maar dan moet je ze ook effectief gelijktijdig doen klinken. Ik speel soms akkoordjes, afgewisseld met een baslijn (de duim speelt grondnoot - kwint, gevolgd door een dubbelgreep, het akkoord). Maar dan krijg je natuurlijk meerdere verlaagde klanken. De effecten van de UniChorus zijn ook voortreffelijk en, wat me toch het sterkst opviel bij alle toestelletjes, is de zuiverheid van de klankweergave. Nergens enige ruis (noch rechtstreeks, noch via de effectenloop) en alles reageert voortreffelijk. Er zijn natuurlijk enkele presets terug te vinden in de handleiding, maar niettemin ontdek je eigenlijk met elke nieuwe stand, nieuwe sounds. En dan heb ik het nog niet over combinaties zoals OctaBass met UniChorus, of OctaBass met de BassIQ… moeilijk om zo'n test te onderbreken. Toch nog een opmerking: nogal wat adapters zijn een nachtmerrie wanneer je deze in een verdeelstekker wilt aanbrengen. Met de AD-9 van EBS niet. Compact en licht, maar vooral ergonomisch en het bespaart je hoogstwaarschijnlijk heel wat gewroet!

BESLUIT

 

Tot besluit kan ik het volgende stellen: natuurlijk heeft iedereen zijn favoriete klankkleuren en effecten (sic!), maar elke box staat garant voor zuivere klankweergave, tal van mogelijkheden, en dit alles in een stevige behuizing. De prijzen schommelen tussen 7.900 en 11.900 BEF (430 en 690 NFl) en als je ze allemaal koopt, is er een goedkoop en uiterst handig en stevig pedaalboard voorzien (met enkele presets erop, handig!).

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • een complete lijn steengoede effecten, voor elk wat wils. Met het volledige gamma heb je een onbeperkt aantal mogelijkheden.
  • eerlijk is eerlijk: ik heb er geen gevonden!