aanmelden
Behringer V-AMP
Guitar 11-10-2001
door: Peter De Paepe
We kennen ze al een tijdje die wonderdoosjes die het gesleep van zware versterkers bijna overbodig maken. Het was een ware revolutie toen Line 6 met de POD op de markt kwam.

 

Vandaag de dag zijn er al verschillende fabrikanten met gelijkaardige producten zoals Johnson en Yamaha. Behringer kon natuurlijk niet achterblijven en zie hier de V-amp.

 

BOUW

 

Wat hier voor mij ligt is een fraai ogend, blauw kastje in de vorm van een gitaarbody. Jawel! Het is heel licht van gewicht en ook handig om mee te nemen. Behringer zou ook Behringer niet zijn moesten ze hier geen complete set van gemaakt hebben. Wat je hier krijgt is echt wel compleet! Je krijgt de V- amp, de voeding, een voetschakelaar (met bank up of down), een handleiding, een cd-rom en een zeer handige draagtas, alles in één pakket geleverd.

 

Bij een kastje zoals dit lijkt het er in het begin op alsof alle knoppen kriskras door mekaar staan. Niets is echter minder waar, want na 2 minuten ken je de helft van de functies al uit het hoofd. De linker rij knoppen, die in een halve maan staan opgesteld, zijn net zo eenvoudig te bedienen als op een gewone gitaarversterker. Van boven naar onder krijgen we: gain, treble, mid, bass, volume en master. Temidden van deze rij knoppen bevindt zich de knop waarmee je 16 verschillende versterkermodellen kunt oproepen. Kijk even in de handleiding en je weet precies welke versterker telkens bedoeld wordt. Bijvoorbeeld: modern class A is gelijk aan een Matchless chieftain versterker. De laatste drie gewone knoppen bevinden zich aan de rechterzijde. De bovenste is de effectmix (hiermee bepaal je de mate van het gekozen effect of effecten), met de middelste knop kies je de verschillende effecten. Het zijn er 16 in totaal: 10 aparte en 6 gecombineerde. Zoals bijvoorbeeld chorus + delay. De onderste knop bepaalt tenslotte de hoeveelheid reverb je wenst toe te voegen.

 

Boven het display bevinden zich 5 drukknopjes die allen een dubbele functie hebben. De eerste functie is gewoon dat er 5 klanken inzitten per bank en in totaal heb je dus zo'n 125 geprogrammeerde klanken ( 25 banken x 5). Veel van deze klanken zijn door gekende gitaristen geprogrammeerd en dus van goede kwaliteit. Door echter bank down en bank up gelijktijdig in te drukken, kun je de overige 5 functies tevoorschijn ‘toveren'. Wil je de aard van de reverb veranderen? Bank up en down tegelijkertijd indrukken, dan letter D (waar trouwens reverb boven staat) ook indrukken en met bank up of down kies je de gewenste soort. De overige 4 functies zijn: midi, drive, cabinet (je kan kiezen tussen 15 verschillende cabinets) en noisegate.

 

Onder het display bevinden zich de bank up en down toetsen met daaronder de tuner- en tapfunctie knoppen. Met die laatste kan je het tempo van de tijdsgebonden effecten veranderen (vb. het tempo van de delay). Alle knoppen (behalve deze van de master en de 2 knoppen voor effecten of versterkerkeuze) draaien eindeloos door en zijn voorzien van handige led's zodat je perfect kan zien in welke stand ze staan.

 

Alle aansluitingen zitten op de zijkanten van het apparaat. Van links naar rechts: footswitch, midi in en out, AC in (voor de adaptor), stereo line out (links is mono), aux level (controleert het ingangsvolume van het signaal dat binnenkomt in de aux in), aux input, hoofdtelefoon en tenslotte de input voor je gitaar. Waarschijnlijk vragen sommigen zich af waartoe die "aux in" voor dient. Wel heel eenvoudig: hier kan je bijvoorbeeld een sequencer, drumcomputer, cassettedeck of iets dergelijks op aansluiten. Meespelen is dus ook mogelijk.

 

"Goed gezien, Mr. Behringer!"

 

KLANK

 

Allereerst mogen we niet vergeten dat de klanken van de verschillende versterkertypes digitaal gesimuleerde geluiden zijn. Je kan zo een kastje dus niet meteen vergelijken met een op volle toeren draaiende Soldano versterker (om maar iets te noemen) en het hangt er natuurlijk vanaf waarop je dit ding aansluit. Zo zal de V-amp natuurlijk veel beter klinken op een buizen VHT eindversterker dan wanneer je hem aansluit op de effect return van een goedkope transistercombo. Als je de V-amp aansluit op een versterker, vergeet dan natuurlijk niet de cabinetsimulator uit te schakelen. Dit toestel is trouwens perfect inzetbaar als opnameapparaat.

 

Het eerste wat me direct opviel was dat er te veel compressie in de geluiden zit, vooral bij "cleane" instellingen hoor je dit onmiddellijk. Het klinkt gewoon niet open genoeg. De overstuurde geluiden zijn op zich niet slecht maar klinken daardoor wat metalig. Er zit ook niet zoveel verschil tussen de verschillende hi-gain versterkers. In eerste instantie klinkt de V-Amp dus best okay (na wat geëxperimenteer met de eq-sectie) en.de kwaliteit van de effecten is goed, niet opzienbarend, maar gewoon degelijk. De reverb is beter dan de POD maar minder goed dan de Johnson. Het ontbreken van een digitale uitgang (kan het ook anders voor die prijs?) is een kleine min maar de toevoeging van de "aux in" is een grote plus. Het voordeel van dit soort apparaten is natuurlijk dat de fabrikant later met updates op de proppen komt en dat je geluiden gemakkelijk kunt downloaden (vergeet je cd rom niet!). En tenslotte: alle parameters zijn realtime te controleren.

 

BUDGET

 

Nu komt het! Als je bekijkt wat dit apparaat slechts kost en als je bedenkt wat je er allemaal bij krijgt, dan kan je bijna spreken van een prijsrevolutie. Moesten we er nu nog een gitaar bij krijgen, Mr.Behringer, dan zouden we compleet gelukkig zijn (grapje!).

 

BESLUIT

 

Mooie, goede constructie en uiterst volledige set. Spijtig dat sommige klanken iets tegenvallen maar hopelijk wordt daar in de toekomst nog aangewerkt. Vergeet niet dat Behringer binnenkort al updates zal uitbrengen. Het apparaat heeft een aantal voordelen ten opzichte van de concurrentie (aux in, led`s naast de vrij roterende knoppen), maar de klank is natuurlijk het belangrijkste. Nemen we de prijs in beschouwing, dan mogen we gerust concluderen dat dit een heel goed en goedkoop apparaat is.

 

SPECIFICATIES

 

Audio Inputs
  • Guitar Input:1/4" mono phone jack, unbalanced
  • Input Impedance: approx. 1 MOhm
  • Aux: Inputs 1/4" stereo TRS connector, balanced
  • Input Impedance: approx. 50 kOhm

     

    Audio Outputs
  • Line outputs: 1/4" stereo TRS connector, balanced
  • Output Impedance: approx. 2 kOhm
  • Headphones: 1/4" stereo phone jack

     

    Midi Interface
  • Type: 5-pin DIN jacks IN/OUT

     

    Digital Processing
  • Converters: 24-bit Sigma-Delta, 64/128 oversampling
  • Sampling Rate: 31.250 kHz
  • DSP: 100 Mips
  • Delay Time: max. 1933 ms

     

    Display
  • Type: 2-digit numeric LED

     

    Power Supply
  • Power Consumption: 13 W

     

    Physical
  • Dimensions (H X W x L): (63 x 236 x 180 mm)
  • Weight: approx. 1,2 kg
  • Importeur: Behringer - www.behringer.com
  • Price: 279 Euro (13.681 BEF - 732 NGL)